Lugna dagar

På skolan är det lugna stilla dagar. Pedagoger som har varit och bowlat med de elever som är på fritids under lovet, och i dag madrassåkning i Ormbergsbacken. Jag har hunnit med en del i lugn och ro. Har bland annat börjat läsa en bok om skolfrånvaro som jag tror jag kan ha nytta av i mitt arbete. 
 
Hur saltar man renkött och hur torkar man renkött var en fråga jag fick. Jag har inget recept, utan har man 5 dl grovsalt lägger man till ca 1/2 dl socker vänder köttbitarna i blandningen och låter ligga i ca 12 timmar i kylen. Köttet krymper vid torkning så gör inte bitarna för små, och inte för stora heller, nej men nu låter jag som min mamma, hon har nästan aldrig recept på något. Häng i alla fall upp köttet på tork utomhus innan det blir för varmt ute. Så här ser det ut då min snickarson fixat en torkställning för sitt kött. Ca 7-12 dagar ute, beror på väder och vind. 
Inte lätt med sådana recpet som det ovan, men vi har olika mängd kött varje år, och har aldrig måttat ordentligt. Det blir i alla fall alltid bra ;-)
 
En ny kopp, som jag dricker mitt te ur. Lite för liten för te, egentligen men helt okej. Är nog tänkt som kaffekopp. 
Drejad av Åsa Åkerström, och handdrejade muggar är godaste muggarna att dricka ur. 
Så fint med det gröna fatet, som en rosa pelargonia. 
Njuter av att lyxa till det med något onyttigt en helgdag, och helst i solsken ute på altan. 
En fin start på dagen, och eftersom det blev skidor varje dag så funkar det med en kaloristinn croisannt någon gång. 
På måndagen då solen gassade och snön var mjuk som smör tog vi årets första promenad till Kyrkbyn, genom Stadsön och hem. Det blir från oss ca 8,5 km. En skön promenad.
Någon hade pyntat med påskägg vid sin infart. 
Passerar kyrkstugorna som står på rad längs vindlande grusvägar nästan helt täckta av snöslask än. Det här är vårt lands största och bäst bevarade kyrkstad, mer än 400 är gammal.  404 stugor och 520 kammare, vilket innebär att varje stuga kan delas av två eller tre ägare med var sin ingång. 
Innan min måndag var till ända hade jag hunnit pilla ner lite frön i små krukor. Nu återstår att se om jag lyckas eller inte. Jag har bara satt frön till Luktärt nu, ska sätta lite fler frön om någon vecka. Vi har ju en tid kvar innan de kan planteras ut, och då kan man vänta tänker jag. 
 
Onsdag, blir lite förvirrad,
helger som gör att dagarna flyter i väg,
och man knappt vet vilken veckodag det är. 
Snart helg, ju!
 
♥ Maria
 
Kommentera inlägget här: