Sommarbuffé

Våra Stockholmsvänner som bodde i Kyrkbyn då vi lärde känna varandra för mer än 30 år sedan var på besök här i Luleå. Så klart bjöd vi dem på middag och då fick jag ett superfint recept av min svägerska på rostbiff med en tomatsalsa på. 
 
Längst till vänster i bild, rostbiff med tomatsalsa.
recept:
för 10 personer om man har buffé
600 gr rostbiff i tunna skivor
1 dl olivolja
1/2 dl balsamvinäger
2 msk honung
1 riven vitlöksklyfta
nymalen svartpeppar
500gr körsbärstomater
1 rödlök strimlad
1 dl kapris (hoppade över detta)
60 gr parmesanost riven/smulad över (glömde den detaljen, osten blev kvar i kylen)
Blanda vinägretten vänd i tomater och lök, lägg den ovanpå rostbiffen vid servering och smula över parmesan.
 
Basilika och krasse sås
 1 kruka basilika
1 ask smörgåskrasse
5 dl lättcréme fraiche
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk salt
Mixa allt med hälften av creme fraichen och blanda sedan i resten av den.
Rimmad kyckling
1 kg kycklingfilé
läggs i saltlag av 5 dl vatten 1 dl salt och 2 msk socker. Låt ligga i kylen i detta i ca 4 timmar
Koka sedan upp 2 liter vatten med 1 skivad lök,  10 pepparkorn 2 lagerblad svartpeppar och chilipulver samt rivet citronskal, lägg i kycklingfiléerna och koa i ca 17 minuter. Om du inte ska servera genast kan fileerna ligga kvar i spadet tills det är dags att servera. skär upp dem och ringla basilikasåsen över. 
till allt detta gjorde jag potatissallad efter Per Morbergs recept.
Rostad rödbeta gjorde jag också, skala rödbetorna och klyfta dem, lägg på bakplåtspapper i form, ringla över olivolja och lite salt och peppar. Rosta i ugn ca 45 minuter. Rosta sedan kallrökt skinka på bakplåtspapper och smula den och lite ädelost över rödbetorna.  Servera.
Sköna sanna sommaren.
Birgitta, alltid så fint klassiskt klädd med smycken som matchar perfekt. Vi jobbade tillsammans för 34 år sedan, herre min själ, minns jag fel eller har tiden runnit i väg så himla snabbt? Då var jag alltså 25 år och rätt så ung faktiskt, tjo ho! 
Svensk sommar då man flyttar sig in och ut beroende på väder, vind och annat.
Efterrätten blev en vaniljpannacotta med min nykokade hjortronsylt på. 
 
En fin sommarkväll med vänner, vad kan bli bättre?!
 
♥ Maria



Kommentera inlägget här: