I väntan på advent

På olika sociala medier ser jag att många börjat plocka fram adventsstjärnor och annat fint. I den tid vi nu lever i förstår jag helt och fullt att vi behöver strössla med stjärnor och annat som glittrar för att göra det lite extra fint i våra hem. Hemma är vad som gäller nu. 
Lite av min dag i dag;
Jag får massor med idéer på vad vi kan göra på min skola framöver medan jag läser intressanta böcker som rör vårt arbete. Kvalité på vårt arbete i skolan ska ju inte bli sämre p g a det som händer i världen. Det fungerar i skolan så länge vi har friska pedagoger så klart. Om det blir kris med pedagoger då gör vi så gott vi kan utifrån förutsättningarna.
På lördag bakade jag glödkakor. Det finns en hel del olika recept på dessa tunnbröd. Jag gillar det här receptet;
  • 50 g (1 pkt) 
  •  7 dl vatten (fingervarmt)
  •  1 dlmatolja
  •  1/2 dl sirap, ljus
  • 1 tsk salt
  •  1 dl grahamsmjöl eller grovt rågmjöl (kan uteslutas)
  • ca 12 dl vetemjöl
Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Blanda i allt, gör gärna degen i en köksmaskin och låt den knådas ordentligt. Den får lite kladdig, men ska ändå gå att baka ut. Inte lätt att vägleda här, man måste testa sig fram.  Låt degen jäsa i 40 min under bakduk.
Jag kavlar ut med en vanlig slät kavel, och sedan drar jag med en kruskavel över brödet. 
Gräddar sedan i stekpanna. 
De blev så goda, och jag kände mig nöjdare än nöjd. Sedan var jag helt slut och fick lägga mig en stund, som gjorde att jag somnade. Hur länge ska det ta innan man är sig sjäv igen?
På våren då vi har torkat renkött så är det mumsigt som pålägg. Nu får jag nöja mig med Kalles kaviar. 
Jag tänkte spara med mitt adventsfix en vecka till. Ska försöka låta bli att plocka fram något innan dess. Vi har ju det ändå bra min man och jag, till och med utan adventsstjärnor. Vi har ett hus att röra oss i, en gård att nyttja om vädret tillåter och några bilar vi kan åka iväg med om vi vill. I tiden vi nu lever i där man bara ska umgås med dem man bor med, så finns det många som bor ensamma och ska umgås med sig själv och så kanske man också bor litet. Tänker på detta när jag blir irriterad på min man. 😘
♥ Maria
 
Kommentera inlägget här: