Teater

Jag roar mig gärna med att gå på teater då och då. Att gå med barn på teater är bäst av allt, enligt mig 😍.  Alltså har jag haft lite spaning på vad som kommer hit upp till oss den här hösten som är för barn, och såg för några månader sedan att "Folk och rövare i Kamomillastad" spelades här i Luleå under mellandagarna.
 
"Folk och rövare i Kamomillastad" var den första teater jag själv såg, någon gång på 1960-talet på Folkets hus i Kiruna. Jag minns att det var ett otroligt rövande i den föreställningen, vilket det inte var i den här, inte lika mycket fokus på just det. Hur som haver var det en fin handling trots det vilket är viktigt.
Så spännande, att sitta längst fram och ha skådespelarna nästan i knät. Jag valde föreställningen just den här dagen bara för att det fanns lediga platser längst fram. Tur på flera sätt. Det gjorde att vi hade tid med flytt i Umeå och får ta det okristligt tidiga tåget på nyårsafton till Riksgränsen, mindre skoj, men ok. 
Det var mycket att fundera över innan föreställningen startade.
 I pausen tittade vi ut över Norra hamn och alla som var ute på isvägen. 
Vi fikade också, såklart!
 
Så klokt, att låta barnen agera en stund. I andra akten fick alla som ville en hink och kunde komma upp på scenen och hjälpa till att släcka elden. 
Sedan slutade allt med att alla som ville fick dansa loss framför scenen. Axel och Oliva tog varandra i handen och dansade för glatta livet. Så fint så mitt hjärta svämmar över 💕💕💕
 
Vi tog en sväng förbi biblioteket som ligger på bottenvåningen efter föreställningen. Jag lånade med mig hem en hög med barnböcker. Hoppas nu bara att jag kommer ihåg att lämna tillbaka dem i tid, så jag slipper förseningsavgifter.
 
Jag önskar er alla en fin fortsättning på helgerna som kommer!
  
 
♥ Maria
 

Även nyproducerat kan ha sin charm

I den nya lägenheten på lördagmorgon. Fint även om det är nytt. Jag har haft lite fördommar kring nya lägenheter. Många som jag varit in i har sett så lika ut, oavsett var du varit i Sverige. Rätt så tråkiga, enligt min smak och syn på boende. Den här som är drygt ett år gammal har en fin planlösning och inte så lik andra lägenheter jag varit i.
Efter fredagens race var det mesta på plats. Vi tog det lugnt, jag hade till och med en stund över till att läsa en stund.
Jag läste "Miniatyrmakaren" av samma författare för drygt ett år sedan och tyckte den boken var så bra. Efter några kapitel i den här får jag en känsla av att även den här kommer att ge mig en riktigt bra läsupplevelse.
Jag fick en present av Lovisa, en bok som jag kommer att läsa så fort jag får lite tid över. 
Den ser lovande ut 😊
Min man hade sett på det här bordet i några dagar och på lördagen efter vår lugna frukost bar han ut det på balkongen och satte igång med att slipa skivan. 
Med teakolja på blev det riktigt fint!
 
Jag så glad att det här bordet får leva vidare hos Joel och Lovisa. Mina föräldrar köpte det i Kiruna 1961, och är så mycket av min barndom i det bordet. Min mamma har sagt att det var ett dyrare bord, eftersom skivan är av massiv teak, vilket visar på vikten av kvalité. 
 
Lite bilder av gamla hus i Umeås omnejd som jag fotade då jag promenerade till bageriet.
Där de nu bor vimlar det av gamla fina hus alldeles intill alla de nya höghusen. Det är ju lite roligare med gammalt trots allt, i alla fall då någon tagit hand om det gamla med kärlek och omsorg.
 
Nu är vi hemma igen, och idag var det teater på schemat. Lite om det i ett nytt inlägg.
Ha det gott, och njut av årets sista dagar!
 
♥ Maria
 
 

Flytthjälp

Vi har nog agerat flytt- och städhjälp i Umeå så där sex gånger vid det här laget. En stad som alltid haft bostadsbrist för inflyttade studenter. Ändå tror jag att de förändrats en hel del där också. Sedan Frida flyttade därifrån har det byggts en himla massa bostäder.
 
Vår dotter Frida flyttade några gånger under sin studietid där och vi hjälpte henne såklart. Nu har vi hjälpt Joel och Loivsa två år på rad. De har hittills inte haft en enda bostad som varit deras. Alltid andrahandskontrakt. I Luleå, i Stavanger, i Malmö och här i Umeå. Till i går då de fick sin första egna lägenhet.
De sista veckorna innan jul har Joel arbetat 12 timmar per dag på sitt jobb och Lovisa har haft en hel del med sina studier. Sedan har de packat på kvällarna. När vi kom hit i förrgår var det mesta i nedpackat. Men vi skulle städa ur lägenheten och flytta allt till den nya.
Klockan 11.00 fick Joel hämta ut nycklarna till den nya lägenheten och släpvagnen lastades.
Innan dess, tidigt på morgonen tog jag en snabb promenad till Hagabröd, som ligger 20 minuters promenad från där de bott fram till nu. Bageriet ligger inte i stadsdelen Haga, utan någonstans i närheten av Grubbe, Grisbacka.
Lovisa städade järnet i kök och hall och jag fixade vardagsrummet.
På Fredag mitt på dagen var vardagsrummet tomt. Väggar, tak, fönster och golv var tvättat, skurat och klart. 
 
En fin femtiotalslägenhet, lite sliten men mysig. Synd att de måste flytta tänkte jag, då. Det var innan jag sett den nya ;-)
Vi blev hungriga till sist och då var de gott med Hagabröds grymt goda bröd.
På eftermiddagen var också köket klart. 
Efter att allt var inburet och på rätt plats i nya lägenheten fixade vi till oss själva och åkte in till city för middag på Tapas.
-Oj, vad ska man äta???
Jag och Lovisa valde bland annat en sashimi som var sååå god.
Vi började med en charkbricka som vi delade på.
Sangria att dricka.
Vi var rätt så trötta, åkte hem till deras nya bostad, såg en film och somnade så fort huvudet föll mot kudden. 
 
♥ Maria