Hemma igen

Lite smått melankolisk så här sista dagen innan allvaret kör i gång igen. Är så gammal nu så jag vet hur fort ett par underbara sommarveckor rinner iväg, njuter så kolossalt varenda dag under dessa veckor med barn och barnbarn. När sedan allt runnit ut och var och en drar till sitt blir jag lite smådeppig över detta faktum. Så här har det inte alltid varit, att jag velat stoppa tiden, för som barn och tonåring längtade jag tillbaka till stan efter ett helt sommarlov på landet. Längtade massor efter kompisarna, och allra allra mest just då i augusti efter att få gå på "Barnens dag", som var sommarens stora event för oss som växte upp i Kiruna. Vet ni inte vad "Barnens dag" var för något kan ni googla eller så jämför vi det med ett besök på Gröna Lund, men betänk att detta bara var möjligt en helg på hela året i vår stad. 
Vi städade upp efter oss hemma i Lukas lilla lya innan vi packade in oss i bilen för hemresan. En tår som föll då jag kramade om gossen innan vi rullade iväg. Vet inte när jag ska bli van vi detta, med avsked.
 
För många veckor sedan träffade jag Lotta på stan hemma och hon sa att vi kunde komma förbi dem i deras sommarstuga då vi skulle ner till Lukas. Jag har haft det i mina tankar sedan dess, att får vi bara lite tid ska vi göra ett stopp hos dem. Ni vet ju hur det är med tid, vi har den och sedan bestämmer vi oss för vad vi gör med den. Min man tänkte nog likadant, för när jag förslog detta var han genast på.  
Vilket underbart ställe de har!!!
Grinden, som Lotta snickrat ihop helt själv, wow så imponerad jag blir, snyggaste grinden. Undrar om jag skulle fixa att göra en sådan? Kanske vi skulle ha en snickerikurs på min skola för dem som vill av personalen...?
Efter en slingrande grusväg kom vi till havet, och en liten by med massor av gamla charmiga sommarhus. Håkan och Lottas hus är från slutet av 1800-talet om jag minns rätt.
Här bor en händig familj. Uteköket var något jag nog ska kopiera till viss del, nästa sommar då. Jag får nog bygga det själv, men har Lotta fixat en fin grind borde jag kunna fixa utekök, tror jag. Gustav, vår äldsta son fixade en bordsskiva åt mig i betong för en massa år sedan, så han kanske kan hjälpa mig med just den detaljen.
Lotta och Håkan tog emot och  visade oss runt på deras smultronställe. Här har Håkan tillbringat sina sommarlov, och han sa att det var ljuvligt fram till "Barnens daghelgen" i Kiruna, då ville man hem. Där har vi något gemensamt vi som vuxit upp i en småstad långt norr om Polcirkeln. Ingen melankoli då, över att ett sommarlov närmade sig sitt slut. Längtan hem var stor, då på den tiden.
 
Köket har den fina tapeten "Eldblomman" av Josef Frank. En riktig favorit för mig, och en klassiker som står sig över tid. Färgerna harmonierar med de gröna Mårbacka pelargonierna i fönstret.
Måste låna ett citat av allas våran Ernst; "i det enkla bor det vackra". Ett kvadratiskt fönster med en pelargonia och en enkel lampa, så snyggt.
Vardagsrummet, där de sällan sitter så länge vädret tillåter utomhushäng. 
Det är ju roligt att ha ett gästrum som är fint, eller som här en gäststuga för deras dotter med familj. 
Så fiffigt med sängarna för barnbarnen.
En gullig toa, med ännu en fin tapet. Jag gillar grönt i inredning, det är så somrigt och samtidigt inger det ett skönt lugn. 
Gofika och sedan tog vi en promenad i omgivningen. 
Ett stenkast från stugan, havet och en gigantisk sandstrand. 
Båthus och sommarstugor längs ån som rinner ut i havet. Någonstans ett hus där man kan köpa nybakat bröd några gånger i veckan, i ett annat, färsk fisk. 
Ett "bibliotek", så smart att få låna böcker så här och skänka sina lästa böcker till. 
 
Det var så roligt att prata med Lotta och Håkan så tiden rann i väg som vanligt. Jag insåg att vi måste skynda på om vi skulle hinna med nästa stopp innan det var för sent den här dagen. 
IKEA i Sundsvall, och vi hann dit i tid innan de stängde för dagen. Tyvärr fanns inte flera av de saker vi skulle köpt till vårt gårdshus. Men något litet fick vi med oss i alla fall. Och den lilla korgen som jag impulsköpte sa min man. Men inte var det ett impulsköp, jag har länge tänkt köpa en korg att bära ut fika i på våren då vi sitter vid vår grillplats. Mina korgar som jag har i rotting vill jag inte ska börja lukta rök av grillelden, alltså behövde jag en i metall som går att torka av. 
 
Vi körde vidare och nu var det rätt sent, och vi sa lite försiktigt att vi kör väl så länge vi orkar. Strax innan Umeå bestämde vi oss för att nu får det räcka, så vi tog in på hotell en natt. Så skönt.
 
Ni hade kunnat sova hos oss sa vår son Joel, när vi ringde honom, som var i Riksgränsen. Ja, det hade vi kunnat om vi planerat det och tagit med en nyckel till deras lägenhet. Meen min man vill inte planera allt i detalj, och då får man ta det som det blir. 
Vilken fin dag vi haft trots den långa resan hem i bil. 
 
När vi reste med barnen i bil då de var små, ibland med husvagnen på släp körde min man alltid hem i ett, utan att blinka...nästan i alla fall. Men han har väl blivit både äldre och klokare som unnar sig en natt på hotell. 
 
Lotta har öga för snygga saker och får till inredningen så kolossalt bra. 
Helt i min smak!
Och jag fick en massa inspiration som jag måste göra något av...
 
Nu ska jag fortsätta förbereda mig för morgondagen, och hösten är ju min favorittid.
Hur mysigt som helst, att tända ljus då mörkret faller. 
Kanske göra en resa till Joel och Lovisa i Umeå och en eller flera till Lukas, vi får se.
 
♥ Maria
 
 
 


Kommentera inlägget här: