En historisk vandring

Fredagen hos oss, i Norrbotten bjöd på ett riktigt uselt väder. 08.30 hade jag bokat Elin Johansson som skulle ta med oss på en historievandring genom Piteås centrala stad. 
På Rådhustorget stod hon, och väntade på oss i regnet. 
Vi var klädda för allehanda väder, vi har ju alla ett förflutet som lärare och är vana att vandra runt på skolgårdar som rastvärdar oavsett väder och vind. 
Elin är nog skådespelare kan jag tänka mig då hon inte vandrar runt med nyfikna personer sådana som oss, som vill veta mer om allt. Hon berättade om de senaste 400 åren i Piteå stads historia med dramatik och stor inlevelse. 
Hon berättade att Piteå hade varit residensstad ett tag på 1800-talet, då när Norrbotten blev ett eget län och förlorade Finland till Ryssarna. Det hon inte berättade var att den allra första norrbottniska landshövdingen faktiskt bodde på min gata i vår by då 1809, och då låg hör och häpna residenset på min gata. Den gården finns fortfarande kvar här på gatan, men residenset i Piteå är rivet sorgligt nog. 
Tog en bild på den här fina balkongen. 
Ekbergs konditori, lite av Piteås själ, ett café som höll på att gå förlorad i samband med pandemin, men räddades i sista stund. 
Byxtorget, här fanns en skräddare en gång i tiden. Alldeles nedanför torget låg hamnen innan landhöjningen, som gjorde att man fick flytta hamnen längre ut till havs. 
En liten pyttebit av Piteås stadshotell, som Piteborna inte ville ha, då i början av 1900-talet, för att de kostade 18 miljoner att bygga. Slöseri tyckte var man i Piteå, tills de såg fördelarna med att ha en fint hotell i stan. En skön start på dagen, trots att vi var påklädda och hade fått låna paraplyer på hotellet blev vi kalla och lite blöta ändå. Vi tackade Elin för hennes lilla historievandring med oss och traskade tillbakak till hotellet för fortsatt arbete och erfarenhetsutbyte. 
 
När jag kom hem fick jag min nya MAC!!!
Tack för det min gulliga man,
nu kan jag redigera bilder och skriva allt som jag brukar med den bästa datorn jag vet. 
Så min fredagskväll ägnade jag mig åt att få igång allt och lära mig den här modellen. 
 
♥ Maria
Kommentera inlägget här: