Januaridagar

Det är alltid skoj och massor av energier i omlopp med nystart. Vi har fått ett nyrenoverat kopieringsrum, och det ger energi. Kan låta banalt, att det är viktigt att ett kopieringsrum är fräscht, men icket så - det är ett rum som kan starta ett världskrig på en skola, om inte alla på skolan har en samsyn över vilken ordning som där skall råda. I ett rum som är slitet och har ont om förvaring är det risk för krigsutbrott ständigt. 
Rummet är litet, och behövde både förvaring och arbetsyta. Nu har vi fått allt. Vi har blivit lovade ny takarmatur av fastighetsförvaltaren, det enda smolket i bägaren är den otroligt slitna golvmattan som vi inte fick ny nu. Det är inte den enda golvmattan som är oerhört sliten på skolan. Men just nu glädjer vi oss över att få ordning och reda här inne med all denna förvaring och ny färg på väggarna.
 
När det är gott om förvaring, finns möjligheten för "ekorrar" att spara. Lagom är bäst med allt. Vi har dem som samlar på sig för mycket, och skåpen blir fulla av fler saker än vad som behövs för året, det kan till och med bli så att man köpt in limstift i sådan mängd så att de hinner torka innan de används.
 
Eller ett annat problem, att pedagoger av nostalgiskäl inte vill slänga gammalt elevmaterial som de kopierat eller tillverkat, för tänk om de behöver dessa arbetsblad någon gång, vilket inte kommer att hända, jag lovar. Vi vill framåt, vi hittar nytt och roligare och bättre hela tiden, så det gamla blir kvar i arkiv och pärmar. Dyr lokalhyra för vår kommun, att härbärgera allt material som pedagoger samlat på sig. 
 
Så när man får renoverat, vilket händer väldigt sällan, kanske en gång på 20 år om man har tur, så måste man då om inte annars slänga utan att tveka allt som är slitet, gammalt och inte använt eller saknat av någon det senaste året/åren. 
Nu är julen utrensad även på skolan, och nytt och fräscht på plats. 
 
Vi har diskuterat en rutin, ur olika perspektiv rätt så ingående i dag. Vilket kanske var behövligt. Vi har några nya pedagoger på skolan, som hade sin första och andra arbetsdag i dag. De har fått en kort introduktion, som kan ha varit en behövlig repetiotion för någon eller slöseri med tid för någon annan som känner sig stressad och hade behövt tiden till annat. 
Jens som är chef för Skolmåltiderna var nyklippt, så jag nästan inte kände igen honom, men det var snyggt med det nya korta håret. Anna och Jeanette som lagar maten berättade om deras planer för våren, och vi blev så glada över deras entusiasm och vilja att göra det extra skoj för våra elever med lunch ute några gånger under våterminen bland annat. 
Jag hade nästan inte tid att äta idag, så när det blev en paus en stund kring 14.00 tog jag en promenad, så ljuvligt. Här ovan en dimma som låg över havsfjärden.Varmt, för varmt för årstiden måste jag ända få säga. Det var plusgrader och vi är i början av januari. Jag vill verkligen inte ha -30° eller kallare, men lite skrämmande är det ändå med plusgrader nu för oss här uppe i norr. 
Promenaden rensade min hjärna på oväsentligheter och gav mig energi för eftermiddagen. 
Jag kom hem rätt sent, och efter middagen sjönk jag ner i soffan, hittade en kvarglömd och god iskall julmust från julafton. Tänkte läsa, men orken fanns inte. Jag har knappt läst skönlitteratur under den här jul och nyårshelgen. Precis då när jag kände att jag inte orkar läsa, ringde min rektorskollega Nina, så skoj! Vi pratade länge vilket gjorde mig glad, och jag struntar i boken nu, tiden kommer när jag känner för att läsa. 
 
♥ Maria
Kommentera inlägget här: