Några dagar av finhet.
Vi åkte ut på landet till Joel och Loivsa en kväll.

Levererade hyllan och sedan kikade vi runt var den kan passa bäst hos dem.
Jag tog med det som var kvar av äppelpajen jag gjorde till vår bokklubbskväll.

Vi fick varsitt glas med äppelmust. Nu ska det även bli cider av deras äpplen, de är verkligen duktiga på att göra en massa gott av allt, jag blir imponerad och glad över deras entusiasm

De lär inte behöva köpa chili i vinter.


Här lyser det av egenodlade blommor än, trots frost och kyla vissa nätter. Så skoj att sitta en stund med dem och prata om livet i stort och smått.
Nu receptet på morotssoppan som flera önskat få recptet till. Flera är alltså 5 personer om jag ska vara exakt 😉
Morotssoppa
800 gr morötter
100gr rotselleri
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 msk olivolja
1 tsk curry
1 liter vatten
3 msk grönsaksfond
1 dl grädde
1 tskk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
skala morötter och rotsellerin ( jag väger inte, utan tar antal på känn), skiva allt i mindre bitar. Finhacka löken och vitlöken.
dela chilin i mindre bitar.
Hetta upp oljan i grytan och fräs grönsakerna i ca 6 min utan att de får färg. Tillsätt curyn fräs 1 minut till. Nu i med vatten, fond och här skvätte jag ner ca 1 dl gammal cava som jag hade kvar sedan något trevligt. Står inte med i receptet, men jag tror att den bidrog till det godaste. Koka i ca 15 min och känn att allt är mjukt. Då är det dags att mixa till en slät soppa. Tilsätt grädden och koka upp och smaka av med salt och peppar innan servering.
Topping:
3 msk hackad persilja
riven smakrik ost, jag valde cheddar.
3 msk solrosfrön och 3 msk pumpafrön
chiliflingor om man vill, jag uteslöt dem eftersom min soppa redan var rätt så het.
Strö toppingen över soppan vid servering.
Ät och njut!
Min fredag:
Vår chef kallar oss som rutinen är till möte och än så länge i källarn på det som en gång var Luleås gamla lasarett. Där på våning 5 föddes tre av mina fyra barn. Om en månad ska vår Förvaltning vara inne i nygamla lokaler, alltså gamla Vattefall är snart en Förvaltningsbyggnad.

Vi blev bjudna på fika för att en rektor i ett annat team slutar som rektor och går till andra arbetsuppgifter.

Det här kollegorna ger mig energi, så många härliga skrattanfall de bjuds på.

Dagens varmrätt på Hemmagastron - Slaktarbiff och det var gott.
Det blev fredagkväll och jag bjöds på taccomiddag hemma hos min äldsta son Gustav och hans familj. Så glad och speciellt då jag är ensam hemma känns det som värsta lyxen.


Den här kvällen ville barnens mamma inte vara med på bild.

Så gott, älgfärs och annat smarrigt.

Olivia visade stolt sin ryggkliare som hon gjort på slöjden. Så gullig, och jag fick en stunds ryggkli av henne. Vi åt efterrätt och jag cyklade hem i mörkret.
Det blev ett litet problem, skytten, som fällde en älg förra helgen, alltså Lukas har hockeymatcher hela helgen så han kunde inte följa med och ta reda på sitt kött. Alltså får hans medjägare göra det för hans del också. Min man var redan på plats och Gustav och Joel skulle iväg till Kainulasjärvi på lördagsmorgonen för att stycka. Deras älg har hängt där i en vecka för att köttet ska gå att äta. Så styckningen löser sig även utan skytten.
Jag ska ut och tömma några blomkrukor och sådant.
Varmt och skönt här hos oss i dag, kanske blir lite altanhäng också...
♥ Maria