Kalixälvdal och omnejd.

Bil i 20 mil på fredagskvällen. 
Lukas och jag. Hans bröder och hans far åkte upp redan på torsdagskvällen. Middag på ett av de få ställen som har mat längs E10:an. Nilles i Svartbyn, ingen matsensation, men ok. Jag förstår att någon irriterar sig över mina negativa inlägg om mat på lokal just nu. Jag förstår inte varför det är svårt att göra riktigt god mat, det behöver inte ta längre tid, det behöver inte bli dyrare. Man måste dock gilla att laga mat och ha ett mål, nöjda och supernöjda kunder/gäster. 
 
Kör in i byn, överraskas av två gigantiskt stora tjurar som smitit ur sitt hägn och springer ut på byavägen några meter från vår bil. Oj, aj, det hade kunnat gå illa. Tur att Lukas körde så sakta. 
Hos min mamma är det varmt och gott. 
Jag ska sova på vinden, så som jag nästan alltid gjort. 
Det mesta som finns här, har funnits här i eviga tider. 
Fick ett glas äppelmust som Joel hade haft med sig till sin mormor. Must som han och Lovisa fixade till av alla deras äpplen för en vecka sedan. 
Jag hittar några år gamla magazin, som jag glömt bort att jag läst, nästan i alla fall. 
Olivia ringer sin pappa, och sedan pratar hon både med honom och sin farbror Lukas om viktiga saker som hon vill köpa. 
Min mamma har fyllt år, och vi firar henne, 89 år är inte alla förunnat. Jag har köpt LP-skivor, med hennes favoriter. Sedan ska vi bjuda henne på restaurang, bara hon dyker upp hos oss i Luleå. Men på hennes agenda står Kiruna först, för att fira min brors döttrar som fyller år om någon vecka. Sedan får vi se. 
Finaste porslinet.
Så blev det lördag.
Vi äter en stilla frukost jag och mamma. Alla mina söner, min man och barnens farbror Patrik är i skogarna kring Narken och jagar älg sedan arla morgonen.
Jag köpte den här boken för 30 kr på Akademibokhandeln. De säljer ut förra årets böcker för den summan, böcker som funnits att låna  i en "Låna & Läs" klubb som de driver. Jag har min bokklubb, så jag ville inte bli medelm där, men fick köpa boken billigt, lätt värt tänkte jag. 
Mitt på dagen får vi veta att Lukas pangat en älg. Sin första och så roligt för honom. Han har ju inte hunnit jaga så mycket som sina bröder, för hans hockey har ju tagit all hans tid sedan han var liten. Matcher och träningar varenda helg. 
Tungt jobb. 
18.00 var älgen bärgad och på hängning så som den ska, och alla jägare kom till min mamma för en middag. Hungriga eftersom de bara hunnit äta frukost 04.30 och missat att äta som man annars gör i skogen. 
Joel ringer Lovisa och Lukas, ja han kollar sociala medier kanske. Lukas frågar sina bröder om det blir jakt på söndag, taggad som bara den för ännu en jaktdag. 
"Skjuter du en älg till får du bära den ensam", svarar en av bröderna och ler. 
 
Jag vaknar på söndagmorgonen av att det dånar av regn som slår mot plåttaket på vinden. 
Hur mycket regn finns det?
Kikar ut från balkongen och känner den svala fuktiga luften och fryser där jag står i mitt nattlinne, ser löv som virvlar ner från björkarna. Trippar ner för trappen och sätter mig i soffan med en filt runt mig, I kakelugnen brinner en eld och värmer gott.
Höst!
 
♥ Maria
 
Kommentera inlägget här: