Nya Kiruna, för eller emot?

Vårt återkommande samtalsämne då vi träffar andra utflyttade Kirunabor, placeringen av den nya staden. De flesta vi pratar med tycker som mig, att staden hade varit en hit, om den hamnat på en höjd, med utsikt mot alla fjäll som omger Kiruna. 
Det nya stadshuset, som läcker som ett såll, och det har väl hänt tidigare om jag minns rätt, att det läcker från platta tak. För platta tak är ju som sagt var inget nytt problem. Ändå byggs nya hus om och om igen på det viset.  
Gatukonst, inte heller något nytt fenomen, men ändå lite skoj. Fanns även i den gamla stan, på olika ställen. Läser på nätet att konstnären kan ha ett budskap med sin konst, samhällskritisk, som kan vara lätt eller väldigt svår att tolka. En blå älg, vad kan det stå för?
Bland alla nya hus var det här det första som jag fastnade lite extra för. Fasaden sticker ut och balkongerna har en ny framtoning med stänk av gamla franska balkonger, så snyggt. 
Den här lyktstolpen, unik och även den lite finare än de vanliga som finns överallt. 
Några nya affärer har dykt upp vilket är uppfriskande och nu hoppas jag att de blir kvar. När man hittar guldkorn vill man ju komma tillbakak till samma affär om och om igen. 
Enchanté inredning, en fin och fräsch pärla i nya Kiruna. 
Dessa doftpinnar hade en ljuvlig doft, ångrar att jag inte köpte.
Så trevligt, jag gick runt och runt och insöp atmosfären, vackra naturtoner med inslag av poppiga färger i allt som fanns att köpa. 
 
En annan favorit är ju Kiruna bokhandel. Färgnyansen på väggarna är den samma som Kiruna kyrka är målad i. Varm och välkomnande. 
Stina och Kajsa träffade jag där, kusiner och så gulliga tjejer. En av dem är jag faster åt. Vi pratatde länge om allt, blommor, böcker och annat som ger livet guldstänk. 
 
Jag skulle fota den fina läshörnan, men där satt en mamma och läste för sina barn, precis som i filmen  "You've got mail", där den lilla bokhandeln är en liten oas där man bara vill stanna, bläddra bland böckerna i bokhyllorna och sitta ner och kika i böckerna som ropar åt en, -läs mig!
Senare efter timmar på vandring i stan åt vi middag på den nya restaurangen Spill. 
Kanske 200 meter från Stadshuset, mitt i det industriområde som nu omger nya Kiruna. 
Innan du kliver in i restaurangen hamnar du här. 
Här finns en Deli, med massor av gott. Så många spännande ostar så det kändes som att jag hamnat i osthimlen. 
Tryffelsalamin till vänster i bild var himelskt god. Här köpte jag honung, med smak av apelsinblom. Annat är svårt att köpa då vi ska bo på hotell och sedan ska köra bil i många mil. 
Jag valde räkpasta, helt ok men hade önskat mer smak i den, Räkorna helt ok , men lite få och som sagt var mer kryddor hade gjort den till en succe. 
 
 
En fin dag, i en ny stad.
Mycket som är fint, men inte unikt. 
Jag hade önskat som jag nog sagt till hela världen redan,
att man borde ha satsat på mer och fler unika byggnader,
med breda gator som i gamla Kiruna och ytan finns ju.
Nu får man Svergies dyraste badhus, och sedan räcker inte pengarna till att bygga unikt. 
 
Som man byggt nu har man fått två städer, Nya och Gamla stan. 
Den gamla stan, det som blir kvar ligger på Luossa, mina barndomskvarter.
Blir kvar tills nya malmfyndigheter hittas och blir värda att bryta...
💖
 
 
♥ Maria
 
 
 

Kommentera inlägget här: