Friluftsdagar och annat...

Att ha friluftsdagar i skolan som ett avbrott i allt teoretiskt gnugg är oerhört välgörande för alla. Något som är kulturellt betingat är väl ändå vårvinterns friluftsdag då eleverna får välja, att åka slalom eller längdåkning, eller som ett alternativ till dem som av olika orsaker inte åker skidor, promenera eller pimpla. Jag har ju en hel del bloggläsare som inte bor i den här delen av vårt land, så för er kan jag berätta, om ni inte vet vill säga, att pimpla är ett sätt att fiska på, då man borrar hål i isen och har ett kort pimpelspö med t ex maggot som bete. Ligger skolan hyfsat nära en sjö eller älv brukar pimpla vara ett alternativ på friluftsdagarna. 
 
En friluftsdag för närmare 200 elever kräver en viss logistik, så att alla vuxna vet vad de har ansvar för, vem som ansvarar för vilka elever och lunchen inte minst.  
Massor med parisare som ska grillas, bröd, dryck etc etc. 
Vi var ett gäng som åkte längdskidor, och det var så trevligt, att i långsam takt ta sig runt ett av alla spår som finns här på Ormberget, ett stadsberg strax ovanför takåsarna i Luleå.
 
Några elever som tränar skidåkning på sin fritid fick åka själva, ett längre spår än vi övriga motionsåkare. Är det möjligt att individanpassa så gör man ju det. Spåren här är alltid superfina. Vid grillplatsen började lunchansvariga att elda, för att få till en fin glöd för alla  parisare som sedan grillades. 
Här finns även en liten slalombacke där ett gäng höll till. De som ville åka slalom på ett högre berg fick åka buss lite längre till Måttsund, strax utanför stan. En solig och fin, men lite kylig dag. Gissa om jag frös, för när man åker sakta, sakta blir man kall, speciellt en dag då temperaturen ligger någonstans kring -8°. Men hur fint är inte det, att ändå få vara utomhus med en massa glada småttingar som kämpar på i skidspåret!
 
Minns ni era friluftsdagar då ni gick i Grundskolan?
 
Jag minns att vi var priviligerade på min högstadieskola, det sa i alla fall vår rektor. Vi hade många, många friluftsdagar, typ en dag i månaden. På våren hade vi alltid minst tre alternativ att välja på; en dag i Riksgränsen,  Björkliden eller på Dundret. Oftast valde jag att åka till Riksgränsen eller Björkis, men det blev någon dag på Dundret också under de tre åren på högstadiet. Roligaste skoldagarna under alla mina grundskoleår. Förutom själva skidåkningen var ju tågresan tur och retur till fjällen hur skoj som helst, tänk er själv, nästan hela högstadieskolan på ett och samma tåg. Vi var nog en medelstor skola, eftersom det var 6 klasser av varje årskurs.
 
Så tåget upp, det allra första tidigt på morgonen,var ett äventyr bara det. Minns att tåget kallades för Karven, för att vuxna en gång i tiden tog tåget till Narvik och köpte där sprit som hette Karve-Akvavit, vilket fick folk att döpa tåget till Karven.
Tillbaka på skolan, kall om fingrar och tår, möten i ylleunderställ med en doft av grilleld. När jag kom hem frös jag fortfarande, men det var torsdag och tabatapass, skrudade om till träningsstassen och sedan 40 minuter med hantlar, hopp och magövningar i sporthallen. Då blev jag het.  
Fin avslutning på den här friskvårdsdagen. 
 
Andra dagar är inte riktigt lika hälsosamma, men väldigt trevliga ändå. 
Förra veckan var det Sandra och Ulf som bjöd på fika. Gott och trevligt.
Den här veckan var det Sofie som bjöd på en smarrig Kokoskaka. 
 
Jag tog mig ut en lunchrast den här veckan på snabbpromenad. 
Inte bara jag som är på isen, även hästar tar sig fram mellan öarna just nu. 
Tyst och stilla, ljuvligt!
 
♥ Maria
 
 
Kommentera inlägget här: