En almanacka full

Min almanacka fylls med både jobb och roligheter allt eftersom. Gillar, gillar att ha trevligt att se fram emot. Samtidgt lever jag väldigt mycket i nuet.
Den här veckan började med gofika på måndagen. Magda på skolan har fyllt år och bjöd på gott. Jag hade kvällsmöte på jobbet och var hemma sent så den dagen gick rasande fort. Tisdagen blev en dag full av luckor i agendan. Möten som var inbokade avbokades eftersom, p g a sjukdom med mera. Jag fick hål att fylla och helt plötsligt var jag inne i helt oplanerade jobbsaker. Bra ändå att det ibland blir så.
I dag var det Förvaltningsdag. Vi åt lunch på Le Croissant.  Min favorit där just nu, en krämig pasta med kräftor. Roligt att vi hade lite tid till att planera in roligheter för vårt team. I år blir vi inte bjudna på något gott av vår arbetsgivare inför julhelgen. Det är besparingar så allt sådant får vi glömma i år. Så vi har planerat in egna trevligheter som vi får betala själva. Bland annat middag på en restaurang i Boden som jag aldrig varit på tidigare, spännande. Plus lite annat skoj. 😊
Jag har precis läst ut en bok som jag kan rekomendera. "Den sorglöse hemsamariten" av Mikael Bergstrand. Berättelsen utspelar sig under tidigt 1980-tal. Igenkänningen är stor, och medan jag läser slår det mig att en del av 1980-talet var bättre än den vardag vi har idag. Tiden för omsorg om människorna från samhällets sida var större, men de som stod för omsorgen var inte alltid så kloka. Mängden tid avgör inte om det blir bra eller dålig omsorg. Är människorna engagerade under den tid de har blir det bra, och får de mer tid blir det ännu bättre så klart. 
Det är kallt ute, inte superkallt, men kallare än vi haft hittills i vinter. Skönt att värma fötterna mot den varma kakelugnen. 
Har ni börjat hänga upp adventsstjärnorna? 
 
Vi har ju ett målningsjobb på gång...så det är rätt så stökigt i vissa delar av huset. Jag söker före bilder och hittar bara de här två. Här ser man absolut inte hur slitet det är i rummet som alla våra barn haft som sitt rum under ett antal år i deras barndom - tonår.
Färgen blir fortsättningsvis vit, men vitare. Jag borde inte lägga ut de här bilderna, för i vår familj råder oengihet om behovet av målning. Några av sönerna tycker att vi prioriterar fel, och visst det gör vi nog. Sovrummet på bottenvåningen borde fixas först. Alltså badrummet nere ska bli ett sovrum, är det tänkt.
 
Jag hoppas att vi får det klart snart så att vi kan göra julfint också.
 
♥ Maria
 
 
 

Fria skolvalet eller...

Ni måste bara läsa Jan Guillous krönika!
Klicka här!
 
Något jag funderat på i många år, och kan bara inte förstå varför ingen gör något åt detta.
 
Att välja, ja men på vems bekostnad?
Själv funderar jag på valet av tapet, ett ilandsproblem om något.
Båda ovan är av min favorit William Morris. Vilken jag valde, det får ni se så småningom 😉
Morris hade kloka tankar som blev svåra att omsätta i verkligheten.
 
"En motsättning mellan ideal och praktik uppstod i Morris verksamhet, i och med att hans målsättning var att kunna skapa överkomliga men vackra föremål för vanliga människor, men att det i verkligheten bara var ett kräset fåtal ur de övre klasserna som hade råd med hans omsorgsfullt tillverkade och därmed dyrbara föremål." Från en Wikisida.
 
Alla har ett val, brukar jag tänka men jag lägger alltid till - utifrån våra förutsättningar.   
 
Barn ska inte drabbas i ett demokratiskt land p g a att de som har det gott ställt väljer skola för sina barn på bekostnad av andra barn som i värsta fall får en sämre skolgång när resurserna inte räcker till för alla.
 
