Lördagsnöje

Helgerna är väl till för att fyllas med trevliga saker varvat med sådant man måste för att livet ska fungera bättre under vardagarna, eller?
Den här lördagen fyllde jag med bara trevligheter, inga måsten. 
Efter en kopp te hos Gustav och Madde åkte vi vidare till Frida och hennes familj. Det här var en helg då de stora barnen var i sin andra familj så här var det ovanligt stilla och tyst. Hugo låg och sov i sin vagn ute trodde vi när vi kom, men ack vad vi bedrog oss, där i vagnen låg han och kikade under yllefilten. Morfar lyfte upp och tog in den lille godingen. 
 
Oj, vad man skulle vilja veta vad den här lille killen funderade över då han studerade sin morbror så intensivt och länge.
Medan vi gosade mad Hugo var och en, och samtidigt pratade med Frida och Otto drack jag en kopp te till, bara örtteer i dag verkar det som. Hos Gustav och Madde fanns det tre olika sorters örtteer att välja på, hos Frida typ 10. Var och en med sin egenskap som ska göra nytta för kropp och själ. Jag dricker nyttigt te ibland hemma också, men väljer för det mesta vanligt svart te och framför allt  ekologiskt om det bara finns. 
Lukas ville träffa sin enda brorsa som han tidigare sa, alltså Joel som bott hemma längst med Lukas. För han har tidigt i sitt liv sett både Frida och Gustav som två stöttande och kärleksfulla extra föräldrar, och kanske lite jobbiga också då de satt gränser och ställt krav på honom. De kan ju bli så då de är 16 och 11 år äldre än honom. Joel och Lukas har mer haft en vanlig syskonbråk och syskonkärleks relation.
 
Joel tänkte mäta Unos höjd för att vi ville se om han vuxit något, men det gick inte så bra. Uno verkade vara rädd för måttstocken. Valpen och Lukas lekte och när jag druckit en kopp te till och äntligen svart ekologiskt te 😘, var det sent och vi skulle hem och fixa middag. Valpen ville följa med Lukas, och Joel konstaterade att alla gillar Lukas, till och med en liten valp som träffar honom för första gången. Så fint sagt av en storebror, tänker jag. 💖
 
Ni som inte vet, för er kan jag avsölja att det faktiskt är helt underbart fint att få ett sladdbarn, ett barn som får växa upp med en massa stora syskon, syskon som alla älskar den här bortskämda vilda lilla babyn. Syskon som stöttar föräldrarna i deras föräldrarskap, eftersom de själva är på väg att bli vuxna, och känner sig väldigt vuxna ibland, då i den sena tonåren och tidiga vuxenheten. Ett barn som får växa upp med två föräldrar som redan hunnit vara med om det mesta i att uppfostra barn, inte längre orkar oroa sig för något, inte till en början. Jag minns alla föräldramöten jag varit på, hur en del föräldrar ifrågasatt lärare och tjafsat om det ena och det andra, oftast p g a att man inte riktigt litat på att de gör sitt jobb så som de önskat för sitt barn. Föräldrar som egentligen velat vara lärare själva åt sina barn, och samtidigt inte, för annars hade de väl blivit lärare tänker jag.
När det var Lukas föräldramöten jag var på, minns jag hur lugn jag var då andra föräldrar jagade upp sig, över att pojkarna lekte krig på rasten med pinnar eller för att flickorna bråkade och låste in sig på toan och...Jag blev bara inte orolig, jag kände mig trygg i att det kommer att lösa sig med alla dessa kloka människor som finns runt barnen. Jag hade ju tre äldre barn som tagit sig igenom skolan och en massa olika lärare och klarat sig bra. Samtidigt vet jag, att vi vuxna som arbetar i skolan kan göra skillnad för ett barn, på gott och ont. Vi kan om det vill sig illa skada ett sargat barn ännu mer och jag vet att vissa barn har svårt för skolans struktur och skolans krav, vilket inte gör skoldagarna lättare för dessa barn. Då behövs empatiska, kloka och modiga vuxna med massor av tålamod. Vuxna som ger barnet den tid de behöver, ger barnet bekräftelse och får barnet att tycka om sig själv trots att det ibland inte blir som fröken hade önskat. Där skolan inte räckt till för mina barn där har jag stöttat dem, så som vi föräldrar ska göra.
 De flesta föräldrar är ju ändå nöjda med det skolan gör, de har förtroende för oss, för vårt pedagogiska arbete och litar på att vi gör allt vi kan för att deras barn ska få det dem behöver under de timmar barnen är på skolan. 
 
Oro i dag, ja så klart finns den där för alla mina barn och barnbarn speciellt om jag börjar tänka på allt som kan hända, alltså tänker jag inte på det. Man vill ju alltid deras bästa, och livet är både underbart och samtidigt fruktansvärt farligt. 
 
Måste tillägga att det finns barn som inte har ett stöd hemma, av olika anledning, och det är inte deras föräldrar som är upprörda på föräldramöten, de är inte ens där. Jag vill inte lägga en börda till på deras axlar, de här föräldrar har sin historia, sina skäl till att de inte haft ork, mod eller förmåga att ta sig till skolans olika arrangemang, de är dessa barn som oftast behöver vårt stöd i skolan allra mest. Inte de som oroar sig på föräldramöten och som tar lärarnas tid till anspråk var och varannan dag p g a missnöje grundad i  en oro. 
Hur som helst, den här dagen gick ju alldeles för fort och nu var vi hungriga. 
Servetter som jag fått av Birgitta som bor i Stockholm. 
Plockade fram lite ost, medan löjromen tinade och resten av middagen fixades. Den gröna skålen har jag drejat själv, inte så tokig ändå. 
Vårt norrländska guld. 
En god middag senare blev vi ensamma igen, för nu var det dags att träffa vänner för vår gosse. 
 
Nära midnatt blev jag sittande ensam i vårt vardagsrum, det var tyst förutom ett svagt ljud av någon bil som passerade någonstans på någon av gatorna här i vår omgivning. Min man sov och jag skulle slå på vår appletv som jag högaktar, nyttjar och umgås med, i alla fall sena kvällar då jag inte orkar engagera mig i något annat. Den är nästan som en kär vän, som finns där när man behöver den. Meeen inte i  kväll, nu ville den inte alls. Nixpix, den ville inte alls, så då fick det bli en blogg i stället ;-)
 
Kom att tänka på de kloka ord en man sa en gång för väldigt länge sedan;

"Dina barn tillhör dig inte
de är söner och döttrar av själva livets längtan
De kommer genom dig, men inte från dig
och fastän de är hos dig tillhör de dig inte.

Du kan ge dem din kärlek, men inte
dina tankar, ty de har egna tankar.

Du kan hysa deras kroppar, men inte
deras själar, ty deras själar befinner sig i
morgondagens land, som du inte
kan besöka, inte ens i dina drömmar.

Du kan sträva efter att likna dem
men försök inte att göra dem lika dig själv

Ty livet går inte tillbaks
och dröjer inte vid igår."

Kahlil Gibran
 
 
♥ Maria
 
 
 

Kommentera inlägget här: