Adventshelg

Alltid mysigt att vara hemma första advent. I år blev det första advent i Stockholm i stället. Mysigt det med!
 
Jag blev smått euforisk av att äntligen få se alla dessa fina haute couture klänningar från NK:s Franska som levererade handsydda klänningar till kvinnor med pengar. En klänning kunde kosta allt från 10 000 kr till 80 000 kr i dagens penningvärde. Ateljen var öppen från 1902 fram till 1966.  På sextiontalet började man serietillverka kläder till ett överkomligt pris för fler än dem på Östermalm och då avtog intresset för haute couture. 
Den här gula kappan från Givenchy såg jag på en utställning på Thielska galleriet för några år sedan. Fortfarande min favorit. Den köptes någon gång efter 1960 då den reades ut på NK av Kerstin Heintz som var moderedaktör. 
När jag tittat mig mätt på allt välskräddat och vackert, blev det sen lunch med min man som inte var intresserad av tjusiga klänningar. 
Lusknäppen
Vi valde "Lusknäppen" på Nordiskas innergård, och en mustig svampsoppa att värma sig med. 
Medan jag berättade om vackra klänningar för en måttligt intresserad man, försökte han skicka bilder på "Sickis" till sin bror som ägt en Lapphund. 
1873 skänkte Norrbottens landshövding en lapphund till Nordiska för att de skulle avliva den och stoppa upp den. När den så småningom anlände med ångbåt från Luleå till Stockholm och Nordiska blev personalen så förtjusta i den fina hunden, så han fick leva tills han självdog. Till minne, finns i dag en skulptur av Sickis ute på bakgården. 
Nordiskas pampiga gran.
Det blev ändå en fin Första advent, trots att vi inte var hemma. 
 
Den här tiden fram till julafton, 
är minst lika mycket jul, som själva julafton!
 
 
♥ Maria
Kommentera inlägget här: