Midsommarafton, så olika...

Hur vi firar midsommarafton i vårt land är nog både lika och väldigt olika. Läste på "Underbaraclaras" blogg att hon tror att vi i norra Sverige inte firat så mycket förr, men att det blivit lite mer med åren. Jag som vuxit upp i Kiruna kan väl ändå säga att jag levt i Norra Sverige och jag kan hålla med henne lite i alla fall. För vi hade aldrig någon midsommarstång i vårt sommarhus i Kalixälvdal. Även om de nu för tiden har en i byn, tror jag i alla fall. Men vi hade alltid sill, lax och färskpotatis till midsommar och grillen gick het. Jag tror att det är myggen som alltid var som värst till midsommar som gjorde att man inte levde utomhus så som man gör på andra håll i vårt land. Var det varmt cyklade vi till Narkån och levde i vattnet, för så fort man klev upp ur det mer eller mindre kyliga vattnet blev man attackerad av en armé av mygg.
Vaknade till detta.
En morgon då man lugnt kan ägna sig åt att läsa.
Regnet gjorde dagen grå och lite smått ruggig. Tände det härliga doftljuset från Piteå när jag steg upp. Veken sprakar och det sprider sig en skön somrig doft i köket. 
Frossar i svenska jordgubbar så länge det finns. 
Börjar fixa inför vår midsommarlunch.
Jag gillar allt man äter i vårt land till jul, påsk och midsommar. 
Min midsommarfina dotter. 
Gjorde en Sangria, något jag nästan bara gör till midsommar. 
Regnet fortsatte ösa ner, rejält. Vi tog det lugnt fram till kvällen. Någon sov en stund, någon läste, någon eldade bastun varm och så gick tiden.
Någon utmanade någon och gjorde armhävningar i massor. 
Alla gossar badade bastu. De fick sedan en läskande lemonad att sippa på med en piggelinglass i.
Gott tyckte alla. 
Att dansa runt en midsommarstång, nja det blev inte något av det, men runt vårt köksbord gick bra. Hugo var till en början lite skeptisk, men sedan ville han inte sluta. 
Frida och mormor pratar om livet. 
Grillmiddag sent, p g a silllunch. 
När våra barn var små var vi ibland med vänner på Hägnan här i Gammelstads kyrkby, hade med picknickkorg och dansade runt en midsommarstång med tusen andra, om det alls gick. Fick hålla koll på vårt yngsta yrväder så otroligt hela tiden, så att han inte försvann bland alla människor. Jobbigt tyckte jag, så det kändes faktiskt skönare att inte cykla dit när han var som ivrigast på att upptäcka världen. Det var lite av vad vi gjort. Olika år från år, men alltid god mat. 
 
Det var lite av vår midsommarafton.
Snart åker vi till vår son Joel och hans Lovisa.
Där ska vi äta och må gott.
Min mamma ska få inspektera deras hus, som hon inte hunnit se än.
 
Jag hoppas att alla ni som hittar hit,
 
till min blogg,
haft en skön afton och att ni får en fin kväll i kväll.
 
♥ Maria
Kommentera inlägget här: