Lite mer fjäll :-)

Jag har precis landat i soffan efter massor av timmar i bilen. En liten stunds soffmys, innan det är dags att krypa ner i sängen. 
Mängden snö i Riksgränsen den 27 maj 2017, i alla fall där snön från vår trapp hamnat då vi skottat under våren. Den är supertung!  Jag vet, för jag försökte få bort en del under några sena timmar i går eftermiddag. 
-Varför skottar du? Min man ser lite fundersam ut och säger att han inte tänker skotta mer den här våren, nu får solen göra sitt.
-Jag vill ha lite träning för mina armar, säger jag och fortsätter skotta tung blöt snö.
Min man skakar på sitt huvud, sitter kvar i solskenet och fortsätter stirra i sin mobil. Han verkar inte vilja träna sina armmuskler,  inte i dag i alla fall.
Lukas innan han drog iväg till backarna för att åka skidor och "nätverka", som han sa åt mig. 
 
Lite bilder från dagen innan;
 
Här någonstans kanske man kan se en glimt av Atlanten, alltså Rombakks fjorden, eller var det ännu högre upp?
De norska hytterna är väldigt fina där de ligger utspridda över fjället.
Just det, lite högre upp på Katteratt kan man se en skymt av havet. Till Rombakk fick vi gå då vi hade friluftsdag med vår skola när jag var tonåring. Roliga utflykter minns jag.
Ända fram till 1984 var det här ett väglöst land. Då åkte vi alltid tåg hit. 
Här bakom vårt fjäll Marie Pigg ligger Tullstationen och här åkte vi över E10:an och mot Björnefjell i går.
Jag blev väckt av min man före 06.00 denna morgon.
-Nu måste du upp, så vi hinner städa och packa innan det blir sämre väder.
Ute var det grått och snöblandat regn som föll över min nyskottade altan. Sommardäck på bilen och släpvagnen som skotern skulle lastas på. Okej, bara att tvinga sig upp och sätta igång.
 
Fyra timmar senare är vi på väg, nästan...Lukas ska väckas och skotern ska lastas. Han fick sova in i det sista eftersom han nätverkat väldigt länge dagen innan :-)
 
Vi har städat och gjort fint för två skidåkartjejer som flyttar in i vår lägenhet om en vecka för att jobba i Gränsen hela sommaren. Jag hoppas de kommer att trivas. 
 
♥ Maria
 
 
 
 
 

Livet!

Att få en riktigt underbart skön dag på fjället är som honung för själen! I alla fall för mig ;-)
Vi tog på oss skidorna på vårt lilla fjäll - Marie Pigg. Åkte över till Norge, över E10:an och in bland de små hytterna i Björnefjell.
Jag vägrade till en början att åka över fjällsjöarna, det är ju ändå 26 maj sa jag i lätt panik åt min man. Några norrmän vi mötte bedyrade att det inte var någon fara med sjöarna här på dessa höjder. Tur, för annars blir det lätt en omväg, längre än jag hade orkat den här dagen.
Lite vila, innan det var dags för den branta stigningen upp på Katterat.
Snart, snart är vi uppe, där man kan se ända bort till Rombakk och Atlanten i fjärran.
 
Sedan efter ännu en lång vila på en solig och varm plats fortsatte vi mot Riksgränsen och Sverige. Då vid 17.00 på eftermiddagen var snön inte längre hård och kall. Nu var det tungt, så grymt tungt att ta sig fram i snömos, speciellt där skotrar hade pöljt fram hela dagen. Skidorna sjönk ner helt fel och vi föll i branta backar, skrattade hejdlöst då vi väl kände att alla kroppsdelar fortfarande var hela, bara lite blåmärken och skrubbsår här och där. Det hör till då man utmanar sig själv till bristningsgränsen. Sista biten hem, då var det på ren och skär vilja vi tog oss fram.
 
Bastu och en god middag som Lukas fixade. Han var inte lika trött som vi efter sin dag i pisterna. Jag somnade skönt den här natten, stum i benen men med en go känsla i kroppen!
 
I dag, strålande sol över vita krispiga fjäll och den blåaste blå himmel, måste ut!
 
♥ Maria
 
 
 
 

Spännande dag!

Vi brukar inte gå på tur så sent på året som i dag, så det här blir en spännande dag!!!
Jag blir aldrig less på att vila mina ögon på Vassitjokko. I går lite solsken mitt i natten, ljus som skänker magi över fjällvärlden.
Jag pep in på SPiS i Kiruna när mannen ändå skulle tanka bilen på vår färd i går. Lite fruktbröd, lite dajmkakor och nytt te. Te som jag aldrig prövat tidigare fick följa med mig hit.
Prepp för en dag på skidor, jag som inte får bli solbrun och absolut inte bränd.
Nu måste jag packa, och vad det blir, beror på snön, vattendrag som kanske inte bär osv. Men ut ska vi!
 
♥ Maria