Världen är komplex och vi strider för allt möjligt, så länge vi slipper ta konskenvenserna fullt ut, för det som inte drabbar en själv
 
♥ Maria

Var sak har sin tid...

Ett gårdshus har sett sin sista tid, men jag saknar rucklet 😢
I går väcktes vi av en hiskeligt liv. Vår granne som varskott oss om vad som skulle ske hade anlitat sin sons hockeylag till att riva gårshuset som en gång var en del av vår gård. Det hamrades och kofötter slet i en rasande fart.
När vi köpte vårt hus för 32 år sedan, ja jag vet, det är väldigt länge sedan, så delades tomten mitt i tu och gårdshuset hamnade på andra sidan vår tomtgräns. Det skulle ju ändå rivas sa han som då ägde tomten och gårdshuset. Huset fick 32 år till.
Utedasset...saknar man inte. Men tänk vilken skillnad, då 1930 hade man inte toalett inne i vårt hus i alla fall, medan Wilhelmina Hallwyll hade finaste helkaklade badrummet med dusch, badkar och allt i sitt flotta hus vid Norrmalmstorg i Stockholm. 
Den här delen av gårdshuset var isolerat för kalla vintrar och någon bodde här. När vi flyttade hit fick vi ha det som förråd tills vårt eget gårdshus stod färdigt. Det gick si så där. För efter första vintern upptäckte jag att någon hade ätit på allt vi hade där inne som var ätbart. Vilken tur, att jag inte behövde bo där i alla fall.
Helt plöstligt har vi grannar, ser man på. Den här insynen - utsikten har vi aldrig haft.
Axel och Frida sov över hos oss eftersom han var så trött på fredagkväll och hans mamma såg på Lukas match som var sent. Jag kan moralisera kring barn och skärmtid, men det var rätt så skönt att få vakna till lite på lördagsmorgonen medan han spelade ett "Pippispel"
 
Medan rivningen pågick ute bakade vi som mjölet yrde inne hos oss.
Axel och Lukas bakade robottar och annat spännande.
Jag bakade lussbullar som fick bli lite skruvade den här gången. Axel berättade tusen gånger till oss att han minsann skulle sova hos oss sin farmor i natt. Jag förstod att han såg framemot det och gladdes med honom. Sedan åkte alla iväg, Lukas till sin lördagsmatch, Frida till stan och Axel till sin farmor.
 
Jag bjöd Monika på fika, jag hade ju nybakt för en gång skull, och vi hade en mysig pratstund om livets djupa mening. Monika skulle ta fram lite adventssaker sa hon innan hon traskade hem, och jag är väldigt taggade för det själv.  Min fina porslinstomte som jag fick av skolans personal förra julen måste jag bara ställa på en fin plats. Finaste fina present jag fått! Jag ska fota den så fort den står på plats så ni får se!
 
Det blev ilfart in till stan igår eftersom jag pratade med Monika så länge, och matchen för dagen.  Matchen som LHF J-20 vann med 10-0 mot Mora. Det blev inte så spännande med andra ord, så helt plötsligt hade jag fokus på annat, Black Friday erbjudanden på mobilen. Hej och Hå!
 
Jag klickade hem en ylletröja som var nedsatt med 25%.
 
Onödigt, kanske...men jag är klädd i ylletröjor nästan hela vintern igenom så 😌
Jag köpte hem lite glögg, men har inte smakat än.
Däremot smakade jag och Lukas på olika julmust, så som vi brukar. Jag gillade den längst fram bäst. Vanlig julmust är för söt för mig så jag drickar aldrig den. Den lagrade från Nygårda däremot kan jag nog dricka lite av framöver. 
 
Snart match igen, och nu blir det nog en väldigt spännande sådan, för Leksand som de möter idag brukar bjuda på tufft motstånd. På med varma kläder, och Coop Arena.
 
♥ Maria