Skolbesök 1

Bästa sättet att omvärldsspana, är att gå på studiebeök hos kollegor. Viktigt om man alls ska kunna bedriva skolutveckling, är att ständigt vara ajour med vad som händer i skolvärlden. Vi gör vårt bästa, genom att läsa forskningsbaserad litteratur, delta på någon viktig mässa eller lyssna på intressanta föreläsningar. Allra roligast är ju ändå studiebesök och att få samtala med rektorer på andra skolor. 
Att vi hamnade på Visätra skolan i Huddinge beror på flera orsaker. En orsak, vi behövde få lite inspiration kring utvecklingen av elevhälsoarbetet på våra egna skolor. En annan att just den här skolan fått massor av uppmärksamhet kring sitt arbete med just elevhälsa. 
Skolan som byggnad var delvis rätt lik den skola jag gick på en gång för länge, länge sedan. Rött tegel, korridorer och klassrum. En skolgård så mycket mindre än den vi har ute i Heden. 
Erik Hall en av två biträdande rektorer på skolan tar emot oss och presenterar dess organisation, mål och vision. Ni hör rätt, skolan har drygt 100 elever fler än min skola, och har förutom rektor två biträdande rektorer, en indendent på halvtid som tar hand om ekonomin. Och hör och häpna - en administratör på 100 %. Vem skulle inte vilja ha sådana förutsättningar i arbetet med att leda en skola mot uppsatta mål och visioner?!
 
Jag säger bara wow!!!
 
Erik är ansvarig för elevhälsan på skolan som biträdande rektor.  Dounya också hon biträdande rektor med ansvar för det pedagogiska arbetet. Vi trodde att vi hört fel, när ledningsorganisationen presenterades. Så himla bra, och vilka förutsättningar med en sådan stark ledning. 
De har skapat många kreativa lösningar på skolan för att stärka elevhälsoarbetet och genom det skapa trygghet och trivsel. 
Tikki kurator och trygghetsansvarig på skolan visade oss runt på skolgården, där de har fyra fritidspedagoger som är ute 4 timmar varje dag och håller i aktivteter på elevernas raster. 
Här i ska man kasta tomma petflaskor, bör ju fungera med bollar också.
Här pågick en lek där man skulle få konerna att sluta lysa. Jag förstod inte riktigt hur leken gick till, men de som lekte hade roligt i alla fall. 
Den här förstod jag i alla fall. 
Skolan har en rastbod precis som vi, med in- och utlåning av leksaker och annat skoj att roa sig med på rasterna. 
Micaela, speciallärare på skolan kom fram till mig och frågade om jag varit lärare på LTU - Luleå tekniska universitet. Då kände jag igen den här tjejen som jag varit lärare åt i svenska, en gång för länge sedan då hon gick sin lärarutbildning här i Luleå. Så himla roligt att träffa henne här, på den här riktigt framgångsrika skolan. De som sedan hände gav mig gåshud och gjorde mig rörd. För i den klass vi fick delta i under en mattelektion satt en flicka i mörkt långt hår och sa att hon gått på Hedens skola i Boden i två år och då kände jag igen henne 💕 Vilken dag alltså!
Sent på eftermiddagen traskade vi i väg till Vasagatan. Jag tog med mig några av mina kollegor till Skolledarförbundet. Jag hade frågat vår ombudsman Reneé innan om han kunde ta emot oss, vilket han givetvis kunde. 
Reneé som berättar om arbetet som pågår fackligt medan vi mumsar i oss gofikat vi blev bjudna på. Nu var klockan rätt så mycket, och jag hade lovat Jenny att följa med på Svenskt Tenn. 
Vi tittade, tittade, och tittade.
De här örhängena gillade jag. Men inget köp. Sedan fick vi bråttom. Snabbt tillbaka till hotellet för ombyte och middag på en restaurang som Annevi hade varit på tidigare. 
-Är vi aldrig framme, sa någon trött och hungrig.
-Snart, sa Annevi och traskade vidare i snabbt tempo.
Hit till "Den gamle och havet" på Thulegatan skulle vi. Värt, att traska hit för maten var fantastiskt god. 
 
Anna, valde musslor i vin till förrätt.
Alla valde något med pasta till varmrätt. Alla blev också nöjda över sitt val.  
Vi reflekterade över våra intryck och vad skolbesöket gett oss. Klockan blev mycket och vi skulle upp tidigt nästa morgon för ett nytt skolbesök. Såå mätta och med en hjärna full av tankar om skolutveckling landade vi på vårt hotell. Taxin ut till Värmdö skulle plocka upp oss tidigt nästa morgon. Sova, nu måste jag sova tänkte jag innan mina ögonlock föll.
 
♥ Maria
 

Kommentera inlägget här: