Advent

Bästa helgen före jul, tycket jag. Att grotta ner sig hemma med glögg och pepparkakor i ett vintermörker där det enda ljuset kommer brinnande stearinljus, stjärnor och adventsstakar. 
Ute är det krispigt vitt, med miljoner av av iskristaller som gnistrar. 
I går kväll var vi bjudna till den här  Norrbottensgården. Här bor våra fina, goda vänner och grannar Osmo och Monika.
Men för länge, länge sedan, någon gång i början av 1900-talet, köpte Konsul Burman huset. Burman bodde i ett hus i Södra hamn, där LKAB:s kontor finns i dag. Han fick inte köpa mjölk från mejeriet eftersom det var ransonering. Då åkte han ut på landet, till vår by och köpte upp två gårdar på samma dag, och det här var en av dem. Det här huset fick bli hans sommarhus. Det här fick jag höra av en gammal man då jag pluggade och en sommar arbetade i hemtjänsten. Den mannen hade lekt här som barn med Burmans son och sonens kusin som sedan fick överta huset som vuxen. 
Den här sekretären följde med huset, och var en del av det familjen Burman lämnade kvar då Osmo och Monika flyttade in.
En mysig kväll med Blossas lavendelglögg och goda vänner i ett julfint hus. Och jag gillade glöggen. Monika och Lenita ville inte vara med på foton den här kvällen :-(  
 
I dag har vi gjort IKEA, och nu är det inte mycket kvar innan tvättstugan blir helt klar!!!
♥ Maria
 

Bästa helgen

Har städat järnet, och ramlat ner i soffan, hann se den fascnierande Catilin Moran som gästade Skavlan i kväll på TV. Och nu Bridget på någon annan kanal. Lustigt, att med alla filmer i världen, så visar de samma filmer om och om igen på TV.
En kväll den här veckan var vi ut och åt med Carina som flyttat till Halmstad och nu var besök hemma i Boden.
Och den här gången fick Bodensarna komma till Luleå :-) och det gick fantastiskt bra! Vi valde CG:s, ett säkert kort.
Carina är tjänstledig från förskolan för att pröva på något nytt i livet. Modigt!
Anneli ville äta något enkelt som inte kräver så mycket engagemang, hon hade ju öppnat klockan 06.00 den här morgonen på förskolan. Men så hade ju någon sagt att CG:s skaldjursrätt med pasta till var utsökt.
Den var god och nu kan även vi rekomendera den, trots att det är lite pillrigt att äta, speciellt då man är trött.
Så roligt att få höra lite om hur livet levs i Halmstad av Carina och så fick jag en hel del tips av de två andra damerna om spännande FB-grupper, fakta och inspiration att ta del av då man är intresserad av vintage och retro.
 
I morgon blir det inte IKEA, det blir flytt av av äldsta sonen som köpt hus. Och på kvällen glöggmingel hos goda, glada vänner. Yngsta sonen har borta matcher, så blir det hockey, så blir det via nätet. 
 
 
♥ Maria
 
 

Hemma hos Ingela

Min kusin Ingela och hennes Ilka har ett stort hus på en av de gator som jag trampade på var och varannan dag som barn. På samma gatan fanns en leksaksaffär för länge sedan, med ett skyltfönster fullt av leksaker. 
Deras kök är en dröm . Det är stort, hemtrevligt och fräscht.
En kopp te och en alldeles nybakad paj med vaniljglass, fick den här söndagen att glittra lite extra.
 
 Nu när även deras barn börjat flytta hemifrån så har huset helt plötsligt blivit fullt med tomma rum. Och vad gör man då? En del flyttar, men inte den här familjen, de gör som jag, de bygger om. Två rum kan bli ett stort, och det är rätt så skönt med stora ytor, om möjligheten finns.
 
I morgon efter jobbet ska i alla fall jag försöka få mitt eget kaosartade hem att bli lite mindre kaotiskt. Vi har haft ett riktigt byggflow hela veckan här. Så snart, alldeles snart är vår nya tvättstuga klar. Ett skåp som fattas, men det kanske vi fixar på söndag med en tur till IKEA i Haparanda.  
 
♥ Maria