Första maj!

Den här dagen är en dag då mina tankar landar i det förflutna. En dag då min pappa klädde sig fint och traskade under de röda fanorna. Jag var med någon gång, någon gång minns jag för så där 40 år sedan hur jag och min man, gick under parollen "Rädda Kalixälv". Jag pluggade då på Lärarhögskolan här i stan. På rasterna gick jag runt och samlade in namnunderskrifter för att lämna in till politikerna. Mitt engagemang glödde, 20 år och politiskt medveten, så mycket mer av politik än vad jag har i dag i mitt liv. 
 
Älven blev aldrig utbyggd, och det är väl ändå bra att vi har några nationalälvar bevarade för framtiden så som de engång var. Vi har fyra nationalälvar i vårt land som inte byggts  ut för vattenkraft. Torneälv, Kalixälv, Piteälv och Vindelälven. 
Mina små nattgäster vaknade okristligt tidigt. Axel ville ha blåbärsgröt till frukost. Så fick det bli. Den trötta mormorn hade lagt sig sent, men det får man sluta tänka på och ta tag i dagen i stället. 
De här godingarna dök upp och hade med sig lunch till oss alla. 
Morfar och August lekte med bilar. 
Skönt, att grilla maten ute, så enkelt och så gott.
Våran julgran har väl ändå gjort sitt. Jag ville såga den i bitar, men den står kvar...
Aptiten var god, för när man lekt sig varm blir man oftast hungrig. 
När klockan blev sen eftermiddag åkte alla hem, och vi blev kvar ensamma i det tysta huset. Huset är aldrig så tyst som precis då när alla barn och barnbarn åkt hem till sig. 
Till kvällen blev det ändå en middag. 
Vi köpte en Helgpåse från stans fina restaurang Hemmagastronomin. Till gratängen var det gulbeta, morot, persiljerot och potatis, blandad med hackad vitlök och massor av Västerbottensost och så grädde förstås. 
Tomater och timjan i ugn. 
Ta daa!
Grillad korv och älgfilé med Beasås till. Kan vara bland det godaste jag ätit.
En god middag på tu man hand. 
 
Min man roade mig och sig själv med att sjunga några sånger som man vanligtvis sjunger på Första maj. Sånger som funnits där hela vårt liv och just på Första maj framför allt. 
 
 
 
♥ Maria
 
Kommentera inlägget här: