Ett axplock...

Livet är så mycket, och ofta händer allt bara, sak efter sak gång på gång. Jag hinner inte ens reflektera över allt. Mycket av vad som händer läggs i arkivet, någonstans i hjärnan. När man någon gång blir påmind om att just det här har jag varit med om tidigare, på något vis, tar man fram det ur arkivet. Smart eller hur, att vi på det viset blir duktigare på allt och alla erfarenheter livet ger.  Även om kunskapen från arkivet har flera år nacken är det inte fel på den som kunskapskälla, däremot är den inte alltid möjlig att använda rakt av i den värld vi nu lever i 2024. Men det finns fragment i det gamla som skakas om med det nya och tillsammans i någon form av konglomerat handlar vi i dag i olika situationer. 
 
Det är väl så kunskapen uppstår, då man reflekterar över det som händer nu och det som hände då, drar paralleller, ser likheter och skillnader, applicerar det nya på det gamla, och ser lösningar eller möjligheter till lösningar. Det är väl en av få fördelar med att bli gammal tillsammans med tacksamheten av att man ändå får leva och vara en del av det som händer.  
På min skola firas alla hjärtans dag i en vecka, och det firas på olika vis i olika klasser.  
Fint, eller hur?!
 
En annan sak som uppmärksammades i veckan var Samernas nationaldag. 
Vi lyssnade på jojk i det klassrum jag besökte, här Fanny som precis berättar om vad en jojk är för sin klass. Sedan såg vi på en fin film som en av elevernas mamma gjort " Året runt som same".  
En dag serverades soppa i skolmatsalen med så gott alldeles nybakat bröd till. En fröjd att få nybakat bröd i skolan, det tror jag aldrig hände då jag själv var elev en gång för länge sedan. 
 
Vardagslyx, att bli bjuden på middag en kväll efter jobbet. 
Bitte bjöd på godaste Sötpotatissoppan. Den var såå smakrik med ingefära, chili och annat gott i. 
Hon bjöd också på nybakat bröd till. Ännu mer lyx!
En grymt god chokladboll som var doppad i choklad. Vi hade som vanligt massor att prata om, och hipp vips var klockan mycket och det dags att köra hem. 
Dagen i dag, Kvalitetsdag på Ebeneser inne i stan. Föreläsning av Kajsa Rosén. 
Vi måste få till bättre analyser, för att utveckla vår verksamhet, bli bättre och bättre på det vi gör. Och det finns metoder att använda för att nå längre och se vad som var orsaken till att det blev som det blev, och dra nytta av det. Jag funderar på om man måste lägga kompetensutvecklingsdagar lite mer spritt under ett läsår, och analysera delarna bit för bit under året, så att inte allt kommer i slutet av en termin då orken inte finns hos alla så som den behöver finnas för att få till bra och genomtänkta analyser. 
 
Baseras våra slutsater på:
  • data?
  • flera typer av data?
  • tillförlitlig data?
Triangulering, det lärde vi oss redan på lärarutbildningen då vi skulle göra våra examensarbeten. 
Ändå är det viktigt att inte ha för mycket data så att underlaget skingrar sikten. Utgår från det vi behöver veta. Vi behöver inte veta allt för att dra slutsaster. 
 
Hemma en kväll,
Taklampor med dammiga skärmar, är något jag försöker komma ihåg, i alla fall ibland. 
Att ha en tvål som doftar gott är vardagslyx, och den här är kosmiskt dyr, det är aldrig värt att köpa en så dyr tvål, egentligen, men jag älskar doften. 
 
Nu har jag sett alla avsnitt av Love is blind, så nu behöver jag något nytt att maratontitta på. har någon förslag på något skoj, inspirerande eller bara intressant får ni gärna ge mig tips. 
 
♥ Maria
 
 
 
 
 Kommentera inlägget här: