Skolbesök och inspiration

Så otroligt fint mottagande av de finlandssvenska lärarna!
Här har vi skolchef som kallas för utbildningsdirektör, rektor, biträdande rektor, och speciallärarna på kommunens enda högstadieskola. 
Skoj, med lite olika sorters bokhyllor. 
Här det stora arbetsrummet för lärarna. Inte så inspirerande tycker jag...
Vi fick en rundvandring och föreläsningar av rektor och lärare om hur de arbetar med att få elever att klara skolan med godkända betyg. Intressant, med en lokal utanför skolbyggnaden där man har anpassad undervisning för elever som inte klarar av att vara i den ordinarie skolan av olika skäl. 
 
Vi var också på en alldeles nybyggd F-6 skola som bara varit i gång i tre veckor. 
Stora fönsterpartier ut mot korridorerna från klassrummen. 
Här är vi med på en lektion för år 1 i svenska och högläsning med bokprat och spelifiering. Vilket innebär att läraren har gjort ett spel av berättelsen hon läst. 
Spännande och ett sätt att väcka läsglädje.
Vi blev bjudna på en god lunch, köttfärsbiffar i kantarellsås och svagdricka som jag knappt druckit sedan jag var barn då min farmor bjöd på sin egengjorda svagdricka som förvarades i en damejang i källaren. 
Efterrätt, en slags god tårta. 
Klockan 16.30 var vi tillbaka på hotellet, och några av oss rusade in till centrum. 
KorvGörans har Finlands bästa Kebab sa någon. Vi hade inte tid att testa. Någon hittade något med mumin på, och jag köpte lite finskt godis. Snabbt tillbaka till hotellet för fix inför kvällen. 
Efter en intensiv dag med massor av intryck blev det kväll och reflektionstid. 
Mattias gjorde entré och fick beröm för sin fina klädsel av sin kollega Gunilla. 
 
Middag med våra finska kollegor. 
Alltså, så otroligt god mat och massor av mat varenda måltid. 
 Sofia och Mattias, och någon av dem berättade så klart något roligt. Hela kvällen var förresten en riktigt trevlig sådan med masor av skratt. Jag fotade inte våra finska kollegor under middagen, men under kvällen fick vi veta en del om deras arbetsvillkor, och en del är lika, men inte allt. De har ferietjänst, nästan alla utom en av dem som snart skulle gå i pension. Jag förstod inte riktigt varför det var så olika. Men någon av dem hade även undervisning i sin tjänst. Däremot har de inte lönesamtal, eftersom finska lärare får lön enligt en trappa efter hur länge de arbetat. 
 
Fortsättning följer, en annan dag om vår resa.
 
♥ Maria