Recept

Vaknade till en lugnare söndag vädermässigt. Fortfarande bistert, men bättre än i går. 
Mina nya, eller några månader gamla Hope byxor. Älskar dem, så ljuvliga i både kvalité och modell. I bakgrunden ser ni resultatet av vårt samhällsengagemang. Min man har köpt toarullar, de nya sättet att sponsra ungdomsidrotten. Jag har också köpt, men inte fått leveransen än, vilket gör att vi inte skulle behöva oroa oss om en pandemi skulle sätta samhället i brist på den varan. Funderar över vad som skapade hysterin med just toapapper i fjol vid den här tiden? Ett mänskligt fenomen, när något skrämmer oss?
 
I går, en lyxlördag, av bästa sort.
Dukade i köket, medan en av våra söner vilade sig på kökssoffan och funderade över hur mycket pengar vi lagt ut på våra möbler vi har. Han hittade våra köksstolar på nätet "Lilla Åland" och himlade över priset i dag. Ja, de kan tyckas vara dyra, absolut. Kostade en del redan då vi köpte våra för väldigt länge sedan, minns inte ens när. Men de är stolarnas stol enligt mig. Det finns massor av fina klassiker, så som Sjuan och Myran, älskar dem också. Dansk design ligger mig varmt om hjärtat, men vi byter inte ut våra möbler speciellt ofta. De jag gillar med vårt köksmöblemang är väl ändå att de slits vackert. Lite less skulle jag kunna vara, men funderar inte på det nu, eftersom vi renoverar, bygger nytt badrum med mera.
 
Lilla Åland ritades av Carl Malmsten och började produceras 1942. Malmsten är en av mina favorit formgivare. Hans möbler är ofta enkla och med få skarpa kanter och mer med runda former. Passar min stil rätt så bra. 
Kicki och Kurt dök upp och kvällen bjöd på intressanta samtal, djupa tankar och glada skratt, så som det ska vara. 
Förrätten, en egen komposition av tidigare erfarenheter. Min man fick skala räkor, medan jag fixade resten, d v s lite olika salladssorter, små tomater, en liten bit hackad röd chili och koriander. Pressade lite citron och stänkte på en skvätt olivolja och balsamico över allt. Till det vitlöksbröd. Blev så gott!
 
Till varmrätt, igen bild glömde fota. Men det blev färsk tagliatelle, med min favorit för tillfället -
Kycklingbröst i tärningar som brynts lätt i en stekpanna först, sedan så där 15 min i ugnen i en supersås. I går tog jag 3 dl grädde och 3 dl creme fraische, blandade i 1/2 dl soya och en tsk Sambal Oelek. 
Efterrätten, oj så gott det blev!
 
Jag gjorde en lite modifierad variant av Fransk kladdkaka. 
Recept:
  • 150 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 2 dl socker
  • 3 äggulor
  • 1 ,5 dl vetemjöl
  • 1 msk mörk rom
  • 3 äggvitor
Smält smöret och blanda i chokladen så den får smälta med smöret. 
Vispa sedan äggvitan till fluffig maräng, och låt den vila en stund i en egen skål, om man gör det först slipper man diska vispen och skålen mellan de olika momenten. Vispar ägggulorna med sockret pösigt och blandar sedan i chokladsmöret. Rör om med vetemjöl, häll i marängen och rom. Rör i hop och grädda i en smord och bröad form med löstagbar kant. Jag gräddade i 175° i ca 18 min. Låt kakan stå ett tag tills den svalnat innan du tar den ur formen.
 
Sist av allt kokade jag ihop chokladfudge att ha ovanpå. 
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
3 msk kakao
1 krm salt
smör ca 1 msk sist.
 
Allt utom smöret fick koka i så där 25 min på svag värme, den tjocknar vilket gör att den inte rinner så mycket. Jag kokade nog min lite för lite, för den rann ner över kakans kant till en början. 
Gjorde inget i och för sig, då jag serverade i bit. 
 
 En mäktig kaka behöver något syrligt och fräscht till, alltså blev det färska hallon, blåbär och kapkrusbär - Physalis. Yummy, så gott!!!
 
I dag ska vi ta en rask och lång promenad,
men första ska min man byta till sommardäck.
Vågat, tänker jag just nu, om vi snart drar norrut till Riksgränsen...
 
♥ Maria
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: