Julfest

I såå många år har vi träffats en kväll i december för en julfest tillsammans. I många år hemma hos Bitte och Göran. Sedan blev det dags för att bjuda tillbaka och vi började rulla på uppdraget. Den som håller i festen väljer vilka den bjuder. Det har nog hänt att vi glömt vems tur det är, eller så har någon känt lite dåligt samvete och sagt att nu är det nog vår tur. 
Den som håller i årets fest bestämmer temat och priset på julklappen man ska ha med sig. I år skulle man ha två var med sig till ett pris på totalt 100 kr. De skulle innehålla bokstäverna P, B eller C. Bonus om den innehöll fler än en bokstav och man skulle motivera sitt val av julklapp...
Vi köpte våra julklappar på lördagsmorgonen. Jag slog in  dem och fyllde min gamla korg som börjar bli lite sliten efter nästan 40 års användande. Så älskad, jag har den ofta i bilen då vi åker på längre resor, fylld med gosaker att förtära under resan. Köpte den då jag var ung, typ 20 år på en marknad i centrala Umeå. 
I år var vi hemma hos Kenneth och Stina som bor i samma by som vi, ja här bodde vi alla då en gång för länge sedan. Nu är det bara vi och Kenneth och Stina som bor kvar i byn. Skönt med en promenad var det, trots att de regnade och snöade om vartannat medan vi traskade på halkiga stigar hem till dem. 
Bitte och Lena, så snygga.
 
Stina hade fixat allt så juligt och fint. En gran av smördeg fylld med pesto. Kenneth bjöd på gravat älgkött, som alltid är en favorit.
Glögg och smält brieost med saffran och honung.
Stina dukade fram varm mat efter vårt glöggmingel. Lax med goda såser och sådant. Efter maten var det så dags för årets julklappstävling, och vi minns år då det varit väldigt hetsiga tävlingar med våra små barn som nyfikna åskådare och med någons mamma, svärmor etc som deltagit och då alla kämpat på blodigt allvar genom tävlingen. alltid två tärningar, och då man lyckas få två sexor får man ta ett paket från mitten av bordet. Ingen vet hur länge det är till klockan ringer, ingen mer än värdinnan som håller koll på tiden. När alla paket från mitten är tagna får man ta av varandra, och vissa, speciellt vissa män ser till att aldrig ta av sin fru...
När klockan ringer tar man och öppnar paketen man fått, och sedan kör man tävlingen ett varv till. Tills klockan ringer. När den nu ringer är de paket man just då har ens egna. Ibland har man inte haft ett enda, ibland har man haft många.
Ciderflaskan i mitten kämpade jag om, och fick den till sist, jippi!
Göran var nöjd med att få pilsnerkorv och öl, tills Kalle tog dem av honom. Oj oj oj!
Men det är ju bara en lek, och med saker som vi alla kan köpa hur många av som helst, men just tävlingen...den vill man ju vinna typ!
 
I år hade Stina nya regler, vilka vi accepterade till en början, bara en tärning, och fick man sex fick man ta ett paket, en etta  så skulle man lägga tillbaka sitt paket i mitten. Fick man en femma skulle man ge ett av sina paket till den som hade minst med paket. Efter väldigt många turer insåg vi att den här tävlingen aldrig skulle ta slut, för då det varit tomt i mitten av paket fick man ju av varandra, men också lägga tillbaka till mitten om man fick siffran ett. Och helt plöstligt var det fullt med paket i mitten igen. Då återgick vi tll det gamla beprövade konceptet med två tärningar och två sexor för att få ta - och då flöt det på bra. 
Vi fick världens godaste fika för att fira klapparna vi vunnnit eller sörja dem vi mist.
 
Den här drinken som Kenneth skakade ihop var så god. Någon har förnyat sina äktenskapslöften i Las Vegas och någon hade fått en ny fin ring! Några har barn som ska gifta sig i sommar, inte vi. Jag kom på att vi, min man och jag alldeles snart har varit gifta i 30 år!!! Det betyder att vi firar pärlbröllop och då kanske man får en ny ring med en fin pärla...eller?
 
Men vi sa ju båda att vi inte gifte oss av kärlek utan av juridiska skäl, och då såg våra vänner inte så entusiastiska ut längre. Men en ring kan man väl få för juridikens skull också tycker jag 😜
 
Ring eller inte, men klockan var mycket, och först skulle vi se på deras gästrum som de precis fått i ordning.
Fint och med endast återvinning, saker Stina köpt på blocket, Tradera och så vidare. 
Efter det var det dags för oss alla att ta oss hem, och Stina hade förberett med en musiktävling, för det hade vi alltid förr. Ingen orkade dock tävla mer denna natt, vi behövde sova sa vi.  Förr då var det verkligen en tävling på största allvar med hetsiga diskussioner om att någon eventuellt fuskat, var jävig eller att domaren dömde felaktigt. Då var vi unga och orkade hetsa upp oss om sådant, nu är vi mycket lugnare till sinnet och lite äldre med några rynkor fler.  Och måste sova några timmar mer varje natt.
 
Men roligt har vi fortfarande, och jag var glad i hela kroppen efter en så mysig kväll med dessa goda vänner, då vi stilla gick genom byn hem till oss. Med eller utan musiktävling.
 
♥ Maria
 
 
 
Kommentera inlägget här: