Öka sin kompetens

Ibland behövs lite påfyllnad kunskapsmässigt. Det kan ske på olika vis, men det viktiga är att man utvecklar något av allt man gör då nya insikter trillar in. Att utveckla sitt sätt att arbeta på, att förändra invanda möster kräver lite men ger massor tillbaka. Det kanske inte ger den förväntade effekten på en gång, men här krävs tålamod och tålamod, att skruva till lite, vrida tillbaka ett snäpp och samtidigt hålla i rodret mot målet. Den pandemi som vi alla pratat om så mycket och levt med så länge har påverkat oss på många plan. Utvecklingsmässigt var det rätt så stilla, allt flöt på som det brukar men inte så mycket nytt.
 
Helt plötsligt kan vi leva som förr, och då trillar gamla bokningar in och hamnar nästan på varandra. En konferens som vi bokat för så många år sedan dök upp igen, och nu har vi fått lära oss och blivit påminda om hur vi bemöter och coachar elever som har det svårt på olika vis.   
Jag och Sara tog ett lunchfika 15.00, hungriga som bara den efter att endast ätit varsin frukostmacka 08.00.
En liten biskvi, som var perfekt, lagom söt och lagom stor. 
Precis som alla andra som är och var i Stockholm just nu fotade vi körsbärsträden. 
Så fint med blommor i olika färger.
Jag tror att min Oxalis som jag har inne i köksfönstret kommer att få leva sitt liv utomhus i sommar. 
 
Från vårt hotell hade tog vi en promenad till konferensen, så himla skönt att traska i raskt takt i 20 minuter. 
 
 
Lätt den godaste lunch jag ätit på eviga tider. Ugnsbakad regnbåge med en grymt god hollandaisesås gjort på brynt smör. 
 
Det var intressant och viktigt det vi fick ta del av, diskutera och problematisera. 
T ex, så har man färre bedömningskriterier i de nya kursplanerna mot tidigare. Det finns dock ett problem som inte är åtgärdat, och det är att kravnivån med omfång inte är förändrat för att nå lägsta betygsnivån E. Här har vi i skolan upplevt att lägsta nivån varit för hög för elever med olika svårigheter i skolan. Eleven kan ha klarat ett godkänt E i vissa moment i svenska t ex, men inte alla. Då har eleven blivit underkänd och fått ett F i betyg. Det är elever som oftast redan har en låg självkänsla som drabbas om och om igen. 
 
De nya kursplanerna gynnar alltså de elever som redan har godkända betyg, för de kan nå ännu högre betyg nu, lite lättare med färre bedömnigskriterier. Elever som är duktiga i idrott kanske inte fått ett A tidigare, för att de inte klarat ett lägsta krav i takt och rytm fast de klarat allt annat. Det har ju upplevts som väldig surt.
 
Vi fick nya insikter om hur vi ska bemöta elever inom NPF spectrat, t ex övergången från ett stadium till nästa kräver ibland för mycket av eleven. Generella anpassningar som många duktiga och engagerade lärare gör i sina klassrum med sina elever blir en rutin som läraren inte ser som en anpassning efter ett tag, och den kan ofta glömmas bort och förs därav inte vidare till nästa lärare som ska undervisa en klass. Då kraschar elever med olika svårigheter helt plötsligt, och här får vi inte göra någon till en syndabock, det leder inte till något bättre. Hellre försöka förstå varför det fungerat så bra innan, och vad den nya läraren kan ta del av som gjorde att det fungerade bra.
 
 
På väg till vårt hotell passerade vi Natrukompaniet och jag var bara tvungen att fota dessa snygga Kånken i tusen olika färger.  
Vi kikade även in i Malmstensbutiken, jag drömmer om en ny soffa, fast kanske inte denna även om den är superfin. 
På kvällen blev det middag på Olé Olé på Kungsholmen, min favoritrestaurang just där. 
Sangria, gott tycker jag. 
Tapas när det är som bäst. 
 
Jag håller på att somna, så jag säger God Natt!
 
♥ Maria
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: