Vet inte var jag ska fortsätta...

Det är min tredje resa i ett Erasmus-projekt. Jag tycker alla har varit helt otroligt spännande resor då jag som gäst får lära mig mer än någonsin annars om ett land, dess skolsystem så klart, men också så oerhört mycket mer om kulturen och människorna, än vad jag annars får som turist.
Hotellfrukost kan vara riktigt smarrigt, men också en besvikelse. Här var det över förväntan och mer sötsaker än nödvändigt, och gott.
Bild
Vi har på den här veckan hunnit med så många intressanta sevärdheter som jag inte ens visste att de fanns. En morgon började vi dagen med att traska upp till Slottet i Leiria, jag och Karin, resten tog hissen.
 
Här bodde en kung som fick Portugal att bli ett land efter krig och annat elände. Drottningen tog med sig mat från slottet och gav till de fattiga, vilket inte Kungen tyckte om. Då sa hon enligt legenden: "Det är rosor min Kung rosor". På det viset förvanlades rosorna till bröd åt folket. Fint, eller hur?! 
Därför finns det alltid rosor utanför slottet som en hyllning till Drottningen.
 
Katarina som är lärare på den internationella inriktningen på hennes skola i Frankrike är svenska, som bott 25 år i Frankrike. Hon arbetade som fotograf tidigare och jag fick lära mig en del nytt om fotogafering av henne. Alltså förstår ni vad mycket man lär sig på en sådan här resa. 
Katarina.
 
Vi var många som också fick tips på hur man ska posera för en fotograf, skoj!
Det här bilderna tog Katarina på mig, med min kamera. 
Stéphanie, också hon lärare i Frankrike. 
Cecilia från Portugal får lärar sig att posera.
Cecilia, testar sina nya kunskaper. 
Efter slottet vandrade vi in till Leirias centrum, den gamla staden här. Dyrt att bo här sa våra värdar, och så är det väl i de flesta gamla städer. 
 
Efter slottet gick vi till Stadshuset, och fick träffa Anna-Bell, vice ordförande i kommunfullmäktige. Tidigare var hon lärare och kollega med en av våra värdar Odette. Rektorn sa många fina ord om deras goda samarbete med henne och övriga politiker och gav henne en stor eloge för hennes förståelse för skolan och dess behov. 
Efter den här förmiddagen då vi som vanligt dragit över tiden och var försenade blev det en lunch som intogs på en riktigt genuin Portugisisk restaurang inne i Gamla stan. 
En tavla inne på restaurangen som en hyllning till Drottningen som delade ut rosorna som blev till bröd. 
Spännande med nya kunskaper om vin, t ex heter Portugals motsvarighet till Italiens Proseco, Vino Verde. Jag dricker i princip aldrig alkohol till lunch, sedan gör var och en som de vill. 
Väldigt ofta serverades vinet med en sorts kylklamp lindad runt flaskan. 
Jag tycker det är skoj med fina toaletter, det här var en av de finare och här kan man kompis kissa, om man vill. Det roligaste var att helt plötsligt hör man rösten av Joker i "Batman" filmen prata. 
Så många gruppfoton som tagits under veckan, till och med en fotograf från stadens dagstidning fotade oss utanför kommunhuset.
 
Ska lägga mig strax, tidigaste kvällen sedan vi kom hit,
det är har blivit lite för lite sömn, vilket jag ska ta igen nu.
 
 God natt!
 
♥ Maria
 
Kommentera inlägget här: