Rektorskonferens i Umeå

Hemma efter två dagars konferens i Umeå. Alumni, återkommande konferens för oss som läst rektorsutbildningen via Umeå universitet. Oftast bra föreläsningar och skönt att det inte är så lång resa för oss som bor i norra delen av vårt land. Jag tog bussen till Umeå,  

 Jag valde fel tur, den som lämnar E4:an om och om igen, kör in i varje liten ort längs kusten och tar en timme längre än de turer som kör näst intill raka spåret. Min räddning, att ha något att läsa. 
 
I Umeå var det grått och regn hela tisdagsförmiddagen. 
Jag sprang ändå min runda, och blev rätt så blöt av både regn och svett. 
Nu orkar jag i alla fall sitta still resten av dagen. 
Vårt uppdrag som rektorer.
17.00 var dagens föreläsningar över och det blev en runda in och ut i några affärer. Jag hittade presenter på Röda korset och på en skivaffär med massor av begagnade LP-skivor. Så nöjd. 
 
En snabb dusch och sedan middag med alla rektorer från Skåne och till Kiruna. 
Här i bordet, ett gäng från Piteå. Camilla och jag gick rektorsutbildningen tillsammans. 
Torsk till varmrätt med kantareller och annat gott. 
En chokladchock till efterrätt. Väldigt god, men mäktig, orkade bara halva.
Anneli, tvåa i bild från vänster, som är en förskolerektor som levererar elever till vår skola. Vi pratade om att försöka få till ett nätverk så vi tar oss tid att träffas vi som jobbar som skolledare i samma skolområde. 
 
Inget nattsudd för mig, gick inte först, men inte heller sist.
Mörkt när jag la mig.
 
Vaknade lite för tidigt, men vackert.
En ny dag som gryr, jag somnade om en stund innan det var dags att stiga upp, packa ihop och äta frukost. 
Det blev intressanta diskussioner, jag hamnade med två rektorer från Ängelholm. Förutom hur vi bedriver skolutveckling diskuterade vi hur det ser ut i olika kommuner när det gäller rektors förutsättningar för att göra ett bra jobb. Det ser lite olika ut, men i Ängelholm har de ungefär lika många medarbetare som vi i snitt har i Luleå. Vid fikat fick vi lite tid till att dryfta lite annat också. Den ena hade en son som hade började hockeygymnasiet i Luleå för ett antal år sedan, men trivdes inte och flyttade hem till Skåne efter ett tag. 
 
Rektorsprogrammeti Umeå firar 30 år, och vi fick en historisk genomgång om hur det sett ut från Gustav Vasas tid då det fanns 20 skolor i Sverige med en  rektor som ledare för varje skola. 1842 års skolreform innebar att skolorna styrdees av skolråd med prästen som ordförande. Mycket har hänt sedan Gustav Vasas tid. 
I dag 2023 har rektor uppdrag att bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete - SKA
Att det sker ett kollegialt lärande, och att vi kan juridiken och det kan vi ju. Den tentades av innan vi blev godkända. Förutom det, är arbetet komplext och ingen dag är den andra lik. Spännande och meningsfullt arbete som kräver mod och uthållighet. 
 
Måste ta tid till reflektion, så att jag kan omsätta mina nya, eller delvis reviderade tankar
i praktisk handling.
 
♥ Maria

Kommentera inlägget här: