Forsbergs gamla handelsbod

Det blev en spännande utflykt till Forsbergska gården i Gunnarsbyn i dag. 
Huset byggdes i början på 1900-talet och var en gåva av grosshandlare Carl Riström i Råneå till sin dotter Lydia när hon gifte sig med Carl Forsberg.
Här drev Carl F affärsverksamhet fram till 1933, sedan låstes dörren och allt har stått orört fram till idag. Lydia trivdes aldrig här, det fanns inga caféer eller restauranger skriver hon i brev som finns bevarade efter henne. Redan 1922 flyttade hon först till Luleå och sedan till Uppsala med båda barnen.
Familjens matsal.
Mogens Amstrup och hans fru Lena äger huset i dag och har guidade visningar då och då. 
Orginaltapeterna hade lossnat delvis på många ställen då nuvarande ägare tog över huset 2014. Som tur var sålde affären som fanns här fram till 1933 även tapeter, så en del av de ursprungliga fanns fler rullar av på lagret som man renoverat med. Andra har köpts från gamla tapetlager, och samtliga från den tid då huset byggdes. 
Tapeterna, så otroligt fina.
Hela historien kring familjen Forsbergs liv och leverne är spännande och jag vill bara veta mer, hur gick det för dem och hur lever ättlingarna i dag? Varför lät man allt stå orört?
Vårt middagsfika intog vi på Nestors i Övertsbyn.
 
Laxsmörgås med hjortroncider.
Middag en fredag, helt ok. Sedan fick vi en mindre sockerchock då vi gick lös på fikat. 
Jag och Stina brukar ju dela på gofikat, bara för att få smaka på fler sorter, rimligt.
Allt var gott, men chokladbiskvien, den var gudomligt god.
Vi satt ute i solskenet och lyssnade på en galande tupp och pratade om bröllop och annat skoj. 
Här finns även en loppis vi kikade på. 
Jag köpte ett grönt gammalt halsband med ett vackert lås, för 50 kr. Tvekade först, men när Stina sa att hon köper det om inte jag gör det, så slog jag till. Vi hetsar varandra på det viset ibland 😘. Jag köpte det för låsets skull...men det syns ju inte, sa Stina. Okej, kanske inte, men fint var det ändå. 
När vi var i Piteå stod Stina och funderade om hon skulle köpa en fin nyckering, och då var det jag som sa att om inte du köper den, så köper jag den. 
 
 
 
♥ Maria
 
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här: