Luciamorgon

Jag har en nattgäst. Axel ringde i går mitt under vår julfest och frågade om han fick komma, självklart får du det, sa hans mormor då. 
07.00 satt vi i soffan och njöt av vackraste julsångerna framförda av Bodens musikgymnasium och Kulturskolan i Kiruna.
 
Glad i sinnet efter en social helg. Anders Tegnell och vår egen Anders Nystedt i Norrbotten skulle ge oss fem stjärnor på en skala upp till fem med tanke på hur vi skapat glädje och boostat själen med vänskapsmys, handsprit och det viktigaste, allt utomhus med social distans. 
Vi har turats om med denna tradition att ha julfest sedan Bitte och Göran drog i väg från vår by, för innan dess var det alltid hemma hos dem och så klart var julklappsleken en del av festen. Då för snart 30 år sedan var vi nog ensamma med den leken, nu verkar var och varannan ha anammat den i någon form. 
I år var det vår tur att vara värdpar. Hur skulle det då bli, i denna tid av distansering och karantän med mera. Vi väntade in i det sista med att bjuda in, bara för att se hur väderprognosen såg ut att bli.  När vi hade en prognos, om än väldigt osäker så klart, slog vi till. Inget regn, men mulet och någon liten minusgrad. 
En ny utmaning, men jag går ju igång på utmaningar 😍 att duka fint ute i lite kyla och snö. 
Jag bakade en saffranskladdkaka, som tyvärr inte blev kladdig, men god ändå. Vi fixade risgrynsgröt, varmt och gott i kylan. Julskinka, olika krovar och en sill som jag dock glömde bära ut. Vörtbröd, rödbetssallad, julsenap och julmust. Ungefär så. 
Spelade julmusik, och hälsade dessa godingar välkomna med varm vintoddy. Sökte som en tok efter våra glas för varma drycker, men tror att jag faktiskt skänkt dem till något utflyttat barn. Måste försöka hitta något klokt och fint för framtida vintoddykvällar. Nu tog jag fram vinglas i keramik, som jag köpte i Orsa när jag var 20 år och vi reste runt en sommar. Fungera så bra till varma drycker, men jag har bara tre hela nuförtiden. Så det blev ett tråkigt hopkok på muggar/glas. 
Julklappar, och årets tema, som jag bestämde blev - en klapp för ca 80 kr som är lokalt producerad. 
Två goda ostar hade jag också, älskar ostar därför finns det nästan alltid med på mina bjudningar. 
Efter maten blev det en kamp om julklapparna, som vanligt. 
Efter denna bild, gick strömmen i vår by. Allt blev svart, förutom runt vårt bord där alla ljusen brann. 
Strömmen kom tillbaka, vet faktiskt inte hur länge vi hade det mörkt men ett bra tag i alla fall. Första rundan kastar vi två tärningar och när man får lika på båda får man ta från högen, sedan när högen är slut tar man av varandra. Andra rundan, kastar vi igen två tärningar, då öppnar man och sedan kör man med "öppna kort", d v s nu vet man vad man kämpar om. 
De här hade jag en kort stund. 
Sedan ville jag verkligen, verkligen vinna det som fanns i denna påse, så mycket så att jag blev överexalterad och ett av mina vinglas kraschade. Ni vet allt går på tid, när klockan ringer får man efter andra rundan behålla det man har just då. Jag höll koll på tiden, jag var ju värdinna, och visste att den var knapp. precis i sista sekunden vann jag den, tjohoo så nöjd - med ett glas mindre i skåpet. 
Roligt påhitt - det här med att ta med sig något till värdparet. Så fint. 
Vi saknade Stina, som är nyopererad och kvar i Umeå på sjukhuset. Men Stina, så himla omtänksam hon hade fixat paket åt oss, fast hon har det så tufft just nu. Bakom ser ni vad som hände med min vinst, då glaset gick i kras, men innehållet höll som tur är. 
 
När man är ute blir det inte lika länge som inomhus, enda nackdelen, men det goda var att Axel dök upp, lagom för att sova. Vi fikade lite till då han kom, såg en pyttestund på TV och sedan gick mormor och Axel upp och läste en bok han valde. En fin eftermiddag och kväll som sagt var.
 
Ingen frös fast vi var ute i flera timmar, kan det bero på vårt ursprung...alla utom en av oss sju har vuxit upp i Malmfälten, och Kenneth han är ju tornedalning han, så han har nog också lärt sig att klä sig efter väder. 
 
Hade det inte varit pandemi, hade vi suttit inne, fördelen med de restriktioner vi har är ju att vi nu får vara kreativa. Jag gillar kreativitet, att kunna njuta av julen med allt vad det innebär men ändå försiktigt.
 
Jag ska ta en runda ute nu,
se så att inge glasskärvor finns kvar,
och sedan njuta av söndagen.
 
11 dagar kvar till jul, kramar till er alla!
 
♥ Maria

Kommentera inlägget här: