Min bästa helg

Vilken fin helg jag haft, trots att jag tillbringat den utan min man. 
Trivs så himla bra när jag får umgås med mina barn. Tidigt på lördagsmorgonen, efter frukost tog vi oss till Kyrkbyn, nu med bil. Sedan traskade runt där i en timme bland alla fina kyrkstugor. På bilden ovan ser ni Per i Hanscha gårdens bagarstuga i  bakgrunden. Den stod här i vår by, då vi flyttade hit för 34 år sedan. 
En ovanligt stor bagarstuga i mitt tycke utifrån dem jag sett här i vår närmiljö. Men den tillhörde en stor gård här i vår by, där mangårdsbyggnaden tyvärr brann ner 1978. I huset bodde Kalle Nilsson, som var självlärd botanist och på sin lediga tid sökte efter orkidéer och andra växter här i skogarna runt byn. 
På många ställen både här på Friluftsmuseet och runt om i Kyrkbyn finns små tavlor med fakta om husen och i bland även om dem som bodde i husen. 
Jag frågade Joel om han minns alla gånger vi cyklade hit då han var barn. 
Vilken tur, att han ändå kommer ihåg det, för det var ett nöje för mig då, och vad barnen tyckte minns jag inte men de var nog sällan de protesterade när jag förselog en cykeltur hit. På Hägnan fikade vi ibland, och de fick härja runt innan vi cyklade hem igen. 
Det märkliga var, att vi var helt ensamma här, den här lördagsförmiddagen. För i alla fall sommartid är det knökfullt med tursiter här i världsarvet. Det kan ju bero på Covid, och kanske på den tidiga morgonen, att vi fick strosa helt ensamma här. För er som inte vet, så bor folk här i husen mellan kyrkstugorna.
Och det här är Luleås ursprung, 12 juli 1621 fick Luleå stadsrättigheter här i Kyrkbyn, men p g a landhöjningen flyttades staden till den plats där den nu är redan 1648. Så i år kommer det att firas 400 års jubileum här i Luleå, hur beror nog på vad som händer kring Covid. Men det finns redan planer på tårta i Stadsparken med mera. Skoj!
Nyfikna traskade vi efter genvägar som någon hade plöjt upp, för att se vart de leder. Bra träning för lårmusklerna, att trampa i mjuksnö. 
De enda levande varelser vi såg under timmen vi irrade runt här.
Hemma blev det fika för mig och Lovisa, och lunch för den hungrige sonen. Sedan gav de sig i väg till Kallax och Lovisas pappa med bilen full av deras pinaler från Umeå. Nu har de fått lägenheten de stod på tredje plats till. Så flyttandet har precis börjat och 1 mars får de flytta in i deras nya boende här. 
När jag blev ensam, körde jag ett styrkepass, ni vet benböj, armhävningar så trist, och situps helt ok. 
Städade lite och tog ett hett bad. 
Jag läser i badkaret, tills vattnet blir svalt. Insåg att jag behöver nya böcker och magasin, så nästa gång jag åker in till stan ska jag köpa lite nytt, vilket jag gjorde i dag. Men det var inte många affärer som var öppna. Nästan alla affärer i stan har söndagsstängt upptäckte jag.  
Efter frukost, någon timmes läsning och sedan inköp av två nya pocketböcker. När jag kom hem gav jag mig i väg på dagens motionsrunda. Våra skidor är i Riksgränsen, så trist. Alltså fick jag traska, längs skoterspår. Tungt och det var jag nöjd med eftersom jag vill få starkare ben. 
Det var -10° och dis. Men vackert.
På andra sidan älven, Bälinge med bondgårdar. Törs inte gå rakt över, eftersom det är väldigt strömt på andra sida, och vår granne Yngve som inte lever längre, sa alltid att man skulle akta sig för att ta sig över älven på grund av starka strömmar. Han sa att det fanns vakar, där de aldrig blir is.
 
Vi har åkt skidor över, och upp på Bälingeberget någon gång då det funnits skidspår dit. Jag tror att den som dragit spåret visste var det var säkert, och mindre strömt. Men respekt för allt med vatten, tänker jag.
 
Jag hoppas att ni alla som fortfarande läser bloggar,
och hittar hit har haft en fin helg!
Jag ska läsa några bloggar nu som jag tittar in till då och då, 
Tips;
"En lång blondin" 
"Sanna.lundell.alla.se"
"johannabradford.elle.se"
"sofiawood.elle.se"
alltid intressanta.
 
"malinwollin.femina.se", läser jag på fredagar,
då hon lägger ut bilder på hem från Hemnet.
 
Mitt bästa när tid finns är att frossa i vissa mäklarsidor så som Historiska hems,
alltid spännande hem att inspireras av. 
 
♥ Maria