Julafton 2023

Vi hade ett så grymt bra upplägg på vår julafton i år. Alla i familjen förutom Axel som var hos sin pappa och Frida, Madde och Olivia som skulle åka skidor på älven, skulle träffas på ishockeyplan i vår by. Tidigt runt 09.00 var första budet. Sedan var någon trött och tiden flyttades fram till 10.00. Jag tog en bild på det glada gänget som spelade hockey, och hade samtidigt ett öga på Hugo som var mitt ansvar just då. 
Max 5 minuter efter att jag fotat de glada gänget föll min man, han säger i dag att skenan gick genom isen, för han var för långt ut på kanten där isen inte är lika tjock. Han hade svårt att ta sig upp, och det blev rätt så snabbt konstaterat där och då att han måste till sjukhuset. Det visade sig senare att han hade brutit lårbenshalsen. 
 
Vi fick göra en snabb omorganisation av vår julafton, Joel som körde sin pappa till sjukhuset fick inte följa med in p g a covidrestriktioner, igen. Alltså fick ingen vara där med honom, utan vi fick lita på att våra sjukhushjältar gjorde vad de skulle. 
Snabbt efter hockeymatchen satte alla i gång med allt som skulle göras hemma, och allt som pappan annars brukar fixa. Griljera skinkan och fixa revbensspjällen, värma vedbastun och och och. 
Lite ost, kex och glögg medan allt fixades. 
Det blev jullunch med en tomtegröt som blev perfekt. Den tillagades i ugnen vilket är mitt bästa tips till att få en god gröt. 
En riktigt god Skagenröra som Otto fixade. Sedan skjutsade Otto sina gossar till bussen som skulle ta dem till Överkalix för firande med sin mamma där. 
 
Det blev det bastu för dem som ville.
Vi andra dansade runt granen, ett måste. 
Lite pyssel för barnen medan vi väntade på Tomten. Olivia och August skulle senare vidare till deras mormor för fortsatt firande så vi fick ha en tidig Tomte och en sen som skulle dyka upp då Axel anlänt efter att ha firat julafton hos sin pappa.
Det gäller att ha ett lösningsfokus med den här moderna varianten av julafton, då det finns många familjer att fira med. 
Nu var ju en Tomte på sjukhuset så Frida ryckte in och fick vara Tomtens vikarie. 
Den vikarierande Tomten kom runt huset och lämnade en korg med julklappar på bron.
Jag fick en kille i famnen som tyckte att det var lite för läskigt med Tomten som vinkade och plumsade runt i snön. 
Glädjen var stor och klappar öppnades, ögon tindrade över önskningar som uppfylldes.
Det blev julklappsspelet och Olivia fick spela för sin farfar. Sedan blev vi färre och nu började vi vänta på att Axel skulle dyka upp. Han ringde och sa att han blev sen, så vi dukade upp vårt julbord. 
Frida griljerade skinkan och revbensspjällen som fadern i huset lagt i marinad kvällen innan fick klara sig själv i ugnen. 
Det blev en julaftonskväll i år också, en afton vi kommer att minnas bättre än många andra. Pappan på sjukhuset hade vi kontakt med via mobilen och han var vid gott mod, sa att vi inte skulle oroa oss för honom, han hade det bra och väntade på att det skulle dyka upp en doktor som kunde operera honom. 
Så kom han till sist, och som vi väntat och längtat. 
Då kom nästa Tomte. 
Hugo höll sig på avstånd, man vet aldrig...men han hade massor att säga åt den här Tomten.
"Håll i repet, annars kan du ramla ner från släden", sa han några gånger och såg lite bekymrad ut när Tomten sa att han hade lämnat släden och renarna på ishockeyplan vid sporthallen. 
Det blev en fartfylld avslutning av den här dagen som nu hunnit bli sen kväll för Spiderman, även känd som Hugo. När den här gossen så småningom somnade var vi nog alla rätt så trötta av allt vad den här dagen gett oss. 
 
Min man har blivit opererad och mår bra,
har till och med fått komma hem med kryckor och restriktioner. 
Ett ben går att laga, och nu ska allt bara läka. 
 
Jag hoppas att ni som tittar in här har haft en fin jul, att ni får fortsätta njuta av fina vardagar och helgdagar framöver. 
 
 
♥ Maria
 
 
 
Kommentera inlägget här: