Julafton i skuggan av pandemin

Jag vet, en del är så himla less att överhuvudtaget höra att vi ska hålla distans, hålla i och hålla ut. Men vi har inget val just nu, det är bara att göra det bästa av allt. På julaftons morgon dukade jag upp frukost för oss tre, mig, min man och Lukas. Så få har vi nog aldrig varit en julafton, och just denna fick vi planera om i sista stund på grund av att en i den lite större familjen testats positiv.
Varm choklad i termosen, och en skvätt rom i koppen om man ville, det är ju ändå julafton, tänkte jag.
En lugn och stilla morgon, så som det ska vara. 
En lång promenad i raskt takt med Lukas, så himla skönt. 
Vackert ändå, med snö på julafton. 
När vi kom hem, vart ett race, så som det alltid blir hos oss på julafton, ni vet det sista inför julbordet som ska kokas, värmas etc. Samtidigt vill alla män, (tre denna julafton) i familjen bada bastu. Själv tog jag ett långt varmt bad, i badkaret. Det fick räcka för mig. 
Duka upp både inne och ute i år, det har blivit det nya inne, att vara ute. 
Några små gulliga barn kom och gav vår afton stjärnströssel. 
Dagen innan hade vi en intensiv telefonkontakt med varandra alla i vår familj, eftersom vi inte kunde fira som vi hade tänkt, hur skulle vi nu göra? Det slutade med en julmiddag för fem i vårt kök, och ute på verandan satt sex andra som vi aldrig träffade inne, för att vara helt säkra på att ingen som inte varit sjuk i Covid skulle riskera att bli smittad. Den som hade blivit testad positiv hade inga symptom, hur sjuk är inte denna sjuka sjukdom?
Tomten kom till barnens stora glädje, första gången i mitt liv vi har tomten ute. Det blev ändå så fint och trots att det snöade så hade vi det varmt och gott. Det var ju ovanligt varmt ute vilket vädergudarna bjöd på, en julafton som vi aldrig kommer att glömma. 
 
Axel, spänd förväntan, vad finns i denna? 
Första julafton min mamma firade helt ensam sedan hon föddes för 86 år sedan. 
Vi ringde henne, både jag och några av barnen, och trist att det är som det är, men hon var som tur är vid gott mod, satt och såg på TV, och hade badat i hennes vedeldade bastu innan vi ringde. 
Snö som ett florsockerkrisp som gjorde världen vacker. 
Julafton 2020
 
God fortsättning på julhelgen, önskar jag er alla!
 
♥ Maria
 
 
 
Kommentera inlägget här: