Putsar nysilvret
Jag gillar sådana roliga metoder som inte kräver så himla mycket men ger ett gott resultat. Så här gjorde jag; strö några matskedar salt och bakpulver på aluminiumfolie som du lagt i en plastbytta eller liknande. Lägg dina silverbestick ovanpå och häll över kokande vatten så allt täcks. Låt det ligga några minuter i detta, ta sedan upp besticken och skölj dem noga. Putsa dem med en ren trasa. Tadaa!

Blanka, men nötta av att ha varit i tjänst under många middagar. Var och hos vem vet vi inte, men det finns en del spår i form av ingraverade initialer. Några har stämplar som talar om deras ursprung, Fritz Olsson Luleå står det på någon av knivarna. Men metoden med bakpulver och salt som jag använde för att få dem blanka sägs inte vara bra för nysilver. Och vad är då bra för nysilver, någon som vet?

Jag passade på att putsa upp allt jag har i nysilver, då jag ändå stökat till det. Och när jag sedan gogglar på det här med nysilver står det att min metod avsöndrar en doft av svavel som kan reta luftrören. Därav ska man inte ta för många saker samtidigt...vilket jag alltså gjorde :-(

Viss mat gör att besticken snabbare oxiderar. Ägg och lax till exempel. Men de kostade fem kronor styck och skålen 45 kr som jag också hittade på Myrorna i Umeå. Så om de blivit felbehandlade av mig kanske inte gör så mycket. Men svavelväte, som doftar ruttna ägg, är oerhört farligt i för stor dos. Och doften känner man inte eftersom den dövar luktsinnet.Tragiskt!
Hoppas jag överlever den här omgången av putsning...så att jag hinner duka fint någon gång med dem ;-)
♥ Maria