Paris

En stad att alltid längta till, det finns för mig ett skimmer av flärd och vagans i ett sammelsurium med boheme chic över den här stan. Jag var här sist för 12 år sedan, så det är inte speciellt ofta jag är här trots förälskelsen till det här landet och den här stan och dess kultur. 
 
Nu är vi här för att besöka Svenska skolan här samt en fransk skola. Allt för att jag sökt och fått medel från Erasmus, allltså ett EU finansierat projekt som har till syfte att stärka banden mellan lärare i de europeiska länderna som är med i EU. Förutom att vi ska lära av varandra blir det sekundärt att vi inte vill varandra illa om vi känner varandra. Man kan även söka medel för att involvera eleverna och allt har ett syfte att möten mellan oss i de olika länerna ska bidra till att vi  stöttar varandra i med- och motgång i krig och fred.  
Inte långt från Triumpbågen bor vi och skolan ligger här i närheten. Carina som är biträdande rektor här tog emot oss alldeles här då vi kom på måndagen. Carina och jag har varit kollegor i Luleå kommun, och hon har även varit lärare åt mina gossar då de gick på Kråkbergsskolan en gång i tiden
Vi började första dagen med att köpa baguette, min var fylld med tonfisk och avocado. Satte oss i parken intill skolan där eleverna har de flesta idrottslektioner. En fransk skola hade rast och deras elever lekte intill och ljudnivån var otroligt hög, vilket den alltid är då de är här på rast fick vi veta. 
Den här skolan som är inrymd i Svenska kyrkans lokaler här, har förut haft den svenska flaggan utanför, vilket man idag inte har p g a säkerhets skäl. 
En del av skolans skolgård, en innergård där de har rast. 
Man har en del temaarbeten på skolan som sedan redovisas för föräldrarna. Igår var det dags, för årets "Vårsalong". Så under dagen fick vi lyssna på barnens redovisningar och även se på då de tränade för fullt på en teater. Att arbeta så här är så motiverande för eleverna, för alla vill ju göra ett bra arbete då ens mamma och pappa ska komma och få ta del av det. 
 
Skolan har en skolavgift som föräldrarna eller föräldrarnas arbetsplats betalar. Många arbetar inom FN eller ambasaden etc. Förr var det fler företag som hade anställda lokaliserade i andra länder, det har minskat de sista åren. I år 4-6 finns i dag 6 elever, och i år 1-3 ungefär lika många. Några barn har inte svenska föräldrar, utan deras föräldrar har valt skolan p g a den goda pedagogiken. Deras barn lär sig svenska samtidigt som de får träna sig i att ta eget ansvar, att det är ok att argumentera konstruktivt, tala inför publik etc etc. 
Vi åt lunch på en japansk restaurang en dag med Rebecca och Carina samtidigt fick vi tid att ställa frågor om allt. Rebecca är rektor på skolan. 
Eleverna börjar 09.00 och slutar 15.00. På skolan följer man den svenska läroplanen i det stora hela förutom att eleverna har franska i varje årskurs. 
Man missar inte att det snart ska vara OS här. 
Efter skolan en  dag strosade vi runt i Marais kvarteren. 
Här var det mysigt, men maten var inte så god. Synd.
Någon ville se Notre-Dame så vi tog en sväng förbi och gick över Seine.
 
Vi fick tips om en app som var väldigt bra att ha här, som visar alla vägar, metrolinjer etc. Här försöker Erica klura ut kortaste vägen.
I går tog Carina och Rebecca med oss till gymnasiet där skolans svenska elever är inhysta. En stor skola med över 2000 elever, och även här är lokalerna i en gammal katolsk kyrka och ett nunnekloster. 
De svenska eleverna är inte så många, de flesta som inte bor här med sin familj gör oftast ett utbytesår här och bor i en fransk värdfamilj. Det är bara ett fåtal svenska kommuner som betalar deras skolavgift. De flesta av dem är kommuner i Stockholms trakten. Sedan räcker inte detta, utan föräldrarna får även betala en avgift själva för elevpengen  täcker inte allt. 
Innanför dörrarna har de svenska lärarna sitt arbetsrum. 
Utanför caféer och restauranger är det oftast väldigt fint, massor av decorationer etc. allt för att vara instagramvänligt och locka till sig sådana som oss. 
Innan vi gick till vårt hotell på kvällen tog vi en paus här, för att det var fint.
 
Nu måste jag fixa till mig, snart middag. I morgon, en tidig morgon då vi ska ut till en skola i utkanten av centrala Paris. 
 
♥ Maria

Kommentera inlägget här: