SPA

När man ska ge en present till någon som har det mesta, då passar en upplevelse bra. Stina ställer upp hjälper till med det ena och det andra då det krisar hos oss. Skjutsar Lukas till ishallen, hämtar oss från flyget och mer där till. Alltså bestämde vi oss för att bjuda henne på något trevligt, SPA och en behandling på Clarion Sense i Luleå fick det bli.
Jag passade på att följa med :-) Efter timmar i pool och bastun med ånga och välgörande dofter trippade vi till Fabriken och åt en sen lunch. 
Hummersoppa fick det bli. Buss hem och jag föll i djup sömn då jag landade hemma. Det måste ha varit en följd av de varma badet. Nåja, sedan blev det middag, en god sådan och till sist Melodifestivalen. En fin dag med andra ord. 
Dagen i dag var kylig, -20° då jag vaknade till en klarblå himmel och vacker sol som strålade i den tidiga morgonen. En dag att använda till något jag funderat på ett tag - måla lite möbler :-) 
Medan jag målade fixade mannen fogar till klinkergolvet i det blivande badrummet. 
-Det är ju klart nu, sa jag glatt.
-Nehej du, det är det inte, sa mannen och suckade ljudligt.
Men nästan, tänker jag och ser ljuset i tunneln. Snart får jag hänga fram nya handdukar, det blev några nya som fick följa med hem från Stockholm ;-)
 
Några har sportlov, inte jag. Inte än, jag jobbar någon dag till. I morgon träffar jag alla Bodens kommuns förskoleklasslärare som jag har till uppgift att träffa några gånger per år. Det ser jag fram emot.
 
Ni som är lediga, andas frisk vinterluft och ta vara på alla solstrålar ni kan!
 
♥ Maria

30 år...

Alla verkar minnas exakt vad de gjorde, den där dagen för 30 år sedan då vi fick beskedet att Olof Palme var skjuten. Jag minns, vi bodde i en underbar lägenhet på Brogatan med en vacker björk alldeles utanför köksfönstret. Den här lördagsmorgonen steg jag upp med vår då 1,5 år gamla dotter. Hon var morgonpigg och jag var morgontrött. NSD, vår lokaltidning dunsade ner på hallgolvet, tidigt och Frida rusade dit för att hämta tidiningen. Jag ser henne fortfarande som om det vore i går, då hon i sin pyjamas springer mot dörren för att ta tidningen. Jag minns hur jag ser första sidan med den stora texten - Palme skjuten tills döds - typ något sådant. Jag läste och hade svårt att tro att det verkligen var så, ringde till min pappa...
Bild från förra helgens promenad i Södetälje.
 
Palme träffade jag vid två tillfällen, en gång serverade vi honom, hans familj och vänner på restaurangen där jag jobbade, på Gotland. Hans söner kom ofta in och köpte något på restaurangen, men han var nog bara gäst där vid ett tillfälle vad jag minns. 
 
Andra tillfället var då han höll tal i sporthallen i Luleå, kan ha varit 1985. Efter talet gick jag och en kompis fram till honom för att diskutera något, men vi fick inte till någon sådan diskussion, han hade inte tid sa han :-( Jag minns inte vad jag ville diskutera...men förundras över att jag var så engagerad då :-) Och att inte någon hindrade oss, inga SÄPO vakter eller så syntes till, det bara gick att gå ända fram...
På stenåldern, redan 4000 år före Kristus fanns det bofasta människor kring trakten av Södertälje. 600 år efter Kristus bosatte sig människor på allvar där Södertälje ligger idag. Det var då den snabbaste väg in till Mälaren. Då hette platsen Telge, och det var just Telgerinken vi sökte för en vecka sedan då vi strosade längs vattnet den här sköna söndagen.
När vi nu har Google så använde jag mig av den funktionen, och fick ut en fin karta som visade på en kort promenad ca 16 min från Södertälje Centrum till hallen, som heter Täljehallen...och då vi kom dit visade sig vara en baskethall!
Efter lite förvirring och flera som försökte hjälpa oss förstod vi att vi skulle till Scaniarinken bara 45 minuters promenad bort. Matchen skulle starta om en kvart, så det fick bli taxi, med en chaufför som var född och uppvuxen på Skurholmen i Luleå, ett stenkast från Brogatan där vi bodde för 30 år sedan. Han hade för övrig syskonbarn som bor här i Sunderbyn, tänka sig!
Matchen, ja den hade J-18 behövt vinna och laget var stundtals bättre...i morse flög de till Stockholm igen, nu för att möta Nacka och AIK. Matcher de måste vinna, annars är säsongen slut :-(
Stina, som ställer upp i ur och skur ville gå på After Work i går och jag följde med. Det blev Norrbottens teater, en tallrik med smått och gott som åts till skön musik.
Innan vi tog bussen hem steppade vi in till Bitte som tyckte att det var mindre med spontanbesök mitt i stan än vad hon hade trott då de flyttade dit från byn. Jag tror att vi jobbar så mycket och så intensivt så vi inte orkar med spontanbesök i någon större utsträckning...vilket är synd i och för sig.
 
Svensk media förmedlade aldrig vilken stor utrikespolitiker Palme var. Hans engagemang i utrikespolitiken förstod jag varje gång jag åkte utomlands. I Grekland 1979 prisade man honom. Vi försökte pruta gondolijären som skulle ta med oss på en tur i Venedig, men han sa att han minsan visste hur bra vi hade det i Sverige som hade Palme, tji fick vi! I Ryssland, i dåvarande Leningrad 1983, mötte vi ungdomar som strödde rosor över honom...säga vad man vill om honom, men han var en stor ledare, en ledare vi inte haft i vårt land sedan dess.
 
1986, då försvann tryggheten som vi vaggats i. Ingen visste varför, ingen vet så mycket mer idag...
 
♥ Maria
 
 
 
 
 
 
 

Stockholms tips

Un Poco, bästa italienska maten jag någonsin ätit!!!
Okej, den jag ätit i Italien är väl bäst, med tanke på att man faktiskt då är mitt i den romerska kulturen med allt vad det innebär. Men näst efter, kommer den här lilla restaurangen på Karlavägen. Jag fick tipset av Lenita som var här i höstas.
-Välj smakmenyn, den är så god, sa hon. Och det var precis det vi gjorde.
7 eller 9 olika små rätter. 
Först ut, olika sorters salami, oliver, olivoljat bröd och...
tomater med buffelmossarella dränkta i en ljuvligt god balsamico.
Jag värmde mig med en KaffeCarlsson efter några kyliga timmar i Husby ishall och en snabb promenad längs snöslaskiga gator på Östermalm, allt medan maten bars in.
Biff Tartar med spännande tillbehör som kapris och annat gott som jag inte vet vad det var, och en supergod lättgrillad tonfisk. 
Risotton, jag måste få till en sådan hemma i helgen. Den här hade en tydlig smak av tryffel. Raviolin, en smakbomb, brynt smör med rostade pumpafrön, solrosfrön och någon örtkrydda.
Och till sist då jag höll på att spricka, kött. Ryggbiff och lammracks, sötpotatis och två goda såser. Jag hade gott klarat mig på 7 rätter. Men då fick man inte det sista, köttet som min man suktade efter. Till allt gott drack vi deras eget vin som heter Un Poco.
Vi fick den allra bästa servicen. Alla var glada och trevliga och då kommer jag tillbaka ;-)
 
Efter maten skulle vi ha tagit en liten promenad till Hotell Diplomat för att träffa Mikael och Maria, men då hade jag laddat ur. Orkade knappt ta mig tillbaka till vårt hotell på Söder. Min förkylning som inte ger med sig gör mig vansinnigt trött. 
 
Hur som haver, så hade vi en trevlig helg!
 
♥ Maria