En len gräddig mjukglass...

Len, gräddig mjukglass, gott och somrigt. Så känns helgen som varit så här långt. 
Med det här gänget är det till och med roligt att åka buss. 
Fredag kväll och vi är på väg till stan för AW och bara njuta av att det är början på juni och sommaren som precis har börjat. 
La Bottega, en italienska restaurang i Södra hamn. 
Vad ska vi äta?
Chark och ostplanka för några av oss. Men ost? En ynka ostbit fick man. 
"Orange is the new black", tror jag drinken hette, Lotte hade testat den tidigare och den var god. 
Fullsatt i restaurangen och vi fick vänta mer än en timme på maten. 
Jag valde tonfisk med pasta i en sås av pesto och pistach, den var superdupergod och värd att vänta på. Stor portion orkade typ halva. Alla var nöjda med sina val av varmrätt. 
Tiramisu, som jag delade med min man. Godaste jag ätit. 
Vi traskade så småningom vidare. 
Till Karl August som ligger i Stadshotellet. Var tvungen att testa drinken Thai basil som alla säger är den godaste Luleå levererar. Kan har varit en av de godaste för mig. 
 
Vi tog bussen tillbaka till byn. 
Diskussioner om Sverige hjälpte Finland i andra världskriget, eller inte...hade Sverige kunnat göra mer än vad vi gjorde? Några i gänget är finländare och har en egen upplevelse av att vara tredje generationens barn av ett krig. Intressant att engagerat diskutera frågan till efter midnatt, och många sanningar levererades, men jag fick en mycket klok reflektion på den frågan av min yngsta son i går. 
 
Han berättade att då han läste historia på gymnasiet hade hans lärare sagt att Sverige lät Tyskarna åka tåg genom landet till Norge, ja. Vi valde att vara neutrala, visst vi tog emot flyktignar och barn från Finland främst och gav dem hem och husrum. Men hade vi gjort mer, vilket vi hade kunnat och gått in i kriget - blivit indragna i kriget hade bara 1/3 av er suttit här i klassrummet i dag. 
Värt att tänka på! Ingen vill väl skicka sina barn, unga tjejer och killar till ett krig för att bli dödade p g a att män med makt inte kan enas för att de vill få mer makt etc etc. 
Det jag gillar med våra vänner, är att vi alltid har så spännande samtal, och tycker så otroligt olika om vissa skeenden i världen, och i annat är vi så eniga så det nästan är rörande. Det är väl den här dynamiken som gör det så roligt att umgås. 
 
En trött lördag till en början, men efter att jag fixat mitt projekt nästan klart, var det dags igen för nya äventyr. Mer om det en annan dag.
 
♥ Maria
 
Kommentera inlägget här: