Ändrade planer...

Det gäller att inte tappa taget, när saker förändras så där i all hast. Ett nyår hos vänner har ändrats till ett nyår hemma och nu funderar jag på vad vi ska laga för mat, hur jag ska duka och vad vi ska dricka??? Roligt att fundera på, en ska inte klaga så länge det är flärd och glitter som upptar ens tid ;-) 
De här supergulliga skorna, Dr Martens i minimodell lyckades jag hitta och köpa i julklapp åt en liten Olivia. Lite för stora nu, men jag hoppas att de blir lagom till vår och höstspring. 
Vi fick den lilla damen att pröva skorna, i farten, för hon har så mycket att göra.
En fin Pippitröja åt Axel, som min duktiga kollega Annevi tog på sig att sticka en överambitiös onsdag i höstas då jag köpt garn till tröjan på min lunch, och insåg att jag själv inte skulle få tid till att sticka. Annevi är superduktig på att sticka fina saker. Och jag är så himla glad över att hon tog på sig uppdraget.  
 
Att köpa julklappar är roligt, och allra roligast då man hittar just det där speciella, som jag gillar själv, och som jag tror att mottagaren kommer att uppskatta. Små barn, ja då hoppas jag att deras föräldrar uppskattar kläder och skor, för det kanske inte är det roligaste att få som liten, Och de här små liven fick även någon liten leksak
 av sin mormor och morfar ;-)
 
I kväll utekväll med goda vänner, och på nyårsafton hoppas vi att våra vänner hinner hem med flyget från New York, flyget som inte gick då de egentligen skulle ha gått, och som gjorde det lite tajt med nyårfest hemma hos dem.
 
Jag är taggad, för utekväll i kväll, för nyår även om vi blir ensamma om våra vänner inte hinner hem (fast lite trist förstås), och annat skoj som bara blir.
Börjar bli less på allt julpynt, så snart åker allt, tomtar och annat som gjort sitt för den här gången.
 
Blev väckt denna morgon, tidigt, 06.30 känns som väldigt tidigt just nu, för att bilen skulle in på verkstaden för genomgång. Men det är väl lika bra, att börja vänja sig vid den vardag som snart är här igen :-)
 
Men njut så länge du kan!
 
♥ Maria 
 
 

Energiboost

Många har anammat Feng shui i sina tankar kring inredning. Feng shui är en kinesisk lära sedan urminnes tid. Det handlar inte om stil utan mer om att skapa harmoni i sin miljö. Även inom pedagogiken finns det tankar om hur miljön påverkar lärandet. 
 

Feng shui betyder vind och vatten. Inom den läran hadlar det om att använda sig av naturens krafter då vi inreder. De olika naturmaterialen: trä, eld, vatten, jord och metall påverkar oss.Om vi placerar möbler och annat i vår miljö på fel sätt så stjäl det energi. Även val av färger påverkar oss på olika sätt. Vissa färger ger oss energi, till och med för mycket så att vi inte kan koppla av, andra val stjäl energi så vi blir trötta och passiva.

Det här kanske låter crazy, men inom Waldorfpedagogiken gör man medvetena val av både inredning och färger. I klassrum för tonåringar har man en viss dov nyans av grönt på väggarna för att den färgen lugnar ett annars lite splittrat inre. Så även inom sjukvården, där man ofta väljer grönt där patienterna behöver bli lugna.

Vart vill jag komma med det här inlägget kanske ni undrar, -jo, jag har rensat i röran hemma, tadaa!!!

Walk in closet, hos min son och hans sambo Madde. Det var den fina och superordentligt inredda klädkammaren som fick mig inspirerad att hugga tag i vår egen hemma. För den är som en del annat hos oss inte helt färdigt  inredd :-( vilket stör mig något så kolosalt. Men jag har försökt blunda under ett antal år nu, och får fortsätta blunda för de som inte är klart. Däremot har just det att den inte är klar, fått min energi att bara rinna iväg i någon stor pöl någonstans. Vi har verkligen inte brytt oss, vare sig jag eller mannen. och dit in har vi lagt allt som vi inte vetat vad vi ska gör med det.
Sådana här fina detaljer som Madde har fått in i deras, har jag inte plats med i vår, inte ens efter att ha ägnat flera timmar i går till att rensa och slänga. Det blev till sist två stora sopsäckar, huvaligen!
Att skapa nytt av gammalt är otroligt roligt. Hos Madde och Gustav har de verkligen fått till det fint med t ex det här skåpet  i teak, från början en gamal bokhyllan som Gustav fick med i köpet av de lilla hus han köpte då han var 23 år och fortfarande singel. Nu är ovandelen borta och kvar är det här fina.
Olivia har fått en riktigt gammal säng, som är utdragbar och kan följa med henne ett tag.
Hon har ju även ett nytt litet fint bord med stolar som hon fick i julklapp av sin mormorsmor tror jag. 
Och massor av giftfria träleksaker. En medveten tanke hos hennes föräldrar, att ha en holistisk syn, där man ser hela människan och väljer utifrån det, till och med leksakerna som ju ofta tuggas på.
 
Och efter en trevlig fikastund där hos sonen och hans familj åkte vi hem och jag hade fått energi och inspiration till att hugga tag i vår klädkammare. Inga bilder än, för där ska målas och lister ska spikas och... så småningom. Men den stjäl inte enrgi någe mer, vilket känns så skönt.
 
Och på kvällen gick vi på bio med min mor och några till från familjen och såg  "En man som heter Ove", tragikomik när det är som bäst, med en superduktig Lassgård i huvudrollen. 
 
Helgerna och ledigheten behövs, till både vila och jobb, jobb hemma som annars blir till energitjuvar i vardagen.
 
♥ Maria
 
 

 

Julfest hos Stina och Kenneth

Vänskap och vänner är viktigt, det är i interaktion med andra vi blir till dem vi är. Vänner får man inte, vänner förtjänar man, hårt att säga, men delvis sant. Och då tänker jag också på Knyttet, som är rädd för mörkret i en av Tove Janssons fantastiska berättelser.
 
-Men vem ska trösta Knyttet med att säga sanningen; för om du bara springer undan får du ingen vän... är ett citat ur boken där Knyttet ger sig i väg i mörkret en natt för att han är så rädd. Boken har ett djup som kanske inte alltid upppfattas av barn men som talar till den vuxne läsaren. Sådan litteratur kräver högläsning för barn och att den vuxne för samtal med barnet om det som läses.
 
 Jag hinner inte alltid vårda mina relationer så som jag borde. Men vänner som man haft länge, de finns där, och det känns tryggt. Så alltså förtjänar jag inte alltid de fina vänner jag har, krasst. Men de finns i mina tankar, och plötsligt händer det ;-)
En kväll före julafton bjöd Kenneth och Stina på den julfest vi haft i så många år i olika former på olika ställen. Ofta hemma hos Bitte och Göran, någon gång hemma hos oss. Och jag känner på mig att jag borde ha varit värd i år. Men jag hade så mycket annat för mig, så Stina tog initiativet igen. 
Gulliga värdparet.
Och deras dotter Emma med sin Kalle.
Erika, Bitte och Görans dotter.
Roland och Susanne
Bitte och min man.
Massor av gott.
I köket var bordet dukat.
Vi var barnvakt och tog med oss den lille killen. Så var det alltid förr, alla våra barn var med. I år var Erika och Emma med sambo med, vilket är roligt. För under några år så har barnen lyst med sin frånvaro, mer eller mindre. Men nu börjar de komma tillbaka vilket är roligt. Och så något barnbarn ibland också.
Så god mat och gott till efterrätt, mums!
Julklappstävlingen, så som alltid med ett tema, i år skulle det vara något som går att förbruka för 45 kr och med bokstaven R i.
Jag tror att familjen Ejnestrand hade mest tur i år, de vann en hög med julklappar. Och några fick ingen, för så är det i den här tävlingen. Men vi brukar vara glada ändå. Och jag vann faktiskt en julklapp, en burk med saffrans biscotti, supergoda och hembakade.
 
Och så fort jag får lite tid över så ska jag ordna något skoj för mina vänner som jag inte hunnit med, jag lovar. För ni är med och sätter guldkant på tillvaron.

“När Skruttet läst sitt brev med mycken möda (hon hade särskilt svårt med Knyttets namn) 

blev buskens vita rosor plötsligt röda

och Skruttet flög helt glatt i Knyttets famn

och viskade: glöm bort hur hemskt det var

och minns att allt det roliga är kvar!"

Slutet gott, allting gott, så som det ska vara i sagan och så som livet är, om vi lyfter blicken - en saga!

♥ Maria