Inte lätt...

Det är inte lätt att flytta eller ännu värre fly till ett nytt land. Det ska gudarna veta. Jag har fått lite mer insikter om det, de här tre dagarna sedan Stamatia kom hit till Sverige.
 
Vi har ju haft tur, att hon rätt så snabbt fick en lägenhet. Men sedan, oj oj oj.
Bara alla papper som ska fyllas i för att få ett svenskt personnummer. Att man måste ha med sig barnet till Skatteverket fysiskt visste inte jag. Så i går då vi var där, utan lilla Veronici som var på förskolan så tog det nog en halvtimme, bara att kopiera alla intyg hon fick lämna. Fylla i några A4 sidor med viktig uppgifter, så som var hon gift sig och sådan intressant information för Skatteverket. I morgon måste vi dit igen, med lilla tjejen bara för att visa att hon faktiskt är med hit till Sverige.
Vi tog en fika på BO:s efter allt spännande på Skatteverket. Stamatia har ju läst svenska i Grekland, och fått lära sig lite om svensk kultur, så som att fika är väligt viktigt. Dammsugare fanns med i den bok de hade på svenskundervisningen så därför var det ju självklart att hon skulle smaka en sådan nu.
 
Säng köpte hon på Jysk, och de lovade dyrt och heligt, att den skulle levereras till hennes lägenhet samma eftermiddag. Klockan 21.00 kom leverantören, som hade fått koden till ytterdörren, och då visade det sig att koden inte fungerar på kvällarna, vilket vi inte visste. Då måste man använda nyckel. Stamatia har ett grekiskt abonemang på sin mobil, och trots att vi slog landsnummret då på kvällen, kunde vi inte nå henne via mobilen. Och ytterdörren var låst. Alltså, ingen säng och hon fick sova på golvet, första natten i sin lägenhet. Så trist.
Själv stressade jag iväg till min frissa en dag, så nödvändigt. Ann-Sofie, min frissa är en av mina favorittjejer. Alltid lika roligt att få prata med henne medan mitt hår fixas. 
Sent kom jag hem efter hårfix, och vilken fin överraskning!
Middag på G.
Ååå, så gott! En vegetarisk pastagryta med sparris och champinjoner.
På skolan har vi fokus på lärmiljöer just nu, eller egentligen alltid, men lite extra just nu. Jag blev inbjuden till ett klassrum en dag för att ge lite respons på utformningen. Målet var att skapa utrymme längst fram för att samla alla barnen nära läraren, vilket visade sig nästa omöjligt. Svårt om man ska ha arbetsplatser för alla, och en samlingsplats. Vissa klassrum är alldeles för små hos oss för det. Miljön i det här klassrummet är hur som haver hur inbjudande som helst, och det råder ordning och reda.
Dagen i dag, har varit händelserik. Halva dagen nätverk för förskoleklasslärare, och andra halvan Entreprenöriellt lärande. Just här, på bilderna övar de sig på coachande samtal och att lyssna utan att sedan lägga fokus på sig själv. Så bra för oss alla, att öva på detta.
 
Jag har också hunnit med en sväng till Stamatia för att visa henne hur man får varmt vatten i duschen. Hon konstaterade att svenska kranar inte fungerar som grekiska. Ja, vi har också tagit en sväng till Resecentrum så hon fick köpa sig ett busskort, och en sväng till Coop så hon kunde handla lite mat. 
 
Inte lite och inte lätt, att byta land och komma till rätta med allt vad som krävs för att få livet att fungera.
 
I kväll har jag bara vilat mig med att se på olika bra tv-program. "Olle möter Sarri", skoj p g a av att jag gillar allt som har med histroia att göra, och för att det handlar om den del av vårt land där jag vuxit upp. "Hemma hos arkitekten" just nu för att jag är nördigt förtjust i form och design. 
 
 
 
♥ Maria
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Har gäster

För drygt en månad sedan anställde jag en lärare bosatt i Grekland, Stamatia. På söndagkväll mötte jag henne och hennes lilla dotter Veronici på Luleå airport.
De bor hemma hos oss ännu i natt. Från och med i morgon har hon nog det viktigaste för att kunna bo i den lägenhet hon fått hyra i Boden. Så bra allt fungerat med Wikstens fastigheter som hon fått hyra av. Fem stjärnor av fem möjliga till dem.
 
Så modigt, att ge sig i väg till Sverige och lilla Boden ensam med ett litet barn. Stamatia har läst svenska i Grekland i sju månader men aldrig varit i Sverige tidigare. Vi hade en trevlig stund i går kväll då hon berättade att hon läst massor om Kiruna och så gärna vill se stan och dess omgiviningar. 
Axel har börjat träna hockey och Lukas och Lovisa tog med honom till ishallen här i byn för lite lek på isen.
Jag har hittat rätt burk, den med ett A. Chokladfylld lakrits. Så goda så jag köpte en stor burk den här gången.
 
I morgon en dag med flera olika möten och innan kvällen ska vi se till att Stamatia får en säng till sin lägenhet så hon kan flytta in. I mitt kök pågår bak, Lukas och Lovisa baka kladdkaka och jag tror nog jag snart kryper ner under mitt duntäcke. 
 
♥ Maria
 
 

Helg, frid och fröjd!

Det är lite ovant för mig och min man att vara ensamma en kväll. Det händer, men det är inte så ofta vi är det. I går var det en sådan kväll. 
Katie Melua, en av mina favoriter i högtalaren, Klicka här!
Laga god mat utan stress är helgens nöje. 
När jag ändå var i stan kvistade jag in på BO:s och köpte med mig några spöken. 
 
Nu stundar några intensiva arbetsdagar innan allhelgona. Först ut, måndag med arbete fram till sådär 19.30. Ute är det kyligt och ett tunt snötäcke. Vackert!
 
♥ Maria