TV-pucken 2014

Efter en lång dags färd mot natt - var vi till sist framme i Filipstad, 30 min innan matchen, Norrbotten - Gästrikland. 
Wasahallen, här tillverkar man Wasaknäckebröd, inte i ishallen, men i staden.
Bilden är inte ok, men det var nät eller plexi runt hela rinken, så att fota var inte så enkelt. På isen, våra norrbottniska krigare,som värmer upp. 
På läktarn delade Anna ut tröjor åt oss föräldrar, och så var nästan alla föräldrar klädda, även  i de andra lagen.
Så var det dags för första matchen i kvartsfinalen...så taggade alla föräldrar var. Vi hejjade så i in nordens, och det gick vägen. Norrbotten vann med 4-1.
Vårt hotell, som hade stängt köket då vi kom, 21.30. Lunch hade vi ätit i Sundsvall kring 13.00. Min man gick upp på rummet och surade, och jag tog en promenad runt centrum för att se om något var öppet, men det var stängt över allt. Så det blev att lägga sig lite hungrig.
Först av alla på ett fullbokat hotell klev vi in i matsalen den här morgonen.
Allt eftersom fylldes den med andra föräldrar från de olika lagen som spelar här. och vi fick äntligen äta oss mätta.
En dimmig morgon här i Filipstad.
En glad och superladdad pappa, som inte ids vänta på sin fru som alltid ska fota allt.
Med sonens nummer på tröjan drar han iväg, han måste hinna till ishallen så han är där 30 minuter innan nedsläpp. För att känna in stämningen.
 
Matchen, mot Medelpad denna morgon vann vi också, tjohoo!!! Nu blir det en löprunda, och så ska vi se vad den här lilla staden har att bjuda på fram tills i kväll då vi spelar mot Stockholm Syd. Och vi har förbeställt middag här på hotellet, så vi slipper somna hungriga igen :-)
 
♥ Maria
 
 
 

"Trygghetsnarkomanernas land"

Det var om just trygghetsmanin vi har som David Eberhard, överläkare i psykiatri, föreläste om idag för Bodens kommuns pedagoger. Och mycket av det han säger är ju sååå sant! Vi har en form av "kollektiv rädsla för nästan allt" i vårt trygga land sa han lite ironiskt och med utgångspunkt i KBT - kognitiv beteende terapi, som förenklat handlar om att med hjälp av sina tankar förändra sitt beteende. 
"Det farligaste människan gör är att röka, och det gör man frivilligt", sa han samtidigt som han försökte få oss att inse att vi lever i ett av världens tryggaste länder och att det är tryggheten som gör oss räddare och räddare för allt. Så ett gott råd - skydda inte ditt barn från allt och alla, barn behöver möta det ena och det andra i livet för att bli stark och modig. Barn behöver utveckla strategier så att de klarar av att handskas med både sig själv och omvärlden. 
 
Vi åt lunch med honom och då fick jag möjlighet att fråga vad han egentligen menade med att vi inte var särskilt kreativa i Sverige. Och om jag förstod honom rätt så tyckte han nog att vi ändå är ett kreativt land...men han bär på ett annat habitus än mig vilket gör att vi inte ser på huret i skolan på samma sätt. Han har rätt i att elever som kommer från studievana hem inte har svårigheter med den gamla, traditionella skolan, men han sa inget om hur vi ska få alla olika elever att lyckas och genom olika metoder hitta vägen till kunskap för dem som inte kommer från akademikerhem
 
I övrigt hade han otroligt kloka tankar om det mesta, som att föräldrarna måste lita på skolan och idrottsledarna, inga föräldrar i klassrummet eller på träningarna, var hans budskap. 
Något som jag kommer att ta med mig från dagen är Eberhardts uppmaning - "Lär barn att det gör ont att leva, och utmana dina rädslor, men gör det med förnuft"
 
"Hur barnen tog makten" är hans senaste bok, och den ska jag läsa så fort jag får lite tid över.
♥ Maria
 
 
 
 
 
 

Höstlov

Vi som arbetar i skolan har inte automatiskt lov, för att eleverna har det.
Vi fortsätter utveckla vår värdegrund. Nu på min skola och tillsammans med Kaarin Kivimäki som skickligt lotsar oss genom en snårig djungel.
En djungel av sådant som vi är medvetna om och sådant som vi gör omedvetet. Vi är ju varandras arbetsmiljö varje dag, och alla är vi medskapare av den miljön.
Fåglar som kvittrar och humlor som surrar, kanske bara i mitt huvud...snön som föll för en vecka sedan är borta, det är plusgrader och solen sken från en vacker himmel idag. 
 
Lukas packar, nu är det dags för resan, som startade för två år sedan, TV-puckan 2014! Han ska vara på Coop Arena 07.45 i morgon, ett träningspass där innan de början resan ner till Värmland där kvartsfinalen går med start på onsdagkväll, och sedan får vi se...
 
♥ Maria