Halloween

Halloween firas hos oss i Sverige 31 oktober. Som så många andra högtider så handlar även Halloween om livet och döden. Alla helgons helg firas hos oss första helgen i november vilket gör att firandet aldrig krockar. Båda högtiderna är släkt och har ett gemensamt ursprung. Att fira den här högtiden Halloween är ett fenomen som växt sig större sedan 1980-talet i vårt land. Ett event som kommit till oss via USA där en del kommersialiserats som så mycket annat från landet bortom Atlanten. Till USA kom firandet med irländska immigranter, där man firade All Hallows' eve som inafaller kvällen före All Saints Day, den 1 november. 
Jag gillar verkligen den entusiasm som finns på min skola kring olika saker, så som firandet av denna skoldag, sista skoldagen före höstlovet. Först hade jag tänkt spöka ut mig själv också, men insåg att det kunde bli lite märkligt, att sitta utspökad på en massa allvarsamma möten som jag skulle delta på under dagen. Allt är inte för en rektor. 
Det pågick massor av roliga saker i klassrummen den här dagen, små häxor, spöken och skelett om "arbetade koncentrerat med arbetsuppgifter som matchar firandet. 
Intill spöket skapades spökhistorier av barn som går i år 2 på vår skola. Ivriga pennor skrev så det gnistrade av kreativitet. 
Jag kände nästan inte igen några av lärarna.
Så i tiden, under ett pandemiår. 
Den här pumpan är nog en av de finare jag skådat.
Kan vara en av skolans arbetslagsledare, men osöker ;-)
Anna, hon kan hon, önskar att jag kunde måla mig på det här sättet. 
Det var ett synnerligen brokigt gäng som fikade i personalrummet i dag. 
Michaela, en av våra duktiga ungdomar, bjöd på fredagsfikat den här fredagen.
Alltså, det finns så mycket klokhet och kompetens hos de ungdomar vi har arbetande på vår skola. 
 
På förskolan var det minst lika läskigt, och pedagogerna som vanligtvis har möte med mig varje fredag, hade inte tid med sådana trivialiteter den här dagen. 
Nickan, måste det vara, men inte helt säker. 
Att skära i pumpor är inte lätt, jag har försökt så många gånger, men har nog haft fel verktyg för att bli nöjd. Nickan hade lyckats bra, i alla fall. 
Alla barn ville visa sin utstyrsel dagen till ära, så inget möte med de vuxna, men samtal med barnen om deras skrämmande förklädnader
 
Victoria, missade däremot Marko som också hade styrt ut sig.Synd!
 
Helgen nu, är också en markering av övergången mellan sommarhalvåret och vinterhalvåret. Liknar lite vårt påskfirande med häxor som går runt med en korg och knackar på dörrarna i grannskapet. Den här helgen frågar man om "Bus eller godis". Eller så var det förr i alla fall, pandemin slog ner allt sådant i fjol, och kanske det nu är ett minne blott?
Hemma firade vi helgen med en god middag. Joel och Lovisa var vårt sällskap, och en lite vissen Lukas som fått dra ut en visdomstand som fastnat i käken och de fick operera bort den. Inte skoj, men nödvändigt sa tandläkaren.
En god middag och en mysigt kväll!
 
 
 
♥ Maria
 
 


Kommentera inlägget här: