Långfredag

Förr i det kristna Sverige fick man ju inte göra något på den här dagen, allt för att sörja Jesus död. Folk klädde sig i svart och inga festligheter fick förekomma. Nu är ju inte vi i vårt land lika religiösa som då, och det kan visst vara en festlig dag om man vill. 
 
Våran Gustav 36 år!!!
En dag för snart ett år sedan då vi hade rensat och skulle köra en massa bös till tippen. 
Här med August, på väg.
En gammal bild med Olivia, så som han trivs bäst. 
 
Fira den här gossen får vi göra när vi alla är hemma samtidigt, för nu är Gustav med sin familj i Gränsen och firar påsk. 
 
Hur firar ni påsk? 
Våra traditioner har förändrats under årens lopp. Då barnen var små var vi i Kiruna hos mina föräldrar, hyrde LKAB:s personalstuga i Björkliden, hur mysigt som helst. Sedan köpte vi husvagn och hade den i fjällen. När barnen blev fyra och några blev tonåringar blev min man less på campinglivet och sålde husvagnen. Lite mot min vilja, men det var då jag och Gustav började spana på något boende i fjällen. 
 
Min man sa nej till alla objekt jag hittade, sedan började Gustav förhandla med min man/ hans far, om den lägenhet vi nu har sedan många år tillbaka i Riksgränsen. Mig behövde han inte förhandla med, jag sa ja direkt. Gustav lyckades få med sin far och resten är historia. 
En stilla stund innan härjet...
Här sitter jag och firar påsk nu, hemma. Inte bitter alls, var sak har sin tid. Läser vår nya bok till Bokklubben, och inser att vi börjar välja böcker efter vår ålder ;-) för huvudpersonen är en ensam pensionär. Inte jag som valt den, men den är nog bra, det känns så efter några få kapitel. 
Vi är så många nu i familjen med barnens respektive och barnbarnen, så våra påskar i Gränsen är nu något som barnen får turas om att ha för sig och vi, jag och min man åker dit då de inte har möjlighet. 
Alltså åker vi efter påsk, eftersom ingen anna kan åka då.
 
Jag saknar i alla fall påskarna med min bror och hans familj, vi lagade god mat och dukade för ibland närmare 20 personer i vår lilla lägenhet där. Spelade spel och hade allmänt trevligt. Saker förändras och då får man skapa nya traditioner. 
 
Bakade och jag tror det blev min fulaste påsktårta ever. För det första fick jag inte tag på gult marsipan lock, och sedan blev "fågelboet" inte fint, men det får duga. Jag hoppas den smakar gudomligt gott ändå. 
 
Om en timme dyker de upp, våra barn och barnbarn som inte är i Riksgränsen nu. Kanske bara Hugo eftersom hans storebror firar påsk med sin pappa och farmor med familj  i Ammarnäs.
Min man har förberett lammstek. 
Jag har fyllt påskäggen. Har ett ägg att gömma, åt Hugo...
 
Glad Påsk önskar jag er alla!
 
♥ Maria 
Kommentera inlägget här: