Massor att fira

Morsdag, min svärdotter fyller år och det är sommarvarmt hos oss!
Frida kom förbi.
Och Joel kom, vilket glädjer en sliten mamma. Den yngste sonen kom hem sent från Umeå med en bukett rosor och mörk choklad, han vet hur man charmar en mamma minsann. Gustav uppvaktade sin mor hemma hos sig då vi kom för att fira hans sambo Madde som fyller år. Älskade barn ♥
Ser ni den superfina tekannan och gräddsnipan?!? Rörstrands Rosmarin formgiven av Hertha Bengtson 1957. På min jakt efter små fina fat till lerkrukor att ha små violer i hittade jag en tekanna bara så där! Den var billig och felfri, och trots att jag äger någon tekanna sedan tidigare blev det svårt att lämna den.
 
 Myrorna är som second hand kan vara, alldeles för dyrt med tanke på slitaget, eller billigt så man skäms. Min mamma köpte tekannan åt mig, utan att fundera, när jag började fundera på hur jag skulle förklara för min man varför jag kommer hem med en tekanna till då jag for iväg för att köpa presenter åt svärdotter och barnbarn, gulliga mamma!
 
Alltså behövde jag inte förklara mig ;-) Presenter hittade vi nästan åt alla i alla fall, en fick jag efter en mindre jakt beställa på nätet. 
Gustav och Madde målade hus hela dagen och helgen och hade inte tid med morsdagsuppvaktningar, men då vi kom hem till dem blev alla mammor, farmödrar och mormödrar uppvaktade.
Axel skulle ha en present tyckte min mor. Så då fick det bli en åt gossen. Trots sommarvärmen under dagen var det lite småkyligt ute på altan, ett stenkast från Luleälven den här kvällen.
Olivia skulle också ha en present.
Glada och mysiga familjen Backgård, Maddes mamma och bonuspappa, var där för att uppvakta Madde. 
Maddes syster Rebecca.
Här någonstans bor den lilla skogstomten...men han är rysligt svår att upptäcka! 
Madde fick precis som min mor, en viol, med ett fat som jag sökt efter i minst en timme på bland annat Myrorna. Den andra presenten kommer så småning om eftersom jag var tvungen att nätshoppa den :-) 
 
Nu är det snart slut på vårens födelsedagsfiranden, för nu börjar sommarracet. Typ tre i juni och tre i juli och tre-fyra i augusti och minst lika många i september...härliga liv som vi firar för att vi får leva :-)
 
♥ Maria
 
 

Bästa lördagsnöjet

Bättre än att gå ut med vänner är ju att bjuda hem dem. Det gjorde vi i all hast på torsdagkväll tror jag det var, då vi förstod att det inte skulle bli en helg i Umeå för oss. 
Efter att ha flängt runt och städat blev det lite bakning.
Dukade på glasverandan.
Den här violen fick vara en del av bordsdekorationen, fast egentligen var det en del av en födelsedagspresent till min svärdotter Madde som vi har grattat i dag. Jag köpte en åt min mamma också, i morsdagspresent.
Den med glasfat har min mamma fått. Jag stressade i väg till Myrorna för att försöka få tag på fina fat till de här krukorna och lyckades hitta några guldkorn.
Det blev Cava som jag fick av Gustav då han var i Barcelona.
Varm och skön var kvällen, och Kicki och Kurt överraskade oss, de kom med cykel, och bor på Brändön! Men det visade sig när vi faktiskt trodde att de cyklat hela vägen där i från att de kom från Kyrkbyn, där har de nu övertagit Kickis pappas kyrkstuga. Ska bli så spännande att få komma på besök dit.
Till förrätt gjorde jag en favorit sedan länge, ugnsrostade rödbetor med en ädelostcrème och knaprig parmaskinka till. Grillad lax till vamrrätt, somrigt och gott.
Min mamma orkade inte vara med hela kvällen, så hon gick och la sig medan vi andra fortsatte prata och skratta fram till midnatt så där.
Söndagen badade i värme och sol, morsdag och allt. Lite om den dagen - en annan dag.
 
♥ Maria

Avslutning av mattelyftet

Egentligen är det inte avslut utan det är nu det börjar. Förskollärarna på skolan har under det här året utbildat sig i matematik. Själva utbildningsinsatsen är nu till ända och det ska man fira.
Ulrika i mitten, är den som handleder hela skolans lärare och förskollärare i matemaik och "mattelyftet". 
Det är en stor prestation, att arbeta 40 timmar per vecka och till det kompetensutveckla sig. Även om de får viss kompensation för all tid de ägnat sig åt studier så är det i stunden tufft. 
Till hösten finns en plan,  vi har planer för allt ;-) hur allt ska konkretiseras och göra skillnad i arbetet med barnen och eleverna i förskolan och förskoleklass med fokus på matematik. Hur som haver, så var det ett delmål i går som vi firade.
 
Vad gör ni en fredagkväll?
 
Vi har varit på vippen att åka till Umeå, för att skjutsa en brännbollssugen son...brännboll eller? Alla hans icke hockeyspelande kompisar åkte dit redan i går. Spelar man hockey på elitnivå, så får man inte ledigt hur som helst. Han tog sig dit, efter träningen i kväll med andra hockeyspelande killar vilket var bättre än att åka med mor och far tyckte han.
 
I Umeå är nog hela Luleå kommuns ungdomar just nu och typ, spelar brännboll. Vi åkte inte dit, men oron finns om man tänker på det...alltså gör man knappt det, slöseri på energi, eftersom jag ändå inte kan göra något åt något just nu.
När jag kom hem från jobbet i dag hade de övriga barnen och barnbarnen droppat in och väntade på att mormor skulle fixa palt. Ja, min mor har kommit på besök och då bjuds det på blodpalt. Efter maten fick barnen lust att pröva deras fars skylift som han hämtat hem från Malmfälten. 
Högt upp i luften for han, vår snickare. 
Frida ville också hänga med, men det ville inte hennes lille son att hon skulle göra. En varm och skön försommarkväll och det blir inte mer spännande än så här ;-)
Nu grönskar det...och våren går i blom! 
 
Jag önskar er en skön fredagskväll!
 
♥ Maria