De senaste dagarna.

Jag älskar allt med julen, på något vis är det flera olika saker som har med julen att göra som bär mig framåt genom de mörka dagarna i november och december. I början på av november börjar jag planera vad jag behöver göra de sista veckorna av november och hela december, och bara planerandet ger energi. Det är en härlig känsla av lust och fägring ändå fram till nyår. Redan på nyårsdagen vill jag plocka bort lite jul, och min man stretar emot, vill ha julen framme till minst Tjugonda Knut.   
På juldagen var jag med Hugo en stund så att hans föräldrar fick träna. Han verkar gilla gungstolen han fick av oss i julklapp. Den köpte jag begagnad, slipade och målade den. 
En av alla julklappar i år som är second hand, vintage eller till och med antikt. Nu är jag absolut inte en sådan person som måste ge återvunna saker i present, jag har ingen lust att vara så kategorisk. Däremot har jag sedan september spanat efter fina saker som jag gillar, viktigt att jag gillar det jag ger bort, och så måste jag ha en känsla av att mottagaren gillar alternativt behöver det jag ger dem. Sedan blir det inte alltid billigt att köpa begagnat, men billigare än att köpa nytt. Målafärgen till gungstolen var tre gånger så dyr som själva stolen. Men, färgen räckte ju även till ett bord, som Lukas fick.
 
Jag har ju haft en nöje av att söka, och buda och fixa till årets julklappar. Sedan har jag ingen förståelse över att min man ibland klagar över julen och alla måsten, som han sällan behöver anstränga sig för att fixa. För det han gör är en del inköp av mat, som han vanligtvis fixar, typ skinkan och revbensspjällen som våra barn älskar, julgranen är hans ansvar, men i övrigt gör ju jag det mesta, och med glädje. I år kunde han ju inte fixa klart sin mat,  p g a benbrott, men det löste sig ändå.
 
Det enda jag känner en viss ängslan över just nu p g a benbrottet är om de kommande veckorna blir snörika. Då måste jag stiga upp tidigare än vanligt för att skotta fram bilen, så som jag fick göra när barnen var små och han jobbade i Malmfälten. Det var då det. 
 
Nu är nu, eller i alla fall juldagen då vi åkte till Joel och Lovisa efter att Frida och Otto tränat. 
Där badades det bastu och jag hade lyxigaste dagen då jag blev serverad allt och fick sitta och läsa ett nytt magasin jag köpt medan all mat fixades.
Även här en fin äkta rödgran. 
Jag gillar deras fina julgransljus och de torkade apelsinskivorna. 
 
 
De fina glöggskedarna fick de i julklapp, av märket "Nils Johan" och modell Amsterdam från 1950-talet. 
Ljusstaken på bordet fick de också, ett fynd jag köpte på Hötorgets söndagsloppis i november då vi var där. Roligast med det köpet var att säljaren var en ung och trevlig kille, vilket är viktigt. Det kan till och med vara så att jag avstår ett köp om en säljare är snorkig. 
Vi blev bjudna på godaste långkokta älgköttet Pulled beef. Till allt ett gott bröd som Lovisas bonusmamma hade bakat. Dryck, för dem som ville vin och jag drack godaste alkoholfria franska äppelmusten med bubblor i. Måste till Systembolaget i morgon och köpa någon flaska. 
Till efterrätt, Lovisas goda Franska julstubbe. 
 
Så himla gott det är, för själ och hjärta,
stunder med sin familj. 
 
♥ Maria
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: