Chokladbollar

Jag har fått flera önskemål om receptet på de chokladbollar jag bakade till mitt jobb för så där en vecka sedan drygt. Här kommer det;

Chokladbollar med rom

25 st
Tid: ca 40 min

100 g smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
3–4 msk rom eller några droppar romarom
2 1/2–3 dl havregryn
75 g smält mörk choklad + 150 g att doppa dem i

Jag körde allt i min matberedare,  och då är smeten väldigt lös. Jag ställde in allt i kylen i så där en timme kanske. Då är den lättare att rulla till bollar. Sedan fick de stå ytterligare ett tag i kylen innan jag doppade dem i smält choklad. Jag hade en tång som jag doppade dem med, lite småjobbigt och inte så lätt att få dem fina. Lite strössel som dekor innan chokladen stelnar gör dem lite finare.

 Roligt att baka ibland. 
 
I går hade vi personalmöte på jobbet. Många hade inte tid att åka hem och äta middag innan. I skolans värld har vi p-möte på kvällen, för att alla ska kunna delta. På dagtid har vi elever och barn i de olika verksamheterna.
Vi beställde mat och åt i skolans matsal tillsammans innan mötet.
Sedan gnuggade vi värdegrunden i två timmar. När jag kom hem så där strax före  20.00 gick vi raka vägen till våra goda vänner och grattade mannen i huset som hade födelsedag.
En mysig kväll och en trevlig start på den här veckan.
 
♥ Maria

Latat oss en hel dag!

Hjälp, vad händer, jag som alltid har fullt upp har knappt gjort något vettigt på hela dagen. Ja, förutom läsning av kurslitteratur då, men det är sedan gammalt en syssla jag gör utan att tänka på att det är ett jobb.
Regn och rusk, börjar bli vår vardag. Alla bilder i inlägget är tagna med mobilen, så kvalitén är inte den bästa. 
Fast i går singlade några snöflingor ner och la ett tunt täcke av snö på marken.
Den här morgonen var en  ovanligt långsam morgon, en sådan som vi sällan har. Kanske bidrog vintertiden till att dagen kändes lång. Vi tog med oss frukosten till vardagsrummet, såg på morgon - tv och åt så sakta vi kunde.
 
Morgonens "Nyhetsmorgon" på kanal 4 var välfylld av instressanta inslag.
Läslov, vilken god idé tycker jag som älskade att läsa som barn, och fortsätter gärna läsa så fort jag får tid än i dag. Däremot vet jag att en och annan känner sig provocerad av det här med läslov, för tycker man inte om att läsa, så kan det givetvis kännas som en börda, att få lov från skolan och sedan uppmanas till läsning.Synd om man känner så...
 
Ja, och så Ledin min idol från...ja inte från 1972 då han började sin karriär, men dock någon gång på 1980-talet tror jag...att jag började lyssna på alla hans låtar om vardagliga käslor som han lyfte och satte nya perspektiv på.
Eftersom vi inte har någon hungrig 17-årig son hemma den här helgen så blev det inte något hemlagat idag. Vi åkte in till stan och tänkte ta något på Bastard Burgers, med de har inte öppet på söndagar, visade det sig då vi kom dit. Då traskade vi till Kinarestaurangen intill. Det var första besöket där för mig i alla fall och det visade sig var god mat som serverades. En lugn mijlö med trevlig personal. 
Te, serverat i kanna och efterrätt som i Lady och Lufsen ;-)
Det var nämligen bara jag som ville ha en, och sedan kom jag på att jag inte orkade äta allt, så vi delade på den.
 
Nu ett gympa pass och sedan är helgen snart till ändå och ett höstlov börjar för en del. Själv ska jag jobba, nästan hela veckan tror jag, visst skulle det vara skönt att vara ledig någon dag...vi får se :-)
 
♥ Maria

Hur fint det kan vara...

Mitt i allt kaos i livet kan det också vara väldigt fint. Fint på olika vis. Kaos är det ibland, antingen i huvudet eller i miljön. Jag har som så många andra haft en arbetsvecka med massor av jobb, ibland lite kaosartat när det klumpar ihop sig och timmarna inte ser ut att räcka till. Helt plötsligt är det fredag och när jag ser tillbaka på veckan som var, så fanns det så mycket fint i allt som hamnade i mina händer.
Kylan har kommit och en av dagarna då jag åkte till mitt jobb, var det regn, regn och helt plötsligt när jag körde in i min jobbkommun dalade snöflingor ner. Tur jag var klädd i ylletröja och klänning :-) För klänning är faktiskt rätt så varmt, tro det eller ej. 
Efter att ha packat och burit allt från mitt kontor så att målaren kan börja på måndag morgon hade jag först ett möte med förskolans pedagoger, alltid mysigt att komma dit en stund på fredagarna och få ta del av de minsta barnens vardag.
 
Sedan hade jag mitt fredagsmöte med fritidspedagogerna och förskoleklassläraren Yvonne. Här på bild Yvonne och Elisabeth, alltid så tjusigt klädda. 
Eftersom jag inte hade någon egen arbetsplats på skolan så blev det lite svårt att arbeta som vanligt. Jag fixade ändå lite fakturering och attest av frånvaro, komptider etc i vårt personalrum. Sedan ringde jag min chef och sa att jag kortar av den här fredagen. Jag åkte till Luleå, och fixade en massa inköp som jag inte haft tid med tidigare.
 
En underklänning i siden, nya strumpor i ylle och ett par jeans åt sonen och lite till fick följa med hem. Hittade däremot inte mina favoritstrumbyxor vare sig från Falke eller Swedish stockings, så dem har jag klickat hem från nätet. Jag har en känsla av att sortimentet på många affärer minskar, förmodligen på grund av all näthandel. Synd!
 
Det blev en snabb dusch och fix i rasande fart, för 18.30 skulle vi vara ute på Brändön.
Lite sen blev vi, på grund av mig och mitt shoppande. Det är så grymt fint här ute. Kicki och Kurt bor i det hus som funnits i Kickis familj i flera generationer. 
Lite smått och väldigt gott, med bubbel till. Bättre start på helgen kan man väl inte få?!! 
Maten var mumsigt god, rullader med stekt svamp,vitlök och smaksatt ost i mitten, inlindade med baccon i en smakrik sås. Rotfrukter till det och ett fylligt rödvin satte pricken över i:et.
Efterrätten, oj så god!!! En kladdkaka med chokladbollssmet som glasyr och punchgrädde till. Te serverat i den här fina kannan. Min man förstår inte mig när jag säger att man kan behöva lite nytt porslin ibland, men porslinet är minst halva nöjet med maten och fikat tycker jag.
 
Klockan gick mot natt och vi surrade på om allt intressant som livet bär med sig. Sedan hem, för några timmars sömn, för 05.00 ringde mannens klocka, och sonens en kvart senare. Han skulle flyga till Stockholm för matcher där nu i dag och i morgon.
 
Hej och hå, det blev inte så lång natt, men vi får väl sova i kväll då...
Jag önskar er alla en fin lördagskväll!
 
♥ Maria