Valborg

 

Valborg, en tysk tradition, från medeltiden som så många andra traditioner vi har i vårt land. Den firades till minnet av ett helgon, och att vi firar så många helgon i vårt land än i dag är lite märkligt i ett så sekulariserat land som vårt. I Sverige eldade vi till en början för att boskapens släpts ut och elden skulle mota bort rovdjuren. I dag firar vi väl för att slänga ut den gamla vintern och välkomna den nya våren, eller?

Lyssnade ni förresten på Malin Persson Gilolitos vårtal på Skansen? Så bra hon är på att så vackert fånga vår tid, vårt år och våra rädslor. 
 
Det här var den största majeld jag såg den här valborgsmässoaftonen. 
Otto grillade olika sorters korvar.
Axel och Hugo hjälpte till att göra sommar, eller försökte i alla fall få bort lite snö. 
Jag skrubbade både altan och vårt utebord som står här året om. 
Lite ost och kex innan maten. 
Vår middag, jag gjorde en potatissallad till de grillade korvarna som blev så god och smakade sommar. Sedan drog några i väg till Byns stora majbrasa. Inte jag, jag vilade mig en stund med min mobil. Även en mormor/farmor behöver lite tid att slötitta på vad andra lagt ut på sociala medier. 
 Jag har börjat förstå begreppet svärmorsdröm sedan vi fick en svärson i huset. Otto är grymt duktig på att laga mat och fixa goda efterrätter. Vilket underlättar för en svärmor. I går blev det en Franipane med äpplen, som han blev inspirerad att fixa till efter att ha sett Benjamins program på TV.
Så sugna på efterrätt. 
Vi serverade pajen med vispad Creme fraische, men även vaniljglass. I vår paj var det nog 2 äpplen fler än i Benjamins recept. Det var till fördel, eftersom jag gillar fruktiga pajer. 
 
Det här receptet är kopierat rakt av från "Köket.se".
Frangipane med äpplen
 • 5 röda äpplen
 • 1 msk malen kanel
 • 0,5 dl strösocker (till stekning)
 • 0,5 dl lönnsirap
 • 50 g smör (till stekning)
 • 300 g smör, rumstempererat (till smeten)
 • 300 g strösocker
 • 300 g mandelmjöl
 • 2 ägg
 • 2 äggulor
 • flingsalt
 1. Sätt på ugnen 175 grader.
 2. Dela, kärna ur och skiva äpplena.
 3. Lägg smöret till stekning i en stekpanna, låt det börja bryna. Tillsätt kanel, socker, och lönnsirap. Låt allt koka ihop och lägg i en ugnsform.
 4. Mixa smöret till smeten med socker till en jämn smet. Tillsätt därefter mandelmjöl, ägg och äggula. Sprid ut smeten över äpplena i formen. Strö över lite flingsalt.
 5. Grädda i ugnen 20-25 minuter tills smeten är gyllene.
 6. Vispa crème fraichen fluffig med elvisp. Först blir den lös men ju mer du vispar desto fastare och fluffigare blir den.
 7. Ställ kakan i formen och bjud med den vispade crème fraichen vid sidan om.
 Klockan blev mycket, och Hugo blev trött. 
 
Några barn och barnbarn, åkte hem, och några blev kvar lite längre. 
Jag och Olivia spelade ett spel innan hon och hennes pappa cyklade hem. 
 
En fin kväll med allt gott, i dag ska jag nog bara läsa, och vattna mina blommor.
 
♥ Maria
 
 
 
 

Kommentera inlägget här: