Skolan, eleven och det som händer där...

Fredag = förvaltningsdag.
Fika med spännande kollegor som gör våra fredagar så intressanta. 
 
Vi hade bland annat möte med vår skolläkare Göran och sedan ett möte med skolsköterskor och skolkuratorer där fokus faktiskt var det som politikerna diskuterade den här morgonen på TV4. 
Lunchgänget på nytt ställe. Kasai Kitchin.
Jag valde en rätt som hade ett namn jag inte ger mig på att stava här. Gott, trots att det egentligen bara var ris, kycklingbitar och salladslök. 
 
 
Sitter och lyssnar på våra politiker som just nu i TV4 debatterar livet i skolan och dess problem och vad vi gör med problematiken i vår vardag. Någon vill flytta ut alla elever som har svårt att anpassa sig till skolans norm, som skapar oro i sitt klassrum och som ofta känner sig misslyckade, har dåligt självkänsla och blir tuffa på ytan men gråter inombords. Vart ska de flyttas?
 
Förlåt ni som älskar Ebba, men hon tänker stänga skolor med dåliga resultat. Var flyttar vi då dessa elever? Varje skola behöver lärare, var får vi dessa lärare i från? 
 
Man kräver samma saker av alla skolor i Sverige, likvärdighet ja självklart, men förutsättningarna finns inte för alla skolor, trots att vi är kommunala skolor ser det olika ut. Många vill ha en levande landsbygd, vad betyder det egentligen? Om jag har barn vill jag så klart att barnen ska ha en bra skola där de bor. 
 
Förstår så klart att det finns en gräns för hur få elever man kan ha på en skola för att det ska bli en bra utbildning. Hur får man till språkvalet på en skola, där kravet är att vi ska kunna erbjuda minst två av språken spanska, tyska eller franska att välja på till år 6. Det finns knappt lärare att få tag på för dessa språk. Vi har svårare och svårare att få tag på utbildade lärare överhuvudtaget, börja där! Skolan är en cool plats att arbeta på, här är ingen dag den andra lik. Vi utmanas, och vi håller i och håller ut. Vi har roligt varje dag på jobbet, och jag menar det. Vissa dagar är vi oerhört trötta av allt som hänt som vi varit involverade i. Men det är alla dessa elever som utmanar varandra och oss vuxna, som gör att jobbet är så oerhört meningsfullt, vi gör skillnad.
 
Vi har samtal med ibland i all hast, ibland längre stunder där vi ser att insikter sakta kommer till, bearbetas, glöms för stunden men så småningom blir en del av barnet. För det blir kloka vuxna av de flesta elever trtos alla PISA mätningar som våra politiker ojar sig över.
 
Min skola ligger ute på landet, inte så liten, men vi är trångbodda, har inget rum för skolbibliotek och jag tycker att ett bibliotek är superviktigt för elever, men finns inte möjligheten så löser vi det ändå, med böcker utan bibliotek. Trångbodda, ja men vi jobbar på för att lärmiljön anpassas allt eftersom behoven kräver det. Att det är fräscht visar att vi som finns där värnar miljön och välkomnnar eleverna till skolan, oavsett vilka svårigheter de har. Man behöver vara kreativ för att skapa en bra skola för alla elever. Det är en av de roligare utmaningarna i skolan, och vi lyckas inte alltid fullt ut, men vi ger aldrig upp!
 
Man ger aldrig upp ett barn, aldrig!!!
 
Ibland måste vi bara ha roligt utan krav, vi vuxna på skolan. Det hade vi i går kväll. 
Så var det i går kväll. Knytis, och massor av gott att äta.
En efter en droppade alla in med sina bidrag till buffébordet. 
En härlig stämning. 
Sedan blev det tokiga tävlingar. Så mycket skratt och tokigheter som vi alla behövde en fredagskväll i början av februari. 
Mitt lag vann, tjohoo!!!
När det närmade sig natt traskade jag hem, och hörde innan jag lämnade "Jobbminglet" någon tjoa att nu drar vi till stan och går på krogen. 
Tack Sofie och Fanny som ordnat allt så bra!!!
 
♥ Maria
 
 
Kommentera inlägget här: