En vanlig tisdag i december.

Oj, så många saker som pågår på en skola i december. Roliga saker det mesta och allt detta gör ju att den här mysiga månaden bara rusar fram i hög hastighet så som ett stjärnfall på en mörk himmel.
 
Repetitioner inför Lucia,  betyg som ska sättas, hej och hå! Nobellunch, ett trevligt inslag så klart och en viktig, årligt återkomande historisk händelse i vårt land. Luciamorgon, kanske den finaste av alla våra traditioner, som medför inköp av allt möjligt så som kanalljus så att Lucian inte får stearin i håret, och pepparkakor till Luciatåget. Under tiden sker det vardagliga förstås, det som sker året om och aldrig tar paus. 
 
Pratade med min yngste son om livet i skolan som han har varit en del av under nästan tre år. Han säger att det aldrig blir långtråkigt, aldrig förutsägbart på en skola och att han i dag är så glad för att han valde att jobba på fritids och i skolan de första åren efter gymnasiet. Han berättar om alla roliga utflykter de gjorde med barnen på hans fritids i Sollentuna, om hur roligt eleverna tyckte det var med de Kahoot han gjorde för eleverna på Fritids i Sävast och hur glada eleverna i Sollentuna var då de gick i väg och sökte Pokemon med Pokemon Go.
 
"Var inte föräldrarna oroliga när ni gick iväg med 25 elever för att söka Pokemon", frågar jag lite fundersamt. 
 
"Nej, eleverna bara älskade fritids och föräldrarna var supernöjda med allt vi gjorde", säger han då. 
 
Okidoki, man måste våga lite, och samtidigt ha koll på säkerheten så klart. Det kräver en del, men ger så mycket tillbaka. 
 
Vi har hälsat på hos Lukas, ville se om han fått fram sina adventsljusstakar osv. Hugo var också där, vilket var extra skoj. 
Vi åt apelsiner och Hugo berättade att han hade bakat pepparkakor på hans förskola. 
Se där, det var ljus och en Tomte och till och med två. 
Det är väl ändå mysigt med alla dessa ljus. 
Gossen undrade om jag kunde baka och sälja fika på hans sista match före jul. Jag funderande inte så länge, utan sa ja nästan på en gång. Fick ett tips på en god kaka som man gör i långpanna av Sofie på skolan. 
En Silviakaka med saffran, passar bra att sälja i fiket i Sunderby ishall i morgonkväll då det är Luciadag. Jag hade inte riven kokos hemma, men kokosflingor. Alltså mosade jag flingorna lite och strödde över av dem istället. Kakan blev så god, smakade en liten smula. 
På skolan var det Fanny som bjöd på fika i dag, Mjuk pepparkaka med frosting på, och Rånepepparkakor så juligt gott. 
 
Jag hade fått följa med och se på August som lussar på hans förskola i morgon, men tyvärr har jag ett möte klockan 08.00 på skolan. Så synd! Måste planera bättre nästa år, men då går han på skolan och får säkert inte lussa ens eller bjuda in sin farmor. Det är vad jag tänker på just nu.
 
Skolor har sällan plats för alla som vill vara med på ett hörn när de gulliga barnen uppträder. På vår skola ryms inte far- och morföräldrar på morgonen, men vi har en kvällsföreställning för alla övriga i byn som inte  få plats i Byahuset på morgonen. Det är fint tycker jag. 
 
"Natten går tunga fjät, runt gård och stuva..."
 
♥ Maria
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: