En annorlunda födelsedag...

Vi väcktes tidigt i går av en hund som inte mådde bra. En gammal jämthund som i sitt hundliv varit en riktigt bra jakthund och fixat älgar till vår familj. Några timmar senare hade han lämnat jordelivet och sorgen hos familjen var stor. Speciellt den yngste sonen, som haft det stora ansvaret de sista åren att ta ansvar för den på alla sätt och vis. 
Det blev en kaosartad dag. Men sedan bestämde sig min familj att fira mig på kvällen, trots allt, eftersom Zack somnat in och inget gick att göra åt det någe mer. Så som livet kan vara...
Barnen, deras respektive och vännerna steppade in och vi pratade om vad som hänt denna dag, om livet med och utan hund, och om allt annat som livet bjuder på, medan de flesta sippade på bubbel eller något annat gott.
Och så fick jag blommor och presenter, så himla fina!!! Tack snälla ni, världens bästa barn och vänner!
Ibland får man något som man absolut inte förväntat sig, men som jag sååå länge önskat att jag hade ägt. Boken Svenska gods och gårdar - Norrbottens län. Tjohoo! Jag och mannen köpte vårat hus då vi var väldigt unga, kan man tycka i dag ;-) jag var 24 år och mannen 26 år. Vi fick då veta att vårt blivande hus fanns på en liten bild i denna bok, med lite text om vem som byggde huset och vem som bodde i det då, 1940, när boken gavs ut. Sedan dess har den funnits på min önskelista över sådant som inte är nödvändigt men lite skoj att ha. 
 
För någon vecka sedan sa jag till min dotter att jag och hennes far hade budat på just den boken några gånger under årens lopp då den dykt upp på auktioner. Men vi hade varje gång gett oss i budgivningen då vi tyckt att den blivit för dyr. Nu hade mina barn lyckats få tag på den på ett antikvariat och den var i superfint skick.
Det bläddrades flitigt och med stort intresse i den under kvällen :-)
Underbart med en dotter som kan baka! Trots dagens kaos så lyckades hon och jag sno ihop lite smått och gott.
Jag var för trött för att fixa håret, det blev en slarvig knut, men det gick bra ändå ;-)
En present ska ni få se här på bloggen, så snart jag har hängt upp den. Vet bara inte var i huset den ska hänga, och den ger ett helt underbart sken då man tänder den...
Då fick man ett år till av livet, ett bra år trots allt, och så spännande som livet är, så får man hoppas att det bjuder på många fler...
Klicka här!
 
För övrigt så jobbar vi på här hemma nu med sådant som måste göras, och det känns faktiskt lite roligare nu, efter våra dagar på Gotland! 
 
♥ Maria
 
 
 

Lite smågodis

Även om jag njuter mest av allt av en lugn frukost hemma, så är det rätt så mysigt att äta frukost på andra ställen någon gång då och då.
Café amalia var ett fik alldeles nära där vi bodde i Visby, så där av testade vi deras frukost en morgon.
Konst att köpa på väggarna.
 Ett mysigt ställe med några gulliga tjejer som jobbade järnet den här morgonen.Tyvärr så har inte alla förståelse för hur det kan vara när man är få som arbetar och många som vill ha betjäning samtidigt. Två familjer i sällskap hade bråttom till färjan, och blev irriterade och otrevliga på de unga tjejerna som sprang med yoghurtskålar och brödkorgar mellan borden, för att de fick vänta så länge. Ja, det var lite väntetid, men vi har ju semester förtusan.
 Det resulterade (enligt min analys), i att tjejerna blev ännu mer stressade och då serverade dom någon annan före denna familj, vilket ju blev fel, men då fick de sig ännu en avhyvling av familjerna som skulle till färjan. Synd att missa färjan, vilket jag inte tror att de gjorde, men de kunde ju ha kommit lite tidigare i stället?!?
Jag läste lite ur min bok, drack te med andakt ur den fina koppen av Agneta Livijn, vill ha sådana, men hittade inga att köpa på Gotland. De finns i Stockholm fick jag veta av Katarina, bra med instagram ;-) Och lyssnade lite med ett öra på de arga som skulle till färjan.
De som är på bild var inte de arga, det var en glad dansk familj ;-) Empati, för jag har ju varit där själv en gång, sprungit mellan borden i minst 8 timmar per dag, förhoppningsvis med ett leende på läpparna fast alla inte var så trevliga alla gånger. Sedan hände det att man fick skäll av kocken för att man sprang för långsamt så att maten riskerade att bli ljummen :-(
 I dag har jag noterat att de har joggingskor på fötterna, de flesta servitriser, och rätt så lediga kläder. Vi hade snäv marinblå eller svart kjol, vit blus och klackeskor, med låg klack som tur var.  Jag somnade med ömma fötter varje kväll/natt. Och på morgonen sydde jag ihop slitsen på min pennkjol som alltid sprack någon cm av att jag tog för långa steg i all hets. 
Måste tipsa om en superfin affär alldeles vid Stora torget i Visby, Idyllien.
 Här var jag bara tvungen att handla. Lite gott te, lite ljuvliga dofter och presenter till vår dotter som är tonårsvakt, eller vad man ska kalla det. Hon bor hur som haver hos oss då vi nu är på resa. Och ansvarar för vår 15-åriga son som vägrade följa med oss. Vi var lite strategiska också, när han nu inte ville med oss. Vi valde att lägga delar av resan då han börjat träna igen, då är han fullt upptagen med hockeyn, vilket vi tycker är bra ;-) 
 
Ett annat tips, Tofta lagret, utanför Tofta.  En stor loppisaffär som vi besökte under en av våra cykelturer, massor av roliga saker, men inte så lätt att handla med sig fina saker om man har cykel, ännu en fördel, att resa med husvagn, för då kan man ta med sig mycket. Det har jag gjort :-)
Den här affären  Akantus fanns redan för 20 år sedan här i Visby, jag vet inte om det är samma ägare nu som då. Här köpte jag i alla fall ett litet bord, då för 20 år sedan. Vi hade husvagn och rätt så stor bil också, så det gick bra att ta med sig bordet. Nu tyckte jag att priserna var lite väl höga, men efterfrågan och tillgång är väl det som styr, eller?
En White Lady och en fänkolsoppa till förrätt på Donners Brunn
 Lammfilé till varmrätt. Lamm är ju Gotländskt om något. Och Donners, ett bra ställe att äta på om man har höga krav på maten. Här minns jag att vi dansade tills vi stupade då jag var tonåring, eller var det på hotellet?  Här brukar  i alla fall politikerna mingla med ett glas rosé eller en öl i handen under Almedalsveckan har jag hört.
Jag tittade min man djupt i ögonen och sa något fint tror jag...eller så diskuterade vi vad våra politiker gör för att göra det möjligt för småföretagare att överleva utan ROT-avdrag, och samtidigt få en tillräckligt bra inkomst så att det finns pengar över till en dräglig pension osv. För utan ROT finns risken att svartjobben ökar, vilket inte är gott vare sig för företagaren eller staten. Och alla vill vi ju betala skatt och bidra till en bra sjukvård, skolor för framtiden och annat som gör livet så bra att leva i vårt land.
En promenad genom ett myller av människor medan solen gick ner och skymningen föll.
 Jag vill stanna tiden, bara få vara i detta nu, länge...
 
♥ Maria

Fina dagar

Njuter livet med en eld som värmer i ryggen och med stearinljus som långsamt brinner ner medan mörkret faller en Gotländsk julikväll. Kan det bli bättre?
Förutom ett väldigt fint och mysigt hotell så bjuder Stelor på otroligt god mat. Vi har ätit en av det godaste middagar man kan tänka sig i kväll.
Mannen valde en flankstek kryddad med ramslök och annat gott och som serverades med smörkokt potatis. Jag valde kokt torskrygg som rimmats i saltlake och serverades med grilla broccoli, broccolicreme, och tunna skivor av brocccolistjälk som ångats. Över allt, en citronvinägrette.  
Gotland har många trevliga restauranger och otroligt bra mat. Vi har ätit gott varenda dag och maten här på Stelor var nog bland det bästa. Men vi har inte bara ätit, vi har både sprungit och cyklat. I går knorrade mannen över att cykla 5 km, som visserligen blev nästan 2 mil till slut. I dag överrskade han mig med att själv föreslå en cykeltur på 2,5 mil enkel väg!!! Det är just därför det är så spännande att leva med honom, man slutar aldrig at bli förvånad ;-)
Jag jobbade här på Gotland för 35 år sedan, som servitris på restaurang. Roligt, jobbigt och ett lärande för livet. De rödblommande vallmofälten var något jag fascinerades över då och likaså nu, vackert i all sin enkelhet.
Turen i dag tog oss till Djupvik. En vacker strand, men inget skönt badväder för dagen. Däremot en fin restaurang. Det finns många av dem här på ön. Men den här kan jag varmt rekomendera.
Belöningen efter 2,5 mil, var sitt glas med kallt bubbel. 
Det blev en god räksmörgås och varma rödbetor med tryffelcreme till lunch här.
Och en god morotskaka med hett te, som vi avnjöt inne, det var kyliga vindar idag.
Lilla och stora Karlsö, dit åkte vi båt på en dagsutflykt för många år sedan, då när vi hade tre barn och fortfarande åkte på semester med husvagn. Vi gillade faktiskt det då, allihop. I dag är det tydligen bara jag som kan tänka mig en sådan semester. Min man vägrar. Jag kan inte förstå varför???
 
Men om vi hade rest med husvagn hade vi aldrig fått uppleva det här fina stället - Hotell Stelor!
Restaurangen, som är inhyst i en gammal ladugård eller något liknande.
Och hotellet, ett gammalt stenhus från början med lite nyare tillbyggnader.. 
 
♥ Maria