Fastnat i olika romaner.

Det är inte så ofta jag hinner läsa romaner. De sista 10 åren minst, har jag mesta läst facklitteratur som har med mitt jobb att göra. Förutom då jag åker tåg och under min semester då. Nu är jag ledig och har njutit fullt ut av att läsa litteratur som jag inte hunnit med tidigare. Jag köper romaner, börjar läsa dem och får sedan lägga undan dem för att annat tar min tid. 
 
Min mamma har varit här i en vecka, och då har vi passat på att vara kulturella. En kväll strax före jul var vi på konsert och lyssnade på fina Katarina Fallholm och hennes skönsång. 
Vi började kvällen på Hemmagastronomin. Alltid trevligt.
Teet i den gula burken är min favorit just nu. Chai från Johan & Nyström, ett kryddigt te som passar perfekt då det är kallt och mörkt ute.
Stina och mamma i någon diskussion om livet.
Katarina sjöng flera fina julsånger och en som jag tycker speciellt mycket om är den här; Det är en ros...
Jag minns att vi sjöng den då vi lussade som barn. I dag är det sällan jag hör den förutom den 23 december 1989 i Kiruna kyrka då jag och min man gifte oss.
Tomtar på rad i Stadsparken i Luleå. Dem fotade jag då jag och min man sprang runt och köpte det sista inför julafton. 
Visste ni att Tomten har instagramkonto? Jag skrev på instagram för en tid sedan att jag önskade mig den och tänk, han läste vad jag skrivit!!!
 
Tänk vilket genomslag sociala medier har! Den fina, fina tomten som jag faktiskt fick i julklapp. 
 
♥ till er som följer mig på mitt intstakonto;  @marialarssonpalo
 
Vad gör ni under dessa mellandagar?
 
Jag funderar på nya pjäxor, eller kanske både pjäxor och skidor...och så läser jag och kanske det blir en kväll på bio också innan det är dags att börja jobba igen.
 
♥ Maria
 
 

Nu är julen här...

"Nu är julen här, lite mörk och kulen men oändligt kär!
Jag gav mig i väg på en joggingrunda trost kylan. Skönt och...kyligt!
Jag slog in paket i sista minuten, som vanligt.
Till Olivia, en mjuk och skön yllejacka, som kan användas som den är eller under en vindjacka.
Ett par kängor från Kavat till Axel.
Frida fixade massor till julbordet, så skönt!
Ungefär så blev vårt julbord, innan allt var klart, sedan glömde jag fota.
Vårt lagarbete gav oss ett mycket gott julbord.
 
Jag lyssnar på Petter Stodalen just nu medan jag bloggar. 
-Gör det bästa av det du har, säger han. Han är gla i männsker, säger han på norska. Det är just det, hans intresse för människor som lett han dit han är idag. 
Till sist kom han, Tomten. 
Pärlor till en fin liten Pärla.
En gitarr till en liten musiker.
Ett fint Eiffeltorn fick min mellanson av sin franska svärmor.
Vi köper ju inte julklappar till de vuxna, men...jag fick ändå några  t ex boken av Kjell Swärd, han som delvis växte upp i vårt hus. Här kan man läsa att hans föräldrar köpte "drömvillan i centrala Sunderbyn för 15 000 kr", och det var nog i början på 1940-talet, huset som då var kring 10 år. 
 
Stordalen betalar massor i skatt och väljer att behålla sina förtag och sina pengar i Sverige och Norge och inte i ett skatteparadis. 
-Skatten är priser för att få leva i välfärdslandet Sverige, säger Petter Stordalen hör jag medan jag skriver och blir genast förtjust i honom och hans syn på samhället och mänskligheten. Det är stort, av en rätt så kort man med stora tankar om livet och människorna, en man som blev mobbad som barn och som haft ett driv av att få göra revansch utan att tappa de humanistiska värderingarna.
 
Även om världen ibland ter sig sjuk så finns det hopp, så länge det också finns klokhet här och där!
 
 
Ha det gott så här mitt i julhelgen.
♥ Maria
 
 

Födelsedag för Lukas

Det är en speciell tid på året, de här dagarna innan julafton. Årets mörkaste dag har vi passerat och i dag fyller Lukas 18 år!
Fixar för kalas samtidigt som sista fixet innan julafton sker, allt i en salig blandning.
 
Joel är febrig men kämpar på, han och Lovisa har kommit hem från Umeå idag. Här fixar de nya strängar på en gitarr som en liten kille ska få i julklapp i morgon.
Min mamma städfixar lite här och lite där, Frida gör silltårta och nubbesallad till julbordet. Ingemar donar med revbensspjäll som ska kokas och marineras. Jag åker i väg och handlar sådant som vi glömt, kommer hem och gör fint för kalas. Timmarna rinner i väg och våra vänner dyker upp för att fira Lukas.
Min mamma berättar för Kenneth att hon tycker att mina barn stirrar i sina mobiler alldeles för ofta och alldelse för mycket. Ja, så är det väl, men vem bryr sig i dag, inte jag i alla fall.
En fin dag, vi firar vår yngsta son, glömmer som vanligt att det är vår bröllopsdag...men vad gör det ;-)
 
Axel firar julafton med sin pappa och farfar i dag, i morgon med oss och på juldagen med sin farmor och hennes familj. Olivia har sin morfar med familj hos sig i morgon förmiddag, firar sedan julafton hos sin mormor och Kenneth för att dyka upp hos oss innan kvällen. 
 
Hur firade ni julafton som barn?
 
Jag minns att vi under några år började julaftonen hos min mormor och morfar. Massor av kusiner och en skrämmande tomte som stampade och skrålade, klädd i vargskinnspäls kom han in med julklappsäcken. Ve och fasa, den gången han påminde mig om något hyss jag gjort, oj oj oj.
 
På eftermiddagen blev det några mil i bil till farmor och farfar, lite färre kusiner och ett lugnare tempo och mysigt på ett annat vis. När jag blev äldre firade vi jul i många år i Kiruna med min morbror och hans familj. Mysigt och väldigt lugnt och skönt trots att vi inte var så många. När vi fick barn blev det jul hos mamma och pappa ända fram tills pappa inte längre fanns hos oss.
 
Julen kan se ut på många olika vis, och vi har i alla fall förändrat vår jul när livet förändrats. Var sak har sin tid. 
-Söker pappa med vilja den fulaste gran han kan hitta, eller tycker han att det är fina, frågar Joel lite fundersamt .
De kanske inte är en Disneygran vi har men jag har börjat se en viss charm i att ha en gles Tornedalsgran varje jul.
 
Uppesittarkväll, någon spelar Bingolotto och vi provsmakar på det ena och det andra. 
Julefriden är här!
 
Jag önskar er alla en skön och vilsam julhelg!
 
♥ Maria