En helg i byn

I går var det en rätt så lugn arbetsdag, blir lugnt då man bara jobbar några timmar. Jag har ett sekundärproblem - allldeles för mycket komptid, som jag måste ta ut. En plan måste man ha, över sin framtid och hur man tänker ta ut den tid som ligger där och skvalpar och skapar problem och här blir det ett sekundärproblem. För egentligen har jag en plan, att vara ledig någon dag under sportlovet, kring påsk, och kanske en vecka i maj.  Men fram till dess skulle jag alltså inte arbeta mer än åtta timmar per dag, lycka till med det Maria. Låter enkelt kan någon tycka, som inte vet hur mycket som trängs i agendan, och hur många som vill styra över den tid man har, med lagar och rutiner som stöd för styrningen av andras tid (läs rektorers tid). Inte bitter, nej inte alls 😘 Jag arbetar med det jag gör utan tvång, har valt det själv och trivs faktiskt väldigt bra, nästan jämt. 
Jag fick en akuttid hos min frissa Ann-Sofie på Stil & Form, Stressade i väg, som vanligt och fick med mig en burk svamp från Ellinor på Förvaltningen i all hast. 
Här, under tyget flyter svampen, som jag fick av Ellinor. Jag kan ha misskött den här svampen direkt jag fick den, aj aj aj. Men jag har följt hennes recept på hur man gör Kombucha. Det vara bara en liten detalj, svampen ska behandlas som en baby, i rumstemperatur, den får inte bli kall. Jag tog med mig den in hos frissan. Men det var ju en liten bit att gå från bilen till frissan, och sedan sprang jag in på Coop och handlade lite som jag skulle ha med mig till min mamma senare på eftermiddagen. Vet inte om det blev för kallt i bilen under tiden.
 
Receptet på Kombucha:
2 dl startvätska (svamp + vätska)
1 liter vatten som kokas upp, lägg i 2 tepåsar och låt det svalna.
1 dl socker som hälls i den kokta vattnet.
När vattnet svalnat, kan de gärna stå några timmar så att teet får dra riktigt länge.
 
Jag valde grönt ekologiskt te med smak av hallon.
Sedan häller du tevattnet och svampvätskan i en ren glasburk.
Lägg på tyg som lock, för att undvika bananflugor och annat skräp.
Låt stå i minst 10 dagar i rumstemperatur, 21-27°.
Nu när drycken är klar kan man smaksätta den, med ingefära eller annat, och man ska spara lite vätska och svamp till ny dryck.
 
Så spännande, för det första att få med mig burken hem utan att det skvalpar över, får kanske sätta på ett lock för hemresan. För det andra, att ha den i rätt temperatur under resan hem, annars dör svampen, och ingen dryck. Om nu inte svampen redan dött, och hur vet man det? Om 10 dar då?
På vägen hem med svamburk och annat jox sprang jag också in på ICA och hämtade två paket. Paket som jag slängde in i bilen och öppnade någon timmer senare hos min mamma. Ett vanligt paket i brun kartong och den här fina påsen från Bric a brac. Både med toppar jag köpt på rea, gillar 50%, och gillar när de levereras fint där den fina paketeringen visar att kunden är viktig. 
Inne i påsen, förpackad i silkespapper. 
Ett vacker kort med ett tack för att jag handlat hos dem.
 
-Fint eller hur?!
 
Blusen, som satt som ett smäck och i en ljuvlig kvalité. 
Den här, var dyrare trots 50% och kom väldigt opersonligt i en plastpåse instoppad i en brun kartong. Var lite tveksam först, för den är rätt så bylsig med de vida ärmarna. Men jag valde efter lite tvekan att behålla båda. Har precis handtvättat dem, gör alltid det med nya kläder eftersom de oftast innehåller kemikalier som inte är bra att ha mot huden. 
 
Jag har bestämt mig för att handla färre kläder än vanligtvis, och det känns bra både för mig själv och för miljön. Under hösten köpte jag knappt något, och nu börjar jag året med lite inköp, men lite...ska försöka vara kreativ istället och mixa gamla kläder med de lite nyare. Kan bli en rysare, beroende på hur betraktaren ser på det. 😜
Lite ost och kex fick följa med hit, till i kväll. 
Har med mig lite att läsa också. Vilken tur, för det var -20° när vi steg upp den här lördagsmorgonen. 
 Varmt och mysigt inne. Jag känner inte någon hets över att komma ut just nu.
 
Att ha komptid, är en konfliktfylld situation. För jobbet innebär en massa kvällsjobb också, och ny komptid som ska tas ut. Svårt att hitta luckor i agendan där man kan ta ut den, och när man väl gör det är det lyx för den som får vara ledigt nu och då. Men inte för dem som saknar en rektor på skolan. Jag ska nog ta en dag till i februari 😇och åka till Kiruna kanske, eller göra något annat skoj. Alltså ett problem för någon att inte få det där mötet just då man måste få det där mötet och då kan det bli ett sekundärproblem för den ledige och en lyx i en och samma stund.
 
♥ Maria
 
 
 
 
 Kommentera inlägget här: