Hemma hos...

Hemma hos min mamma;
Stringhyllan, en klassiker om något! Den är tidlös, passar fint överallt.
Den här fåtöljen är lika gammal som mig. Omklädd några gånger. Jag målade den vit, när jag var i min vita period, 20 år gammal och överlycklig över att ha fått en liten etta på Skurholmen här i Luleå. Många år senare skrapade jag av all vit färg, slipade den och oljade in den. Mamma hade upptäckt den på nytt och kostade på den en omklädning hos en tapetserare. Här i mammas gamla timrade hus står den fint idag.
De här gamla dörrarna är så fina i ockragult. Så har de alltid sett ut. Huset är kring 100 år gammalt och dörrarna likaså. 
Klockan hängde vi upp, efter lite diskussioner om var mammas nya tavla passar bäst och efter att ha rådgjort med min svägerska som lämnat in tavlan om inramning. 
Klockan i betong och med en tunn kant av koppar, blev jag störtkär i.
Lukas fick med sig skotern som fått stå här i förvar över sommaren. Nu har jag ännu en sak att oroa mig för...
 
Barn är från de föds till glädje och bekymmer för resten av ens liv.
 
♥ Maria

Kainulasjärvi

En liten, liten by i närheten av Kalixälven, 2 mil söder om Tärendö, ni vet byn där Charlotte Kalla vuxit upp. Där är vi nu och hälsar på min mamma. 
Den här klockan fick mamma i julklapp av oss. Nu ville jag hänga upp den, på störten, men de ville inte mamma. Hon har en ny tavla på inramning och vill vänta tills hon får den för att se att klockan och tavlan hamnar på rätt ställe var för sig. Jag får ge mig till tåls säger hon bestämt. Okej...tänker jag.
Min mamma tycker om att laga mat, och frågar alltid vad vi vill ha då vi ska komma till henne. Blodplat säger vi oftast. Hon lagar det godaste paltar jag vet. Jag förstår att de finns de som aldrig i livet skulle äta något sådant. Här i Tornedalen är det en vanlig maträtt med antingen stekt rimmat bogfläsk/sidfläsk och skirat smör till eller kokt renkött och en klick smör som får smälta bredvid palten på tallriken.
Jag läser i lugn och ro, en artikel i Femina om hur bra för hälsan det är att LÄSA! Risken att dö inom de närmaste 10 år minskade med 23 % om man läser mer än tre timmar per vecka. Logiskt därav att läsning gör människor lugna, stresshormonerna minskar och pulsen sänks läser jag vidare. Så bra, att det är bland det roligaste jag vet :-)
Lukas fick tråkigt nog hjärnskakning när de spelade mot Skellefteå, så nu får han inte spela. Däremot har han fått skotta snö, bra träning för kroppen säger hans far. I morgon ska han skotta bort all snö från vår husvagn innan vi åker hem igen. Mamma fyller chips- och godisskålarna, Lukas håller på att elda bastun och njuter av sin ofrivilliga ledighet trots allt.
 
Så lugnt och tyst det är här. Skönt en helg, men sen vill jag ha mer ;-) 
 
Björn Afzelius, en av många idoler från tonåren, kanske han var den hetaste då jag pluggade på Lärarhögskolan som ung han och ofta gästade Kårens festkvällar, ibland med sin vapendragare Mikael Wiehe. Afzelius rökte jämt, han stod ofta med en cigarett i handen på scenen. Dog i lugncancer alldeles för ung. I dag skulle han ha fyllt 70 år läser jag på FB. Klicka här! Han har skrivit så många fina texter, så det är svårt att välja en, men den här var nog en av de första jag föll för.
 
Klockan, den sätter vi upp i morgon, jag har ringt min svägerska som lämnat in tavlan, hon har skickat en bild och nu vet vi måtten på den. Efter lite samråd med henne och mamma förstås, har vi kommit överens om var klockan och tavlan ska sitta :-)
 
♥ Maria

-Vad ska jag bli när jag blir stor?

Sitter i mitt kök och pratar om framtiden med min son och hans kompis Philip. Olika yrkens fördelar och nackdelar dryftas, och de återkommer hela tiden till lönen. Även om det är ett intressant jobb, att vara polis säger de båda två så är lönen alldeles för låg. 
Att jobba med gamla, är störtskönt säger de, efter att ha varit med Philips mamma på hennes jobb en gång. Vi minns Philips sköna morfarsfar som nästan blev 100 år, en rolig man från Råneå. Lukas säger sedan att han tycker det är roligt med barn, och att jobba som idrottslärare, att ha idrott hela dagarna är ju fett roligt!  
 
-Samhällslärare, det vill jag bli och diskutera politik med tonåringar hela dagarna fy f-n så roligt det skulle vara eller så blir jag politiker säger han och ler och hans gröna ögon gnistrar i vårt vintermörka kök.
 
Han blir nog en helt underbar lärare, om han inte blir hockeyproffs, tänker jag och det värmer mitt ömma modershjärta.
 
-Vad tjänar en lärare, frågar han sedan...hmm, säger jag...rätt så bra efter ett par år ändå.
 
Philip säger till sist att han nog ändå kommer att börja jobba med sin bonuspappa Daniel så småningom.
 
Lite förvånad och samtidigt hoppfull blir jag när de säger att de skulle kunna jobba med gamlingar för att de är så roliga och berättar så mycket skojigt om livet. Jag säger inget om lönen...men hoppet finns ändå, om fler än de här två killarna tycker så, då kanske vi fixar både barn-och äldreomsorgen även i framtiden - vi måste bara se till att vara roliga och berätta om vårt liv med en liten twist så att säga den dagen vi inte kan ta hand om oss själva ;-)
 
Och nu hyr vi ut vårt kära Gränsen, några helger och veckor under vår, sommar och höst.
Här är gudagott att vara!
 
Några helger och veckor är bokade, men det finns en del ledigt än. Premiärhelgen är bokad, 2-5/3, 30/3-2/4, v. 16, v. 18 är bokade.
 
Kom ihåg, Riksgränsen alltid ett äventyr, oavsett årstid.
 
Nej, nu är klockan mycket, och jag som lovat mig själv att inte hänga uppe för länge på vardagarna.
 
♥ Maria